ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА

3
дниЗА 19 СЕПТЕМВРИ 2020 г. НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА.

Насочваме се към една от малко познатите части на Родопите. Това е царството на мечките. Над безкрайните речни долини се издигат впечатляващи планински ридове. По тях все още вървят антични пътища, а на отвесните скали се виждат издълбани тракийски ниши. От обзорните върхове и панорамните скални площадки ще можем да направим впечатляващи всекиго снимки.

Щом сте с „Планинария“ няма да минем без изследователски стил и приключения. Ще ви отведем до места, където рядко стъпва човешки крак, но усилията си заслужават, именно защото са запазени и изключително красиви! Първата нощ ще бивакуваме на удобно място над красивата долина на река Боровица, а в останалите ще може да изберем сред някой от многото къщи за гости или малки луксозни хотели. Ще има възможност за водни спортове и релакс, за да се насладим напълно на това съвсем ново приключение!
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6.5

Коефициент на денивелация: 1.5 (200-300 м)
Коефициент на преходи: 2 (3-4 часа)
Коефициент на терен: 3 (комбинация от почвени каменисти планински пътеки и отделни участъци без пътека по речни долини)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: рофесионален планински водач, много лека (1 кг) бивачна екипировка за първата нощ ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги (заплащат се на място)

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до деня СРЯДА (включително) от седмицата на заминаване.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Прави се предварително заплащане в брой на минимум 50% от сумата. Ще дойдем в удобно за Вас време и на удобно за Вас място, за да подпишем нужните документи и да заплатите тази сума. За детайли - телефон 0877 3000 12

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на бензиностанция ОМВ на бул. Цариградско шосе, непосредствено след спирка "МБАЛ Света Анна" (Окръжна болница).

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов с тел. 0877 3000 12

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: Пътува се с лични автомобили, като ако нямате автомобил е възможно да споделите пътуването с някой от участниците. За детайли - тел. 0877 3000 12.

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ: нощувката не е част от пътуването и не е включена в цената на маршрута. Нощува се в хотели и къщи за гости, като нощувката може да се заплати индивидуално, на място. Приблизителна цена на нощувките в района - 20-35 лв.

ДЕТАЙЛИ ЗА ХРАНЕНЕ: може да се носи собствена храна и/ или да се храните на свободна консумация в подходящите обекти по пътя и в района на нощуване, ресторанти и др.

ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА - ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА
  • ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА - ДОЛИНАТА НА БОРОВИЦА
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА ЗА МАРШРУТА

Дрехите трябва да са подходящи за горещо време, но панталоните задължително трябва да покриват краката изцяло. Препоръчваме това и за ръцете. Вземете високи и стабилни планински обувки за преходите, защото на места терена е доста каменисти и скалист,но същевременно едни леки обувки или чехли за лагера на първия ден и за нощувката на втория ден ще са от полза.

Част от багажа ще можем да оставим в личния транспорт, но за първите два дни ще трябва да си носим дрехите, храната и спалния чувал. "Планинария" предоставя леки спални чували (800 грама), както и двуслойно шалте (185 грама) за бивакуването на първата нощ. Съобразете обема на раницата с това, както и възможността да закачите шалте на нея.

За прехода на първия ден е подходящо да имате готова за консумация храма. За вечеря ще можем да приговим храна на лагерния огън, както и да подготвим храната за прехода на втория ден. В района на хотелите и къщите за гости има разнообразни възможности за хранене - ресторанти и магазини.

За всякакви въпроси относно маршрута не се колебайте да се свържете с нас.
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до района на река Боровица. Преход за по панорамен планински рид с изкачване на върхове, преминаване по античен път и снимки от панорамни скални площадки. Бивакуване в района на река Боровица.

2 ДЕН
Преход до красив малък каньон и преминаване по каньона. Преход по красива речна долина. Участниците имат възможност за избор за нощувка в луксозни малки хотели или къщи за гости.

3 ДЕН
Преди обяд - възможност за посещение на място за снимки на скални тракийски ниши, водни спортове и забавления или просто релакс. Следобед - отпътуване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.