ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
18 Октомври 2018
Всеки, който е харесал фейсбук страницата на „Планинария“, може да закупи до 20 часа на 27 октомври 2018 г.. талон за двудневен курс по оцеляване в природата на цена от 78 лв. Талонът може да се използва от вас или да бъде подарък за ваш прия...
26 Септември 2018
Суровите планини на остров Крит са били истинско предизвикателство за фашистките агресори през Втората световна война. Истински легенди се носят за критяните от съпротивата, които правели огромни нощни преходи през сипеестите склонове и скалист...


"Българските планини"
Топ-10 на Балканите<br>
РИЛА - МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС

Топ-10 на Балканите
РИЛА - МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС

2
дни
ДАТА: 13.07.2019, 10.08.2019, 14.09.2019

ЦЕНА: 60 лвПълен траверс на Мусаленското било – далеч от туристическите тълпи! Изкачване на петте най-високи върхове на Рила, сред които и трите върха от „Топ-10 на Балканите“ - първенецът на Балканите - връх Мусала (2925,2 м), Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м). Преминаване на Трионите – тесният скален ръб между Мусала и Малка Мусала. Участниците получават специални книжки за поставяне на печати от тази колекция, а водачът ще носи в себе си и печати на изкачените върхове!
Българските планини<br>
ПАРАМУНСКА, ЕЗДИМИРСКА и 
ЗАВАЛСКА

Българските планини
ПАРАМУНСКА, ЕЗДИМИРСКА и ЗАВАЛСКА

2
дни
ДАТА: 06.04.2019

ЦЕНА: 80 лвВ Трънско и Краище има няколко легенди за племена, дошли от далеч и заселили се в тези планинските райони. Изчезнали златни мини, тайнствени светилища, селища и манастири скрити в гористите планински ридове са само част от „митологията“ на този малко познат планински край.

Една от легендите е свързана с името на Парамунска планина (една от двете най-малки планини в България!), в подножието на която се заселили рицари – кръстоносци. Дали те са дали име, идващо от „para”и „mons” (двойна планина), каквато е точната визия на издигащите се една до друга планини Парамунска и Любаш или то е дощло от латинското „paramone” (укрепление) все още е загадка. Едно е ясно обаче – при хубаво време, изкачването на най- високия връх Стража (1389 м), може да се превърне в истински урок по география на планините!

Другата най-малка планина у нас е още по-рядко посещавана и носи името си от сгушеното в подножието и малко селце Ездимирци. Изкачването до първенеца Големи връх (1219 м) е стръмно, но кратко и по панорамен маршрут! Сухите варовикови склонове на пролет приютяват източната ведрица и редица други красиви и редки цветя!

Истинското удоволствие от посещението на Завалска планина се крие в лекия преход по нейното хълмисто било. Преди десетина години планински водач на шега нарече един участък от него „завалското конче“ и днес то е известно така. Ще го преминем със затворени очи ;) и ще продължим към симпатичния първенец връх Китка (1181 м). Ще имаме възможност за посещение и на интересният мегалитен храм-кладенец край село Гърло и мистичните „горящи“ скали!
Българските планини<br>
ЛЮЛИН

Българските планини
ЛЮЛИН

1
ден
ДАТА: 06.04.2019

ЦЕНА: 30 лв


5-6 часов преход по билото на Люлин планина! Изкачване на най-високите върхове – Дупевица (1256 м), Добренова скала (1230 м) и Райловско градище (1199 м). Останала в сянката на своята популярна „сестра“ Витоша, Люлин планина предлага изключително красиви панорами към софийския „Везувий“ и околните по-малки планини. Маршрутът цели да ни запознае както с популярните места, така и с тези, които са останали встрани от туристическите пътеки.
Българските планини<br>
ПЛАНА

Българските планини
ПЛАНА

1
ден
ДАТА: 09.12.2018

ЦЕНА: 30 лвПлана определено е планина, различаваща се от околните. Платовидните и била през зимата носят мъгли и снежни вихри, през лятото горещини, а през дъждовната есен калните пътища едва ли са радост за туриста. И все пак, в нея има много очарование.

