ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО ЕЗЕРО

3
дни


ЕКСПЕДИЦИОНЕН МАРШРУТ

Поемаме встрани от маркираните рилски пътеки и далеч от туристическите тълпи, за да се насладим на истинската рилска тишина! Ще се потопим в непознатите части на Източна Рила в типичния за Планинария стил. На първият ден ще бивакуваме със спални чували и шалтета в закътан планински подслон! Заслонът е разположен сред дъхави борови гори, ще имаме и лагерен огън. На втория ден, наградата е 360- градусовата панорама от връх Мусличал и посещение на закътаното в склоновете на планината Гърмящо езеро. Ще направим преход по билото, след който ще се спуснем по долината на река Марица към едноименната хижа. За финал на третия ден ще поемем по нестандартен маршрут, който ще ни позволи да се насладим на гледката от красиви панорамни скали!

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 10.5

Коефициент на денивелация: 3.5 (750-850 м на ден)
Коефициент на преходи: 3 (4-6 часа на ден)
Коефициент на терен: 4 (силно пресечен терен без пътеки и пътища)


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, бивачна екипировка - спален чувал (800 грама) и шалте (185 грама)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: храна, транспорт и други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация от сайта на „Планинария“

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Възможно е плащане на място след предварителна резервация през сайта.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 15:00 часа на рибарника на село Радуил (оо-долу има указана локация за мястото на срещата)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: пътува се до село Радуил с личен или наличния обществен транспорт. Вариантите за пътуване с обществен транспорт (локални автобусни линии) са през автогарите на градовете Самоков и Костенец. Моля, ако ще ползвате обществен транспорт, проверете предварително транспортните връзки!

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ:
първа нощувка - в закрито помещение с отделни стаи - планински подслон с чували и шалте

втора нощувка - в хижа Марица

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЕФИЦИЕНТА НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО - ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО
  • ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО - ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО
  • ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО - ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО
  • ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО - ВРЪХ МУСЛИЧАЛ и ГЪРМЯЩОТО 
ЕЗЕРО
 


 Линк към локацията на мнястото на срещата в Google Maps: goo.gl/maps/ZJNB3aZCAq92jRvg6

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до село Радуил. Пешеходен преход от 2-3 часа до планински заслон. Пренощуване в заслона със спални чували и шалтета. Възможност за лагерен огън.

2 ДЕН
Сутрешно кафе пред лагерния огън. Поемаме към връх Мусличал и Гърмящото езеро, закътано в подножието му. Ще достигнем едно от най-рядко посещаваните места в планината. Следва атрактивно изкачване по труден терен на връх Мусличал (2554 м). От върха се открива уникална 360-градусова панорама към цялата планина! Спускане по долината на река Марица.

3 ДЕН
По закътана в горите пътека ще се изкачим на панорамно място над скалиста долина, където ще можем да отпочинем и да се насладим на гледката. Следва спускане до село Радуил, откъдето отпътуваме обратно.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В МАРШРУТА 


ОБУВКИ и ГЕТИ
Обувките трябва да са предназначени специално за планински преходи.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гетите, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
Бързосъхнещ панталон 
и термо бельо (горнище и долнище) бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. При прогнозни по-екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.


РАНИЦА
Препоръчителен обем около 40-50 литра, задължително с дъждобран.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
В първата нощувка на този маршрут има бивакуване, като трябва да съберете част от бивачната екипировка (спалния чувал) в раницата. Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, то параметрите и ще са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута.
Шалтето обикновено се окача отвън на раницата, но в такъв случай тя трябва да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
  Документ за самоличност.