ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
03 Юни 2022
Лято 2022 г. в Планинария ще бъде изпълнено с експедиционни маршрути в различни диви кътчета на българските планини. За да направим приключението още по-достъпно до 1 ЮЛИ стартирахме специална промоционална кампания, в която можете да закупите ...
11 Май 2022
На 8 май около 16:30 часа в центъра на град Трън финишира първата група преминала маршрут от поредицата "Транс Краище". Целта на тези маршрути е да представят непознати части от планините на тази планинска област, прекосявайки ги по дължина...


ВРЪХ ТАШМАНДРА
зимно изкачване

1
ден

ЗА ТОЗИ МАРШРУТ НЯМА ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ МЕСТА

Откриваме 2021 година със зимно изкачване на панорамният рилски двехилядник Ташмандра. Полегатите му склонове и мощните му била гарантират безопасно и спокойно изкачване. няма да бързаме, за да можем наистина да се насладим на зимната планина. А при хубаво време си заслужава да останем на връхната точка повече и да овкусим обяда с рилски панорами!

"Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 8

Коефициент на денивелация: 3 (около 600 м)
Коефициент на преходи: 3 (4-6 часа)
Коефициент на терен: 2 (стъпаловидни, предимно почвени пътеки - в зимни условия)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на един чифт снегоходки по време на прехода

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до деня предшестващ маршрута.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място, в брой, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на паркинга пред магазин БИЛА до метростанция "Люлин"

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ: Момчил Цветанов и Атанас Стоилов

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
около 6-7 часа
горски склонове и открити планински била


ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ
Пътува се с лични автомобили


ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
зимно изкачване - ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
зимно изкачване
  • ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
зимно изкачване - ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
зимно изкачване
 

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до началната точка на маршрута. Пешеходен преход за изкачване на връх Ташмандра (2163 м). Слизане до началната точка на прехода. Отпътуване.ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЕКИПИРОВКА

ЗИМНА ЕКИПИРОВКА, включваща гети за сняг, топли, но незапаряващи дрехи, подходящи за преходи в зимни условия шапки и ръкавици. Дрехи от типа на скиорска екипировка, дебели якета и панталони са крайно неподходящи.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ и ПОЯСНЕНИЯ
Препоръчваме многослойното обличане - бързосъхнеща тениска за планински преходи, горнище и долнище термо бельо + полар и яке с мембрана, подходящ за преходи в зимни условия панталон, кърпа за глава + тънка шапка + по-топла шапка, тънки + дебели ръкавици. Нужни са планински обувки, подходящи за зимни преходи, като е добре да имате и чифт резервни, топли чорапи. Препоръчваме и така наречените "уормъри" (малки полиестерни пакети, които съдържат самозагряващи се след отваряне пакетчета). Продават се във всички магазини за планинска екипировка.

За всякакви въпроси, свързани с маршрута и екипировката може да ни потърсите на +359 877 3000 12.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.