Използвайки късия период в годината, когато преходите по билата са приятни, ще се опитаме да ви представим различните лица на Плана. Ще изкачим първенеца връх Манастирище (1337 м), ще прекосим платата и ще се гмурнем в безкрайните гори по атрактивен тесен рид, наречен подходящо от местните шопи „Тенкио рид“ (тънкия рид). Маршрутът ни завършва в емблематичния за поколения планинари ресторант „Златна рибка“ с рибена чорба и други вкусни гозби!
Българските планини<br>
БОЗДАГ и ФАЛАКРО

Българските планини
БОЗДАГ и ФАЛАКРО

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лвЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА ПРИКЛЮЧИЛИ

Две имена на една и съща планина. Две имена, които означават едно и също – гола планина.

Името Боздаг е от турски произход и идва от две думи „боз“ „дааги“. Така значението се превежда като „гола планина“. Това е озадачаващо в гористата малка част на планината, навлизаща в България. Ние обаче ви предлагаме да изкачим не само най-високия връх на Българска територия, а и първенеца на цялата планина, попадащ в Гърция. Там планината носи името Фалакро, което има същото значение и както ще се убедим – оголените панорамни била и върхове го потвърждават!
Българските планини<br>
ЗЕМЕНСКА ПЛАНИНА

Българските планини
ЗЕМЕНСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвАко се спуснем от високите части на Земенска планина, сякаш преминаваме през няколко различни планини. В началото са обзорните платовидни била, където е разположен първенецът връх Тичак (1295 м) – един от трите първенци на българските планини, достъпът до чиято връхна точка е забранен. Надолу склоновете стават стръмни, а от оформените стъпала над тях се разкриват грабващи окото панорами! Десертът е накрая- ще се спуснем между надвесени над Земенския пролом скални кули, за да влезем в скална ниша, обитавана според легендите от монах- отшелник.
Българските планини<br>
ВЛАХИНА и МАЛЕШЕВСКА

Българските планини
ВЛАХИНА и МАЛЕШЕВСКА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвДо скоро Влахина и Малешевска планина дори не бяха споменавани сред десетте най-високи планини на България. Днес, можем да се насладим на просторите на Ильов връх (1803 м) и величествената осанка на Кадийца (1924 м). Елате, за да проходим техните мощни била и да се разходим сред невероятните Коматинските скали, наподобяващи много скалите край Белоградчик! В допълнение - непопулярния връх Чуката (1194 м) , от който се разкрива впечатляваща 360-градусова панорама към величствените осанки на Рила и Пирин и околните планински ридове!
Българските планини<br>
БЕЛАСИЦА

Българските планини
БЕЛАСИЦА

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Най-стръмната планина в България! Планината с най- изненадващи гръмотерични бури. Планината със сурови ветрове и уникални гледки по границата между България и Гърция! Мощната снага на Огражден на север, сребърните огледала на пазещото редки птици Керкини и емблематичното за българската военна история Дойранско езеро ще ни съпровождат до самия първенец. Връх Радомир (2029 м) се издига в източния край на главното било и носи името на сина на цар Самуил – Гавраил Радомир Посещение на Лешнишкия водопад и възможност за преминаване по ръба на кратера на угасналия вулкан "Кожух"!
Българските планини<br>
СТРАНДЖА и ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Българските планини
СТРАНДЖА и ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 110 лвСтранджа е истинско море от зеленина! Странджа е истинско море от историяи загадки! Странджа е наистина близко до морето! Ще направим едно релаксиращо пътуване, в което ще се потопим в странджанското море и разбира се в черноморското!

Изкачване на връх Голямо Градище (709,6 м) – първенец на Странджа в българска територия. Разходка по река Младежка с достиганен на изворите и. Историческата Петрова нива, мегалитните археологически паметници Мишкова нива и Пропада, Природната забележителност Бегликташ, използвана като тракийско светилище и Зигра – пиратския залив, с който са свързани много легенди.

Пренощуване на палатки край морския бряг и достатъчно време за плаж на няколко места по Южното Черноморие!
Българските планини<br>
СТАРА ПЛАНИНА - ВРЪХ БОТЕВ

Българските планини
СТАРА ПЛАНИНА - ВРЪХ БОТЕВ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по Тарзановата пътека, чиято слава на "труден участък" (подобно на пиринското „конче“) е твърде преувеличена. Сами ще се убедите, че единственото, което ще ви впечатли по този маршрут е красотата!

