ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ
зимно изкачване

1
ден


Връх Звездец се издига на билото на Етрополския дял на Стара планина. Името му идва от намиралата се на върха звездовидна турска крепост, която е имала стратегическа охранителна функция. Великият Леонардо да Винчи в своите трудове пише, че това е една от най- оптималните за защита форми на крепост, даваща възможност за кръстосан обстрел от всяка точка.

Целта на нашата разходка, обаче, има далеч по- миролюбиви функции. Освен приятното изкачване, при подходящи условия от склоновете на този изключително панорамен връх има впечатляващ залез над околните планини! При възможност ще снимаме залеза, а маршрутът ще завърши с емоционално нощно слизане от върха! За да бъдат тези емоции приятни, трябва да имате светление за глава (челник) с напълно заредени батерии.


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 7

Коефициент на денивелация: 3 (около 700 м)
Коефициент на преходи: 2.5 (4-5 часа)
Коефициент на терен: 1.5 (комбинация от коларски пътища и равни до стъпаловидни, предимно почвени пътеки)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: нужна е предварителна резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация

СРЕЩА НА ГРУПАТА:
- 19.00 часа пред кметството на село Горно Камарци

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: предстои да бъде определен

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ:
Пътува се с лични автомобили - индивидуално или на принципа на споделеното пътуване. Моля, в резервацията да посочите дали ще пътувате самостоятелно или искате да споделите пътуването с някой от участнците. За детайли може да се свържете нас на 0877 3000 12.

ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ<br>
зимно изкачване - ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ<br>
зимно изкачване
  • ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ<br>
зимно изкачване - ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ<br>
зимно изкачване
 

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до началната точка на прехода. Изкачване на върха по маршрут, минаващ през атрактивни панорамни скали. Вечеря на огън край подслон. Финано изкачване на върха и изпращане на залеза на слънцето от него! Нощен преход - слизане до крайната точка на маршрута.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ


ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЕКИПИРОВКА

ЗИМНА ЕКИПИРОВКА, включваща гети за сняг, топли, но незапаряващи дрехи, подходящи за преходи в зимни условия шапки и ръкавици. Дрехи от типа на скиорска екипировка, дебели якета и панталони са крайно неподходящи.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ и ПОЯСНЕНИЯ
Препоръчваме многослойното обличане - бързосъхнеща тениска за планински преходи, горнище и долнище термо бельо + полар и яке с мембрана, подходящ за преходи в зимни условия панталон, кърпа за глава + тънка шапка + по-топла шапка, тънки + дебели ръкавици. Нужни са планински обувки, подходящи за зимни преходи, като е добре да имате и чифт резервни, топли чорапи. Препоръчваме и така наречените "уормъри" (малки полиестерни пакети, които съдържат самозагряващи се след отваряне пакетчета). Продават се във всички магазини за планинска екипировка.

За всякакви въпроси, свързани с маршрута и екипировката може да ни потърсите на +359 877 3000 12.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.