ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
12 Август 2020
В последните години сме свидетели на огромния интерес към планинските преходи. Същевременно, сме свидетели на много случаи, в които туристи надценяват възможностите си, подценяват нуждата от подходяща екипировка и това води до усложнения и оп...
16 Юли 2020
В Планинария винаги сме се отнасяли отговорно към опасностите в планините и същевременно не можем да си позволим да тръгнем, знаейки че ще ви разочароваме. Прогнозата за съботното изкачване на връх Злия зъб (18 август), предвижда опасност...


ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА
поредица "Дивите Родопи"

3
дниЗА 19 СЕПТЕМВРИ 2020 г. НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА.

Насочваме се към една от малко познатите части на Родопите. Това е царството на мечките. Над безкрайните речни долини се издигат впечатляващи планински ридове. По тях все още вървят антични пътища, а на отвесните скали се виждат издълбани тракийски ниши. От обзорните върхове и панорамните скални площадки ще можем да направим впечатляващи всекиго снимки.

Щом сте с „Планинария“ няма да минем без изследователски стил и приключения. Ще ви отведем до места, където рядко стъпва човешки крак, но усилията си заслужават, именно защото са запазени и изключително красиви! Първата нощ ще бивакуваме на удобно място над красивата долина на река Боровица, а в останалите ще може да изберем сред някой от многото къщи за гости или малки луксозни хотели. Ще има възможност за водни спортове и релакс, за да се насладим напълно на това съвсем ново приключение!
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6.5

Коефициент на денивелация: 1.5 (200-300 м)
Коефициент на преходи: 2 (3-4 часа)
Коефициент на терен: 3 (комбинация от почвени каменисти планински пътеки и отделни участъци без пътека по речни долини)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: рофесионален планински водач, много лека (1 кг) бивачна екипировка за първата нощ ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги (заплащат се на място)

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до деня СРЯДА (включително) от седмицата на заминаване.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Прави се предварително заплащане в брой на минимум 50% от сумата. Ще дойдем в удобно за Вас време и на удобно за Вас място, за да подпишем нужните документи и да заплатите тази сума. За детайли - телефон 0877 3000 12

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на бензиностанция ОМВ на бул. Цариградско шосе, непосредствено след спирка "МБАЛ Света Анна" (Окръжна болница).

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов с тел. 0877 3000 12

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: Пътува се с лични автомобили, като ако нямате автомобил е възможно да споделите пътуването с някой от участниците. За детайли - тел. 0877 3000 12.

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ: нощувката не е част от пътуването и не е включена в цената на маршрута. Нощува се в хотели и къщи за гости, като нощувката може да се заплати индивидуално, на място. Приблизителна цена на нощувките в района - 20-35 лв.

ДЕТАЙЛИ ЗА ХРАНЕНЕ: може да се носи собствена храна и/ или да се храните на свободна консумация в подходящите обекти по пътя и в района на нощуване, ресторанти и др.

ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА<br>
поредица "Дивите Родопи" - ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА<br>
поредица "Дивите Родопи"
  • ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА<br>
поредица "Дивите Родопи" - ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА<br>
поредица "Дивите Родопи"
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА ЗА МАРШРУТА

Дрехите трябва да са подходящи за горещо време, но панталоните задължително трябва да покриват краката изцяло. Препоръчваме това и за ръцете. Вземете високи и стабилни планински обувки за преходите, защото на места терена е доста каменисти и скалист,но същевременно едни леки обувки или чехли за лагера на първия ден и за нощувката на втория ден ще са от полза.

Част от багажа ще можем да оставим в личния транспорт, но за първите два дни ще трябва да си носим дрехите, храната и спалния чувал. "Планинария" предоставя леки спални чували (800 грама), както и двуслойно шалте (185 грама) за бивакуването на първата нощ. Съобразете обема на раницата с това, както и възможността да закачите шалте на нея.

За прехода на първия ден е подходящо да имате готова за консумация храма. За вечеря ще можем да приговим храна на лагерния огън, както и да подготвим храната за прехода на втория ден. В района на хотелите и къщите за гости има разнообразни възможности за хранене - ресторанти и магазини.

За всякакви въпроси относно маршрута не се колебайте да се свържете с нас.
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до района на река Боровица. Преход за по панорамен планински рид с изкачване на върхове, преминаване по античен път и снимки от панорамни скални площадки. Бивакуване в района на река Боровица.

2 ДЕН
Преход до красив малък каньон и преминаване по каньона. Преход по красива речна долина. Участниците имат възможност за избор за нощувка в луксозни малки хотели или къщи за гости.

3 ДЕН
Преди обяд - възможност за посещение на място за снимки на скални тракийски ниши, водни спортове и забавления или просто релакс. Следобед - отпътуване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.