Няма как да изкачим Ботев, без да посетим водопада Райското пръскало (123 м). Карловско пръскало (25 м) край хижа Левски, макар и не толкова висок, също ще ви грабне със сребърните си струи. За финал ще направим спускане по пленителната долина на Стара река!
Българските планини<br>
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА

Българските планини
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 55 лвЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА ПРИКЛЮЧИЛИ.

„Осогов“ значи „висок“. Това е едно от предположенията за името на петата по височина планина в България. Разделила територията си между България и Р Македония, тя е разположила най-високия си връх – Руен (2251 м) точно на самата граница и той често е място за среща на планинари от двете държави. Неслучайно я сравняват с Витоша. Не само близката им височина, но и заравнените билни части, които през зимата са брулени от сурови ветрове правят този паралел основателен. Преходът ни ще следва именно билата, за да усетим „духа“ на Осоговска планина!
Българските планини<br>
РОДОПИТЕ – ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и 
КАРЛЪКА

Българските планини
РОДОПИТЕ – ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАРЛЪКА

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лвЧовек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп, но ние ще стигнем на най- високото възможно място – само на няколко метра под котата му. Недалеч от първенеца, вървейки на диво през гъсти иглолистни гори ще достигнем неговият по-малък побратим – Малък Перелик (2146.8 м).

Билото ни води все на запад и на запад сред обширни планински поляни и притихнали горски дъбрави до вторият по височина връх в Родопите. Той има много имена – Карлъка, Широколъшки Снежник, Широколъшки Карлък и станалото много популярно име „Орфей“. Височината му е 2188.1 м, а от него се разкриват необятни панорами чак до Пирин и планините в северна Гърция!

Какво е един маршрут в тази част на Родопите без емблематичните гледки към Турлата, безкрайните планински поляни на Гела и Широка лъка и каньона на водопасите? Ще пренощуваме в този пропит с родопска магия район за да завършим подобаващо четридневния ни маршрут!
Българските планини<br>
СРЕДНА ГОРА - ВРЪХ БОГДАН

Българските планини
СРЕДНА ГОРА - ВРЪХ БОГДАН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 55 лвИзкачване на най-високия връх на Средна гора – връх Богдан.
Преход по средногорското било с грабващи гледки към Стара планина!
Възможност за следобедно кафе във възрожденската Копривщица и панорамно пътуване с автобуса през средногорските дялове!
Българските планини<br>
ГРЕБЕН и ВИСКЯР

Българските планини
ГРЕБЕН и ВИСКЯР

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВ този маршрут се насочваме към планинските райони, разположени по границата със Сърбия между градовете Драгоман и Трън. Ще изкачим два върха, които доскоро бяха непознати за българското планинарство.

Името, с което планината Вискяр е била известна в миналото с името „лис кър“ (оголен баир). Много вероятно е сливането на двете думи и специфичния говор в източните окрайнини на планината да са преобразили името до „вискяр“. Доскоро за неин най- висок връх се сочеше Мечи камък, но след последни проучвания, границите достигат района на Гърлска падина, включвайки на нейна територия и „новият“ първенец – Чеканска бука (1136 м).

Не по-различно стоят и нещата с Гребен планина. До скоро за нея се говореше единствено като за планина, попадаща на територията на Сърбия. Геологията на района обаче разкрива, че характерните за тази планина позиция и състояние на пластовете варoвикови скали съществуват и на българска територия, завършвайки ефектно със скалистата пирамида на връх Драговски камък (1118 м), наричан шеговито „трънския Матерхорн“. След такова представяне няма как да не ви изкачим на него, по атрактивен начин! Разбира се ще стъпим и на най-високия връх на планината в България – разположения на самата граница връх Голеш (1157 м).
Българските планини<br>
РУЙ и КЪРВАВ КАМЪК

Българските планини
РУЙ и КЪРВАВ КАМЪК

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвИмето Руй идва от „руен, изобилен“ и има сходен произход с името на връх Руен и дори с това на добре познатата ни Рила. За мнозина планината се изчерпва само с купола над град Трън, но това далеч не е така. Именно затова, в този маршрут ще ви отправим едно предизвикателство. След като изкачим най- високия връх на планината – Руй (1706 м) ще поемем на юг по самата граница, докъдето успеем да стигнем, за да се убедим, че планината е много по-голяма и има сложна структура от навлизащи далеч в сръбска територия била.

