ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
18 Октомври 2018
Всеки, който е харесал фейсбук страницата на „Планинария“, може да закупи до 20 часа на 27 октомври 2018 г.. талон за двудневен курс по оцеляване в природата на цена от 78 лв. Талонът може да се използва от вас или да бъде подарък за ваш прия...
26 Септември 2018
Суровите планини на остров Крит са били истинско предизвикателство за фашистките агресори през Втората световна война. Истински легенди се носят за критяните от съпротивата, които правели огромни нощни преходи през сипеестите склонове и скалист...


СИЕРА НЕВАДА

8
дниВ центъра на областта Андалусия е разположен планинският масив Сиера Невада, чийто първенец Муласен (3482 м) се явява най-високият връх на Южна Европа! Той е основния акцент в това пътешествие! От върха ще видим цялата област, а при ясно време погледът ни ще да достигне чак до Атласките планини в Мароко!

Ще преминем по най-страховитата пътека в Европа – Каминито дел Рей (Пътят на Краля), разположена на повече от 100 метра височина на склоновете на красивото ждрело Ел Чоро. В пещерата Нерха ще видим най-високия сталагмит (образувание, подобно на колона, свързващо пода и тавана на пещерата) на Европа, достигащ 32 метра! Историческата Гранада - последната мавърска крепост на континента, завършва първата част на нашето пътешествие.

На тези от Вас, които ще останат за втората – релаксираща част, предлагаме още два незабравими спомена – Гибралтар и Коста дел Сол!

Гибралтар е малък скалист полуостров, разположен в най-южната част на Испания, недалеч от бреговете на Мароко. Той се явява ключово място за подстъпите към Средиземно море, а от там и към цяла Южна Европа. За него, в миналото са се водили едни от най- ожесточените сражения, следи от които са запазени и до момента. Преминавал непрекъснато от едни ръце в други, днес той е британска територия. Релаксиращият финал е дългата 154 км плажна ивица, известна като Коста дел Сол. Ще отседнем в нейната „перла“, градчето Марбея и ще направим обиколка в Малага, градът превърнал се в символ на бикоборството.

Програмата „Сиера Невада“ има два варианта – къс и дълъг, като всеки може да избира персонално в кой от вариантите да се включи. Късия вариант (10 – 14 юли 2018 г.) включва основните акценти на програмата с планината Сиера невада с връх Муласен и каньона Ел Чоро с Каминито дел Рей. Това са всичко 5 дена от София до София. Ако изберете късият вариант, цената се намалява с 100 лв. Желаещите могат да останат още 3 дена (до 17 юли) в „релаксиращата“ част на програмата - с плажове и посещение на Гибралтар.


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, допълнителна екипировка, самолетен билет, застраховка „Злополука при пътуване в чужбина“ за сума от 10 000 евро.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувки и локален транспорт (около 500 лв.), храна - съобразно предпочитанията на всеки участник.


СИЕРА НЕВАДА - СИЕРА НЕВАДА
  • СИЕРА НЕВАДА - СИЕРА НЕВАДА
  
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Полет София – Малага. Вечеря и нощувка в Малага.

2 ДЕН
Обиколка на Гранада с обяд в града. Пътуване до курортно селище в подножието на върха. Нощувка в селска къща за гости със собствен басейн.

3 ДЕН
Ден за изкачване на връх Муласен (3482 м).

4 ДЕН
Разглеждане на Нерха - града от сериала „Синьо лято“ и пещерата Нерха с най-високият сталагмит в света. Ще имаме и време за плаж.

5 ДЕН
Преход по страховитата пътека „Каменито дел Рей“. Изпращане на групата по късия вариант на маршрута с полет Малага-София.

6 ДЕН
Разглеждане на Гибралтар – тунели от ВСВ, пещерата Сейнт Михаел, руините на мавърския замък, гледки към Мароко, разходка около скалата.

7 ДЕН
Разглеждане на забележителности на Марбея (известен с красивите плажове). Старият град, парк „Нагеле“, градините на крал Фахад, музея на бонзаите. Време за плаж.

8 ДЕН
Ден за разглеждане на забележителности в Малага – крепоста Алказаба, родния дом и музея на Пикасо, Катедралата и музея на бикоборството и арена за борба с бикове. Вечерта - полет Малага-София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност, валиден за пътуване в Европейския съюз.