ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ

11
дниКазбек (5047 м) е третия по височина връх в Грузия, но е безспорно признат за най-красивия в тази древна страна! Ще го качим по класическия маршрут, който подлага на изпитание физическите възможности на дръзналите да го покорят. До подножието на планината ще стигнем по т.нар. „военно-грузинска магистрала“, прехвърляща Кавказ и свързваща Грузия с Русия. Този път още от древността е изпълнявал стратегическа роля за народите населявали Грузия и това е причината по цялата му дължина да се срещат древни крепости, част от които ще посетим.

Няма да пропуснем и първата столица на Грузия – древния град Мцхета, който ще ни впечатли с огромното количество свещени и култови места, превърнали го в символ на християнската вяра. Ще намерим време и за обиколка на настоящата столица Тбилиси, където ще вечеряме в страхотен ресторант предлагащ традиционните местни специалитети. Ще имаме време да посетим и втория по големина град в Грузия, Кутаиси.ТИП НА МАРШРУТА: Изкачване с планински водач

ПОЯСНЕНИЕ: В този маршрут "Планинария" ЕООД предоставя услугата "пешеходен преход с планински водач" и "застраховка при пътуване в чужбина". Всички останали разходи за пътуването се заплащат директно от клиентите, съобразно техните предпочитания. Това дава възможност за минимизиране на разходите на клиентите и постигане на масимална комбинативност при реализиране на маршрута.
Ориентировъчните допълнителни разходи са описани по- долу, заедно с опциите за пътуване, настаняване и хранене. Те са базирани на пътуване с начална и крайна точка - град София.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или директно на телефон 0877 3000 12
Маршрутът се изпълнява при минимум 4 човека.

ЗАПЛАЩАНЕ: само след подписване на договор

След подаване на заявка за участие, ще получите допълнителна информация за пътуването с всички нужни детайли.


ЦЕНА: 900 лв.
"Планинария" си запазва правото да промени цената при голямо повишение на някой от разходите, нужни за провеждане на маршрута.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ – 4 (четирима)

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален български планински водач, застраховка „Злополука при пътуване в чужбина“ на стойност 10 000 евро, алпийска екипировка – алпийска седалка, алпийска каска, алпийски въжета и съоръжения нужни за изкачването

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна, такса за местен водач, нощувки

ПРИБЛИЗИТЕЛНА СУМА ЗА НЕВКЛЮЧЕНИТЕ В ЦЕНАТА РАЗХОДИ – 1300 лв.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10.00 часа на бензиностанция "ОМВ" на Окръжна болница.

Забележка: Участниците трябва да разполагат със своя подходяща туристическа екипировка, алпийски котки и пикел.

КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
  • КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ - КАЗБЕК И ДРЕВНА ГРУЗИЯ
   
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до Кутаиси.

2 ДЕН
Пазаруване на всичко необходимо за престоя в планината и пътуване до нейното подножие - село Казбеги.

3 ДЕН
Ден за изкачване до хижа Altihut (3014 м.). Време за почивка, вечеря и нощувка в хижата.

4 ДЕН
Ден за изкачване до хижа Бетлеми (3650 м.) и аклиматизационно изкачване в района. Нощувка на бивак.

5 ДЕН
Ден за аклиматизационно изкачване до около 4300 м. и нощувка на бивак.

6 ДЕН
Ден за изкачване на вр. Казбек (5047 м). Ранно ставане и тръгване по тъмно към върха. Изкачването и прибирането ще ни отнеме приблизително 11- 14 часа. Нощувка на бивак пред хижа Бетлеми.

7 ДЕН
Спускане до Казбеги. Настаняване в хотел, разглеждане на градчето и опитване на местната кухня.

8 ДЕН
Разглеждане на обекти на път за столицата Тбилиси. Посещение на древната столица Мцахета. Вечеря и нощувка в Тбилиси.

9 ДЕН
Разглеждане на древното скално селище Ъплитстике и на музея на Сталин в родния му град Гори. Нощувка в Кутаиси.

10 ДЕН
Рзглеждане на Кутаиси и нощувка в града.

11 ДЕН
Полет до Солун и пътуване до София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗКАЧВАНЕТО НА ВРЪХ КАЗБЕГ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена зимна планина и за носене на алпийски котки. Трябва да има защита от вода (мембрана) и термоизолиращ слой (препоръчително). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчиви мембрани.

ДРЕХИ
За топлата част на маршрута (на по-ниска височина) препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. За високата част на маршрута добавете по-топъл панталон и термо бельо (горнище и долнище). Дебел полар и пухенка. Непременно носете гети, „маска“ за лице или алпийски очила. Необходими са ви поне два чифта зимни ръкавици.

РАНИЦА
С обем от 50 до 70. Може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, от които са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита - 
"категория 4" ("cat.4"). Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем, както и за балсам за устни.


ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Валиден задграничен паспорт за пътуване в ЕС и Грузия.