ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
14 Септември 2018
От 15 септември 2018 година всички лица до 18 години ще идват безплатно на екскурзиите на "Планинария, които са подходящи за деца. Това решение е част от политиката на фирмата родителите да прекарват повече време с децата си и то сред природата...
10 Септември 2018
На връх Голямо Градище (първенец в българската част на Странджа), планинският водач и управител на "Планинария" Момчил Цветанов връчи почетната стоманена плочка на "Клуб 39" на Боряна Тодорова - първата жена, изкачила 39-те планини на България!...


Планински колекции

"ПЛАНИНСКИ КОЛЕКЦИИ" е туристически продукт на "Планинария" ЕООД, включващ колекциите "Топ 10 на Балканите", "Българските планини" и "Вододелното било на България".  Всяка от тези колекции е насочена към различен тип планински преходи и дава възможност за различно докосване до планината, а всички заедно целят да покажат огромното разнообразие на планините и начина, по който ги възприемаме.


КОЛЕКЦИЯ "ТОП 10 НА БАЛКАНИТЕ"

Изкачване на 10-те най-високи върха на Балканския полуостров. Те са разположени в планините Рила, Пирин и Олимп (Гърция). От най-високата планина на Балканите - Рила, в класацията попадат върховете Мусала (2925 м), Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м). Мраморното било на Пирин е дало върха на бурите Вихрен (2914 м) и двата върха обгръщащи прословутия карстов ръб Кончето - Кутело (2908 м) и Бански Суходол (2883 м). Планината на Боговете Олимп е дала четири върха в тази класация - Митикас (2919 м), тронът на Зевс и страховития гребен на връх Стефани (2911 м), връх Сколио (2904 м) и връх Скала (2866 м).

В завършен вид, "класацията" изглежда по следният начин:

1. Мусала (Рила) - 2925,2 м.
2. Митикас (Олимп) - 2918,8 м.
3. Вихрен (Пирин) - 2914,3 м.
4. Стефани (Олимп) - 2911 м.
5. Кутело (Пирин) - 2908 м.
6. Сколио (Олимп) - 2904 м.
7. Малка Мусала (Рила) - 2902 м.
8. Бански Суходол (Пирин) - 2883,4 м.
9. Скала (Олимп) - 2866 м.
10. Иречек (Рила) - 2852 м.

"Планинария" предлага изкачването на десетте върха в три отделни екскурзии - две двудневни в рила и Пирин и една петдневна екскурзия до планината "Олимп" в Гърция. Повече информация за тези екскурзии може да намерите в меню "Планински колекции", подменю "Топ 10 на Балканите".


КОЛЕКЦИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ"

България има впечатляващо разнообразие от 39 планини! Малки и големи, ниски и високи, скалисти и покрити с зеленина... всяка от тези планини има своето очарование! Тази колекция, Ви предлага изкачването на всичките 39 планини и техните най-високи върхове. "Планинария" организира изкачвания до по-голямата част от планините с еднодневни екскурзии в почивните дни на седмицата, а останалите - с двудневни или тридневни маршрути, също в почивните дни или по време на почивните дни при официалните празници. Повече информация за тези екскурзии може да намерите в меню "Планински колекции", подменю "Българските планини".

На пазара вече излезе книгата "Българските планини", издание на "Домино" ЕООД, чийто автор е планинския водач на "Планинария" Момчил Цветанов. В тази книга, в 300 страници, в справочен вид е събрана разнообразна и полезна информация за всички български планини!


КОЛЕКЦИЯ "ВОДОДЕЛНОТО БИЛО НА БЪЛГАРИЯ"

"Вододелното било на България" е линията, която разделя водите оттичащи се към Черно и Бяло море. На територията на България тази линия преминава през планините Кървав камък, Еловишка, Ерулска, Любаш, Завалска, Вискяр, Люлин, Витоша, Верила, Рила, Средна гора, Стара планина, възвишенията Бакаджиците и Странджа. То е невидима нишка, която се вие през многобройни планински върхари и обветрени от лекия бриз седловини, изминавайки над 1400 километра през страната ни!

"Планинария" Ви предлага преминаване на вододелното било на отделни етапи. За всяка премината планина, поставяте печат в своята книжка „Планински колекции“. Повече информация за тези екскурзии може да намерите в меню "Планински колекции", подменю "Вододелното било на България".


Всеки участник в екскурзиите на "Планинария" получава безплатно огненочервената книжка "Планински колекции", в която може да поставя печати на изкачените върхове и планини или на преминатите планини от "Вододелното било на България". Поставянето на печати не е обвързано с посещение на екскурзиите на "Планинария". Тази книжка е лично Ваша и в нея може да поставите печати за всички, направени самостоятелно от Вас, изкачвания и маршрути. 

Всеки, който желае може да се свърже с нас, да се срещнем и да постави съответните печати в книжката си. Не са нужни доказателства и "заверки", защото планинарството не е състезание, а познание и начин на живот!