Какво по-логично продължение от това, след Руй да поемем към следващата планина на юг по границата. Тя е по-висока с 21 метра и носи загадъчното име Кървав камък. Името е свързано с висока десетки метри панорамна скала, която ще изкачим на път за най-високият и връх - Било (1737 м) който се явява не само първенец на планината, но и най-високата точка в българската част на планинската област Краище. След върха ще продължим по широкото и обзорно планинско било за да се насладимм на гледките към планините в Сърбия и нашенско.
Българските планини<br>
ЧУДИНСКА и ЛИСЕЦ

Българските планини
ЧУДИНСКА и ЛИСЕЦ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв


Ако като малки сте мечтали да бъдете Робин худ или някой друг романтичен разбойник, сега можете да се възплзвате. Не разбира се с обир, но с изкачване на един истински разбойнически връх! Името на връх Арамлия (1496 м) означава точно това – разбойник. Изкачите ли върха, ще разберете, че той е наречен съвсем справедливо. Първенецът на една от най- отдалечените и непознати български планини е обграден отвсякъде с гъсти гори, в които както казват „Стрела не никне и куршум не работи!“. Ще направим 20- киометров преход по билото на планината, изкачвайки най-високите и върхове и посещавайки оцелялата през смутни години и легенди черква на манастира Св. Пантелеймон.

Знаете ли какво е „връшник“? Похлупак, който се посипва с жарава и намиращия се под него хляб се изпича. Вероятно някой, изкачил този връх през лятото ще направи връзка между името и температурата на върха, но причината разбира се е друга! Формата на куполовидния първенец, та и на самата планина Лисец е точно такава – като на похлупак. Височината на върха е точно 1500,2 метра над морето, а от най-високата точка се разкрива хубава гледка към Кюстендилското поле и съседната Осоговска планина.
Българските планини<br>
ОГРАЖДЕН

Българските планини
ОГРАЖДЕН

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лвИзкачване на най-високите върхове на Огражден на българска територия – Билска чука (1644 м) и Маркови кладенци (1523 м). 25-километровия преход е по лек терен и дава възможност да се запознаем с различните лица на тази радко посещавана българска планина.
Българските планини<br>
САКАР – КРАЛСТВОТО НА 
МЕГАЛИТИТЕ

Българските планини
САКАР – КРАЛСТВОТО НА МЕГАЛИТИТЕ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 160 лв
Уникално тридневно пътешествие през България!

Сакар е най-древната суша у нас – незаливана никога от море! Древното и име Мастейра, означава „свещена“ и това не е случайно. Не са един и два митовете за тайнствени лечебни сили витаещи в тази планина! Днес учените постепенно откриват булото на загадката със специфичния фон, който излъчват пречупените през уникалните минерали в скалите слънчеви лъчи. За невярващите оставяме да мислят над фактът, че според изследвания провеждани десетки години, населението в района на Сакар би трябвало да има една най-здравите имунни системи в България.

Магията на Сакар обаче далеч не свършва до тук! Тук се намират десетки, ако не и стотици все още неизследвани мегалитни паметници на възраст между 5-6 хиляди години, чието предназначение остава загадка и до днес. Не по-малко загадъчни са култовите около 150 „слъчеви диска“, издълбани в панорамни скали! Ще видим една от най-запазените у нас средновековни крепости – Букелон. Изкопаните в скалата древни църкви край селата Маточина и Михалич също са част, от нашата програма!

Няма да забравим и първенеца на планината. Най- високия връх на най-ниската от всичките 39 български планини. Вишеград (856 м) ще ви очарова с идиличното си спокойствие и тишина сред общирни поляни и красиви гори! В допълнение – панорамите на Бакаджиците и уникалния шанс да видите все още оцеляващото най- старо дърво на България – Гранитския дъб, който е на възраст около 1670 години!
Българските планини<br>
СЛАВЯНКА и СТЪРГАЧ

Българските планини
СЛАВЯНКА и СТЪРГАЧ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лвГръцкото име на Славянка е „Орвилос“ - близко с тракийското име на Пирин - „Орбелус“ и означаващо „снежна планина“. Извисяващия се над околните планини импозантен купол на планината несъмнено е правел впечатление, а задържалият се сняг билото вероятно е бил основание за името. Красотата на Славянка винаги е привличала туристи. Обзорните била, редките цветя, легендите за Алиботуш. Правим панорамен преход по оголеното главно било, изкачвайки най-високите и върхове – Гоцев връх (2213 м), Шабран (2195 м) и Царев връх (2183 м).

