ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
05 Декември 2018
Какъв по-хубав новогодишен подарък от едно приключение Традиционно преди всяка Коледа и Нова година „Планинария“ Ви дава изключителната възможност да направите подарък на близките си на преференциални цени. От 6 до 28 декември 2018 г...
18 Октомври 2018
Всеки, който е харесал фейсбук страницата на „Планинария“, може да закупи до 20 часа на 27 октомври 2018 г.. талон за двудневен курс по оцеляване в природата на цена от 78 лв. Талонът може да се използва от вас или да бъде подарък за ваш прия...


КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ

9
дниКазбек (5033 м) е третия по височина връх в Грузия, но е безспорно признат за най-красивия в тази древна страна! Ще го качим по класическия маршрут, който подлага на изпитание физическите възможности на дръзналите да го покорят. До подножието на планината ще стигнем по т.нар. „военно-грузинска магистрала“, прехвърляща Кавказ и свързваща Грузия с Русия. Този път още от древността е изпълнявал стратегическа роля за народите населявали Грузия и това е причината по цялата му дължина да се срещат древни крепости, част от които ще посетим.

Няма да пропуснем и първата столица на Грузия – древния град Мцхета. Той ще ни впечатли с огромното количество свещени и култови места, превърнали го в символ на християнската вяра. Ще намерим време и за обиколка на настоящата столица Тбилиси, а на връщане - най- популярните обекти в Истанбул.ЦЕНА: 1200 лв.
"Планинария" си запазва правото да промени цената при голямо повишение на самолетните билети или на някой от другите разходи, нужни за провеждане на маршрута.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ – 3 (трима)

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален български планински водач, застраховка „Злополука при пътуване в чужбина“ на стойност 10 000 евро, самолетни билети „Истанбул – Тбилиси – Истанбул“, алпийска екипировка – алпийска седалка, алпийска каска, алпийски въжета и съоръжения нужни за изкачването

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт до Истанбул, местен транспорт в Грузия, храна, такса за местен водач, нощувки

ПРИБЛИЗИТЕЛНА СУМА ЗА НЕВКЛЮЧЕНИТЕ В ЦЕНАТА РАЗХОДИ – 800 лв.

Забележка: Участниците трябва да разполагат със своя туристическа екипировка, алпийски котки и пикел.

КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
   
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до Тбилиси.

2 ДЕН
Пътуване до подножието на планината - селцето Казбеги.

3 ДЕН
Закусваме и се придвижваме с високопроходими коли до църквата Гергети (2200 м.), където товарим багажа на коне, а ние само с най- необходимата екипировка поемаме пеш към хижа Бетлеми (3650 м.). След като се настаним в хижата ще имаме време да си подготвим екипировката за утрешното аклиматизационно изкачване. Следва вечеря и нощувка в хижата.

4 ДЕН
Ставаме в 7 ч., закусваме и поемаме по маршрута към върха. Правим аклиматизационно изкачване до около 4300 м. Връщаме се в хижата следобяд за да имаме време за почивка, вечеря и да легнем рано, с оглед ранното ставане на следващия ден.

5 ДЕН
Ден за изкачване на вр. Казбек (5033 м). Ставаме в 3 часа, закусваме и тръгваме към върха. Изкачването и прибирането ще ни отнеме приблизително 12-15 часа. Вечерта ще нощуваме отново в хижа Бетлеми.

6 ДЕН
След закуска товарим багажа на конете и се спускаме до църквата Гергети. Следва трансфер с високопроходимите коли до Казбеги. Настаняваме се в къщата за гости и след като сме изпълнили тежката част от нашето пътуване е време да се насладим на планинското градче и на традиционната местна кухна. Нощувка в Казбеги.

7 ДЕН
Пътуване по легендарната Военно-грузинска магистрала. По нейното протежение ще разглеждаме важни обекти, предназначени за охраната на този стратегически път от най-дълбока древност: крепоста Сно, крепостта и църквата Ананури и др. В края на пътя ще достигнем древната столица Мцахета – символ на християнството, в която ще посетим манастирът Дживари, крепоста Цихне и други уникални обекти. След като се насладим на това уникално място и на грузинската кухня се отправяме към Тбилиси.

8 ДЕН
Пътуване до Истанбул. Ден за разглеждане на забележителностите на Истанбул.

9 ДЕН
Пътуване до София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗКАЧВАНЕТО НА ВРЪХ КАЗБЕГ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена за носене на алпийски котки. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчиви мембрани.

ДРЕХИ
За топлата част на маршрута (на по-ниска височина) препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. За високата част на маршрута добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). Непременно носете гети, „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
С обем от 50 до 70. може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита - 
"категория 4" ("cat.4"). Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.


ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Валиден задграничен паспорт за пътуване в Турция и Грузия.