ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
16 Януари 2023
При ранно записване и предплащане на капаро участниците могат да се възползват от специалните ни отстъпки за следните маршрути в чужбина: ☑️ За Юлийските Алпи При заплащане на капаро от 200 лв. до 31 януари 2023 г. ...
01 Януари 2023
Най-късия ден и най-дългата нощ (между 21 и 22 декември) са своеобразна граница, когато живота започва своя пореден цикъл. Умира част от миналото, за да се роди нещо ново. Ние хората, имаме възможността да сме свидетели на това прераждане...


СТРАНДЖА и ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ
колекция "Българските планини"

4
дниСтранджа е истинско море от зеленина! Странджа е истинско море от историяи загадки! Странджа е наистина близко до морето! Ще направим едно релаксиращо пътуване, в което ще се потопим в странджанското море и разбира се в черноморското!

Изкачване на връх Голямо Градище (709,6 м) – първенец на Странджа в българска територия. Разходка по река Младежка с достиганен на изворите и. Историческата Петрова нива, мегалитните археологически паметници Мишкова нива и Пропада, Природната забележителност Бегликташ, използвана като тракийско светилище и Зигра – пиратския залив, с който са свързани много легенди.

Пренощуване на палатки край морския бряг и достатъчно време за плаж на няколко места по Южното Черноморие!


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на бивачна екипировка (палатка, спален чувал и шалте) за втората нощувка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, първа и трета нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до 12 часа в деня ЧЕТВЪРТЪК в седмицата на заминаване.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Възможно е ПЛАЩАНЕ на място след резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на паркинга на магазин „Метро“ на булевард „Цариградско шосе“ (над метростанция „Цариградско шосе“)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
1 ден – до 2 часа
2 ден – 3-4 часа
3 ден – 3-4 часа
4 ден – няма преход
Предимно планински пътеки и почвени пътища

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили, като при желание участниците могат да пътуват заедно на принципа на „споделеното пътуване“.

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ: първата, втората и третата нощувка не са част от пътуването и не са включена в цената на маршрута. Нощува се в хотели, като нощувките (около 40-50 лв общо) могат да се заплатят индивидуално, на място. Четвъртата нощувка е на палатки на морския бряг. „Планинария“ предоставя за ползване бивачна екипировка – спален чувал, шалте и ползване на място в двуместна палатка

ДЕТАЙЛИ ЗА ХРАНЕНЕ: може да се носи собствена храна и/ или да се храните на свободна консумация в подходящите обекти по пътя.

СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
  • СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
  • СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
  • СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
  • СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
  • СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
  • СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини" - СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция "Българските планини"
   
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до планината Странджа. Посещение на изворите на река Младежка и Петрова нива.

2 ДЕН
Изкачване на връх Голямо Градище (706.9 м) – най- висок в българската територия на планината. Преход в планината с посещение на мегалитните паметници в местностите Мишкова нива и Пропада. Пътуване до Южното Черноморие. Бивакуване с палатки на морския бряг.

3 ДЕН
Пътуване до района на Маслен нос. Пешеходен преход с посещение на природната забележителност Бегликташ, използвана като тракийско светилище и Зигра – пиратския залив, с който са свързани много легенди. Запознаване с особеностите на района и причините за обрауване на специфичните каменнит струпвания. Пътуване до Созопол. Настаняване в хотел в града. Свободно време за плаж и почивка.

4 ДЕН
Свободно време за плаж и почивка. Отпътуване от град Созопол съобразно предпочитанията на участниците. Възможност за попътно разглеждане на археологическия комплекс Кабиле край град ямбол и леко и кратко изкачване на най- източния връх на Средна гора – Зайчин връх (256,7 м).

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.