ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
18 Октомври 2018
Всеки, който е харесал фейсбук страницата на „Планинария“, може да закупи до 20 часа на 27 октомври 2018 г.. талон за двудневен курс по оцеляване в природата на цена от 78 лв. Талонът може да се използва от вас или да бъде подарък за ваш прия...
26 Септември 2018
Суровите планини на остров Крит са били истинско предизвикателство за фашистките агресори през Втората световна война. Истински легенди се носят за критяните от съпротивата, които правели огромни нощни преходи през сипеестите склонове и скалист...


Планински колекции

"ПЛАНИНСКИ КОЛЕКЦИИ" е туристически продукт на "Планинария" ЕООД, включващ колекциите "Топ 10 на Балканите", "Българските планини" и "Вододелното било на България".  Всяка от тези колекции е насочена към различен тип планински преходи и дава възможност за различно докосване до планината, а всички заедно целят да покажат огромното разнообразие на планините и начина, по който ги възприемаме.


КОЛЕКЦИЯ "ТОП 10 НА БАЛКАНИТЕ"

Изкачване на 10-те най-високи върха на Балканския полуостров. Те са разположени в планините Рила, Пирин и Олимп (Гърция). От най-високата планина на Балканите - Рила, в класацията попадат върховете Мусала (2925 м), Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м). Мраморното било на Пирин е дало върха на бурите Вихрен (2914 м) и двата върха обгръщащи прословутия карстов ръб Кончето - Кутело (2908 м) и Бански Суходол (2883 м). Планината на Боговете Олимп е дала четири върха в тази класация - Митикас (2919 м), тронът на Зевс и страховития гребен на връх Стефани (2911 м), връх Сколио (2904 м) и връх Скала (2866 м).

В завършен вид, "класацията" изглежда по следният начин:

1. Мусала (Рила) - 2925,2 м.
2. Митикас (Олимп) - 2918,8 м.
3. Вихрен (Пирин) - 2914,3 м.
4. Стефани (Олимп) - 2911 м.
5. Кутело (Пирин) - 2908 м.
6. Сколио (Олимп) - 2904 м.
7. Малка Мусала (Рила) - 2902 м.
8. Бански Суходол (Пирин) - 2883,4 м.
9. Скала (Олимп) - 2866 м.
10. Иречек (Рила) - 2852 м.

"Планинария" предлага изкачването на десетте върха в три отделни екскурзии - две двудневни в рила и Пирин и една петдневна екскурзия до планината "Олимп" в Гърция. Повече информация за тези екскурзии може да намерите в меню "Планински колекции", подменю "Топ 10 на Балканите".


КОЛЕКЦИЯ "БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ"

България има впечатляващо разнообразие от 39 планини! Малки и големи, ниски и високи, скалисти и покрити с зеленина... всяка от тези планини има своето очарование! Тази колекция, Ви предлага изкачването на всичките 39 планини и техните най-високи върхове. "Планинария" организира изкачвания до по-голямата част от планините с еднодневни екскурзии в почивните дни на седмицата, а останалите - с двудневни или тридневни маршрути, също в почивните дни или по време на почивните дни при официалните празници. Повече информация за тези екскурзии може да намерите в меню "Планински колекции", подменю "Българските планини".

На пазара вече излезе книгата "Българските планини", издание на "Домино" ЕООД, чийто автор е планинския водач на "Планинария" Момчил Цветанов. В тази книга, в 300 страници, в справочен вид е събрана разнообразна и полезна информация за всички български планини!


КОЛЕКЦИЯ "ВОДОДЕЛНОТО БИЛО НА БЪЛГАРИЯ"

"Вододелното било на България" е линията, която разделя водите оттичащи се към Черно и Бяло море. На територията на България тази линия преминава през планините Кървав камък, Еловишка, Ерулска, Любаш, Завалска, Вискяр, Люлин, Витоша, Верила, Рила, Средна гора, Стара планина, възвишенията Бакаджиците и Странджа. То е невидима нишка, която се вие през многобройни планински върхари и обветрени от лекия бриз седловини, изминавайки над 1400 километра през страната ни!

"Планинария" Ви предлага преминаване на вододелното било на отделни етапи. За всяка премината планина, поставяте печат в своята книжка „Планински колекции“. Повече информация за тези екскурзии може да намерите в меню "Планински колекции", подменю "Вододелното било на България".


Всеки участник в екскурзиите на "Планинария" получава безплатно огненочервената книжка "Планински колекции", в която може да поставя печати на изкачените върхове и планини или на преминатите планини от "Вододелното било на България". Поставянето на печати не е обвързано с посещение на екскурзиите на "Планинария". Тази книжка е лично Ваша и в нея може да поставите печати за всички, направени самостоятелно от Вас, изкачвания и маршрути. 

Всеки, който желае може да се свърже с нас, да се срещнем и да постави съответните печати в книжката си. Не са нужни доказателства и "заверки", защото планинарството не е състезание, а познание и начин на живот!