Стъргач идва от думата „стърга“ и е свързано с значения като „тесен проход“, „пазя, вардя“. Сегашният граничен пункт „Илинден“, който рамкира тази малка планина от изток само потвърждава това. С изненада ще откриете освен единственият безименен „първенец“ на българските планини, висок 1249,4 м, разнообразието на тази малка планина, редките цветя и красивите гори!
Българските планини<br>
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН

Българските планини
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв


Мраморната пирамида на връх Вихрен привлича като с магнит хиляди планинари! Най-високият връх на Пирин планина достига 2914,3 м, което го поставя на второ място по височина в българските планини. Изкачването и слизането ни ще бъдат по двата класически маршрута – през Кабата и през Казана, където могат да се види символа на планинарството – еделвайсът!
Българските планини<br>
КОНЯВСКА ПЛАНИНА

Българските планини
КОНЯВСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 45 лвКонявска планина - една от най-големите планини в Краището има много лица. От „инкрустираните“ със скали панорамни върхове във Виденския дял, през мощните била на Риш до приказните карстови скали творения над Шегава, Падалището и Земенския пролом, всеки планинар може да открие нещо за себе си! Ще изкачим първенеца Виден (1487 м), за да се убедим в причината да бъде наречен така!
Българските планини<br>
ОСОГОВСКА и КОНЯВСКА

Българските планини
ОСОГОВСКА и КОНЯВСКА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв„Осогов“ значи „висок“. Това е едно от предположенията за името на петата по височина планина в България. Разделила територията си между България и Р Македония, тя е разположила най-високия си връх – Руен (2251 м) точно на самата граница и той често е място за среща на планинари от двете държави. Неслучайно я сравняват с Витоша. Не само близката им височина, но и заравнените билни части, които през зимата са брулени от сурови ветрове правят този паралел основателен. Преходът ни ще следва именно билата, за да усетим „духа“ на Осоговска планина! В допълнение ще имаме възможност за сутрешна разходка из прочутия лесопарк над града!

Конявска планина - една от най-големите планини в Краището има много лица. От „инкрустираните“ със скали панорамни върхове във Виденския дял, през мощните била на Риш до приказните карстови скали творения над Шегава, Падалището и Земенския пролом, всеки планинар може да открие нещо за себе си! Ще изкачим първенеца Виден (1487 м), за да се убедим в причината да бъде наречен така!
Българските планини<br>
ВИТОША и ВЕРИЛА

Българските планини
ВИТОША и ВЕРИЛА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвОт магмените скали на север, подхранващи митовете за изгаснал вулкан до карстовите райони на юг, криещи най-големите пещери на Балканите. От загадъчнте каменни реки до изчезналите планински езера и незатихващите спорове за ледников период. От масовите изкачвания в слънчев ден до суровите зимни бури, отнемащи човешки животи... Витоша е планина на контрастите и загадките!

В този маршрут ще потеглим от Черни връх, следвайки планинските била на юг. В края на деня ще пренощуваме на палатки (цялата бивачна екипировка се пренася с транспорт). На следващия ден ще продължим към планината Верила и нейният първенец - връх Голям Дебелец (1415 м). „Верила“ означава безводна, неизобилна на води, но от билото на тази малка планина се разкриват впечатляващи панорами към скалистите върхове на Мальовишка Рила! Крайната ни цел е далечната Клисурска седловина, където ще ни чака транспорта.
Българските планини<br>
ГОЛО БЪРДО

Българските планини
ГОЛО БЪРДО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвАко цените фината красота в природата, елате в планината Голо бърдо. През месец май тук се развихря пищен карнавал от искрящи цветове и елегантни форми! Главните участници са цветята на един от най-старите резрвати в страната ни. Лъчезарното урумово лале, оцелялото през последния ледников период сръбско звънче и техните подгласнички ще ви откъснат от забързаното ежедневие. От първенеца на планината, наречен с интересното име Ветрушка ще направим преход по обзорното било, за да се насладим на цялата красота на този малък цветен оазис!
Българските планини<br>
МИЛЕВСКА и КОБИЛСКА

Българските планини
МИЛЕВСКА и КОБИЛСКА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВтората по височина планина в българската част на Краище се нарича Милевска и е разположена на границата с Р Сърбия. Нейният първенец връх Милевец (1733 м), който ще изкачим, остъпва само с четири метра първенството на връх Било в планината Кървав камък. Преходът ще ни отведе на оголеното планинско било, от което като на длан се виждат планините от цялата планинска област Краище! Ще посетим една любопитна постройка – изоставената хижа Краище – един провален туристически проект, който така и не е услял да отвори врати за туристи.

