ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
18 Октомври 2018
Всеки, който е харесал фейсбук страницата на „Планинария“, може да закупи до 20 часа на 27 октомври 2018 г.. талон за двудневен курс по оцеляване в природата на цена от 78 лв. Талонът може да се използва от вас или да бъде подарък за ваш прия...
26 Септември 2018
Суровите планини на остров Крит са били истинско предизвикателство за фашистките агресори през Втората световна война. Истински легенди се носят за критяните от съпротивата, които правели огромни нощни преходи през сипеестите склонове и скалист...


Българските планини
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ

2
дниТри съседни, но напълно различаващи се една от друга планини!

Черна гора е ниска, платовидна, покрита почти до самите върхове с гори. Маршрутът в нея ще даде възможност да изкачим най-високите и върхове, сред които и първенецът – връх Тумба (1129 м), от който се разкриват гледки към околните планини. От върха ще се спуснем към Черногорския манастир, за да го разгледаме и отдъхнем.

Планината Рудини има интересна структура. Съставена е от два успоредни планински рида – Бандера и Рудина. “Бандера“ идва от „band” - лента. Най- високите върхове на този рид са били „маркирани“ с пръти, на които се веели парчета плат (ленти). Думата „рудина“ означава планинска ливада, използвана за пасище. Това, дава точно обяснение за името на най-високият връх - Сирищнишка Рудина (1172 м), намиращ се над село Сирищник. На неговите склонове се намира една от най-странните и предизвикваща противоречиви реакции „еко-пътека“. Тя е прокарана по склон, изкачването по който доскоро беше доста неприятно и трудно, но от друга страна представлява безкрайна поредица от парапети и дървени стълби, започващи от подножието на върха и достигащи буквално до най-високата му точка. Много планинари намират това за прекалено улеснение, обесмислящо усилията за изкачване на един връх.

Планината Любаш представлява поредица от четири постепенно издигащи се възвишения. Първите три се наричат Садовишка, Изворска и Ребърска могила. Недалеч от тук е открито едно от най-големите златни съкровища в България. Възвишенията са последвани от грабващия погледа 400-метров „купол“ на връх Любаш, известен с мита, че от него се виждала 1/5 от България! При хубаво време ще проверим дали е така! В Трънско и Краище има няколко легенди за племена, дошли от далеч и заселили се в тези планинските райони. Изчезнали златни мини, тайнствени светилища, селища и манастири скрити в гористите планински ридове са само част от „митологията“ на този малко познат планински край.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, транспорт с лицензиран туристически автобус (тип „случаен превоз“) от и до град София, съобразно маршрута

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Възможно е заплащане на място, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на паркинга на магазин „БИЛА“ над метростанция „Люлин“

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: не е определен

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
1 ден – 3,30 часа + 2 часа
2 ден – 2-4 часа
Предимно планински пътеки и почвени пътища

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: пътува се с лицензиран туристически автобус (тип „случаен превоз“)

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ: нощувката не е част от пътуването и не е включена в цената на маршрута. Нощува се в хотели или къщи за гости в района, като нощувката може да се заплати индивидуално, на място.

ДЕТАЙЛИ ЗА ХРАНЕНЕ: може да се носи собствена храна и/ или да се храните на свободна консумация в подходящите обекти по пътя.

Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ - Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ
  • Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ - Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ
  • Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ - Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ
  • Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ - Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ
   
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване с транспорта от град София до село Планиница. Пешеходен преход през върховете Гарван (1099 м), Китка (1118 м) и първенеца Тумба (1129 м) до Черногорски манастир. Време за разглеждане на манастира. Пътуване с транспорта от Черногорския манастир до подножието на планината Рудини. Пешеходен преход с изкачване на първенеца - връх Сирищнишка Рудина. Пътуване с транспорта до района за нощувка.

2 ДЕН
Пътуване с транспорта до село Ребро. Преход с изкачване на връх Любаш в едноименната планина и спускане до село Лялинци. Възможност за посещение на уникалният извор Желязна вода над град Брезник. Пътуване с транспорта до град София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.