Очаква ни нощувка на палатки. „Планинария“ осигурява всичко нужно за пренощуването – палатки, шалтета, спални чували. От вас се иска само да се присъедините към настроението край лагерния огън!

Кобилска планина е втората българска планина, която по вина на наш водач има „нов“ първенец. Допреди години за най-висок връх се приемаше Чардак (1312 м), докато проучвайки картите за маршрути в района той не открива връх, висок цели 50 метра повече! Така днес изкачваме Бели камък (1362 м), прекосявайки тази малка и все още недостатъчно позната планина с маршрут, който да я разкрие максимално пред нас!
Българските планини<br>
ЕРУЛСКА, ПЕНКЬОВСКА и ЕЛОВИШКА

Българските планини
ЕРУЛСКА, ПЕНКЬОВСКА и ЕЛОВИШКА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвТри планини в самото сърце на Краището, всяка от тях има нещо специфично и уникално.

Пенкьовска планина е известна със своето главно било, което в продължение на близо 17-километра върви с минимални разлики във височината, нареждайки няколко върха с разлика едва от няколко метра! Нашата цел е да се изкачим от едната страна на планината и да слезем от другата, минавайки през първенеца Конски връх (1187 м), от който ще можем да видим както въпросното било, така и околните планини.

Еловишка планина е лека и приятна за изкачване, покрита почти изцяло с борови гори. Това прави преходите в нея много приятни, а няма да ви лишим и от гледки! Името и идва от закътаното в диплите и селце Еловица, но то няма нищо общо с боровите гори. Името на най-високия връх – Плоча (1329 м) идва от закътани в най-високата част на гористото било скали.

В лошо време и без сигурен ориентир, разнопосочно ориентираните била и долини на Ерулска планина биха затруднили доста планинари. Няма планинар обаче, който в ясно време да не се зарадва на гледката от нейния първенец! Големи връх (1481 м) ще ни дари с 360- градусова панорама и щем- нещем, ще трябва да приседнем, за да обхванем с поглед огромния брой планини, които се виждат оттук!
Българските планини<br>
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ

Българските планини
ЧЕРНА ГОРА, РУДИНИ и ЛЮБАШ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвТри съседни, но напълно различаващи се една от друга планини!

Черна гора е ниска, платовидна, покрита почти до самите върхове с гори. Маршрутът в нея ще даде възможност да изкачим най-високите и върхове, сред които и първенецът – връх Тумба (1129 м), от който се разкриват гледки към околните планини. От върха ще се спуснем към Черногорския манастир, за да го разгледаме и отдъхнем.

Планината Рудини има интересна структура. Съставена е от два успоредни планински рида – Бандера и Рудина. “Бандера“ идва от „band” - лента. Най- високите върхове на този рид са били „маркирани“ с пръти, на които се веели парчета плат (ленти). Думата „рудина“ означава планинска ливада, използвана за пасище. Това, дава точно обяснение за името на най-високият връх - Сирищнишка Рудина (1172 м), намиращ се над село Сирищник. На неговите склонове се намира една от най-странните и предизвикваща противоречиви реакции „еко-пътека“. Тя е прокарана по склон, изкачването по който доскоро беше доста неприятно и трудно, но от друга страна представлява безкрайна поредица от парапети и дървени стълби, започващи от подножието на върха и достигащи буквално до най-високата му точка. Много планинари намират това за прекалено улеснение, обесмислящо усилията за изкачване на един връх.

Планината Любаш представлява поредица от четири постепенно издигащи се възвишения. Първите три се наричат Садовишка, Изворска и Ребърска могила. Недалеч от тук е открито едно от най-големите златни съкровища в България. Възвишенията са последвани от грабващия погледа 400-метров „купол“ на връх Любаш, известен с мита, че от него се виждала 1/5 от България! При хубаво време ще проверим дали е така! В Трънско и Краище има няколко легенди за племена, дошли от далеч и заселили се в тези планинските райони. Изчезнали златни мини, тайнствени светилища, селища и манастири скрити в гористите планински ридове са само част от „митологията“ на този малко познат планински край.