ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
18 Октомври 2018
Всеки, който е харесал фейсбук страницата на „Планинария“, може да закупи до 20 часа на 27 октомври 2018 г.. талон за двудневен курс по оцеляване в природата на цена от 78 лв. Талонът може да се използва от вас или да бъде подарък за ваш прия...
26 Септември 2018
Суровите планини на остров Крит са били истинско предизвикателство за фашистките агресори през Втората световна война. Истински легенди се носят за критяните от съпротивата, които правели огромни нощни преходи през сипеестите склонове и скалист...


Още планини...
ТРАНС-РИЛА

ТРАНС-РИЛА

7
дни
ДАТА: 04.08.2019

ЦЕНА: 90 лвЕмблематичен маршрут, прекосяваш цяла Рила! Маршрутът започва от курортното селце Костенец и прекосява планината чак до района на град Дупница, минавайки през много емблематични за българското планинарство места - Белмекен и Сивричал, Заврачица и Грънчар, Рибни езера, Водния чал, Страшното езеро, Мальовица, Додов връх, Дамга и др. По време на маршрута ще имаме възможност за изкачване и посещение на още популярни и непопулярни върхове и места!
Зимно изкачване<br>
СИВА ГРАМАДА

Зимно изкачване
СИВА ГРАМАДА

1
ден
ДАТА: 13.01.2019

ЦЕНА: 60 лвЕлате с нас, за да изкачим най-южният двехилядник на Витоша! Високият 2003 метра връх Сива грамада, се издига далеч от популярните туристически райони. Обграден е от дълбоко вкопаните начални притоци на златоносната река Палакария и тези на Бяла вода, а от най-високата му точка се разкриват смайващи панорами към величествената Рила планина! Ще го изкачим по нестандартен маршрут, като в крайната част ще се наложи да сложим снегоходките.
ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ

ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвЩе се потопим в магията на едно от най- красивите места в България - Земенския пролом. Ще преминем пеш почти цялата му дължина! Над нас ще се издигат причудливи скални кули и замъци, отвесни скали с тъмнеещи отвори на ниши и пещери, в които са се укривали отшелници. Ще посетим руините на впечатляващата в миналото и почти мистична крепост Землънград!, а за финал ще се насладим на Полскоскакавишки водопад.
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м). Разположен е в едноименния дял на Западна Стара планина и е една от емблемите на планинския туризъм. Ще направим близо 25 километров маршрут, при който ще изкачим и ще слезнем от върха по различни маршрути. При ясно време, от склоновете на Мургаш ще се разкрият панорами от старопланинската верига чак до далечна Рила!
КАЙЗЕРОВИЯТ ПЪТ<br>
Говедарци-връх Мечит-Рилски 
манастир

КАЙЗЕРОВИЯТ ПЪТ
Говедарци-връх Мечит-Рилски манастир

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвМАРШРУТЪТ Е ПОТВЪРДЕН!
ТРЪГВАНЕ: ПЕТЪК СЛЕД РАБОТА!

Този маршрут следва легендарният Кайзеров път! Строен е от военнопленници, в края на 19 век, специално за посещението на кайзера на Германия Вилхелм II в България. Фердинанд е искал да покаже родните планински красоти и заповядва изграждането на два "кайзерови пътя" в Рила. От тях е звършен само пътя от Боровец през Заврачица до Якоруда по който кайзерът минава. Пътят от Говедарци към Рилския манастир "удря на камък" при подсичането на стръмните лавиноопасни склонове около Лопушки връх. Кайзерът така и не стига до тук, но това става най- високият планински път у нас, достигащ над 2530 метра надморска височина под самия връх Мечит! Чак през годините на втората световна война, изграждането на друг Рилски път – този до язовир Калин, подобрява „рекорда“ с около 30 метра.

Кайзерът може да не е успял, но Вие може да го направите. Елате с нас на това грабващо пътешествие из Великата Рилска пустиня. Ще следваме пътя, за да изкачим връх Мечит и прехвърляйки Мальовишкото било, да се спуснем към загадъчното Сухо езеро, чиито води изчезват под планината. Преди Светата Рилска обител, ще се видим една от най-зашеметяващите гледки у нас - издигащите се на над един километър височинна над Кирилова поляна, каменни кули на върховете Двуглав, Злия зъб и Иглата!
ВРЪХ СРЕДОНОСА<br>

ВРЪХ СРЕДОНОСА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвСредоноса е изключително панорамен връх, от който се разкриват гледки към Мусаленското било и най-дивите райони на Рила в Централния Рилски резерват. Над гористите склонове на върха има лесно достъпна панорамна скална площадка, на която ще се разположим за почивка с панорами! Маршрутът продължава през красиви смърчови и беломурови гори, за да ни отведе на следобедно кафе в хижа Мечит.
ОТ КРИВИ КАМЪК ДО РАДУЙ

ОТ КРИВИ КАМЪК ДО РАДУЙ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвВ западните окрайнини на Люлин планина, далеч от популярните туристически пътеки се издига самотен връх от който се разкрива грабваща панорама към околните планини. Криви камък носи името си от едноименната скала на върха и която, разбира се, е наша цел в този маршрут.

Обзорният връх вероятно е бил причина, в дълбока древност тук да бъдат издигнати крепости, от които са намерени керамика, сгурия и шлака от преработката на желязо. Маршрутът ни ще мине през Дивотинският манастир и ще завърши на Радуйската седловина, която свързва Люлин с планината Вискяр. Оттам ще отпътуваме с влак за София, чиято линия романтично се вие в гънките между двете планини...
Изгубената история на 
България<br>
СЕРСЕМ КАЛЕ И ЕЛЕДЖИК

Изгубената история на България
СЕРСЕМ КАЛЕ И ЕЛЕДЖИК

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лвМътивир - една от най- дивите реки у нас! Серсем кале – една от най-загадъчните крепости! Ще се спускаме по скали, ще преминаваме буйни реки, ще се изкчим на билото на бунтовния Еледжик, за да изкачим най-високите му върхове и а достигнем крепостта Любнишко кале. Пригответе се за истински микс от история, приключения и планински преходи!
Изгубената история на 
България<br>
РАВУЛСКОТО КАЛЕ

Изгубената история на България
РАВУЛСКОТО КАЛЕ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвДалечните южни части на Лозенска планина са обвити в тайнственост и противоречиви легенди. Скоростно строени крепости, прииждащи орди на невидим враг, предателства и скрити съкровища... Всичко, което може да плени въображението на един пътешественик! Ще се насочим към един непосещаван от туристи връх, до който няма маркировки и пътеки. На него ни очакват иманярски ровове и зидовете на загадъчна крепост и завладяваща панорама към Рила планина!
ПО БИЛОТО НА ЧЕПЪН

ПО БИЛОТО НА ЧЕПЪН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвНад град Драгоман се издига връх с впечатляващ стръмен и скалист склон, превърнал се в своеобразна емблема на града! Това е връх Петровски кръст, чието име идва от драматична история от времето на турското робство.

Ще изкачим върха по лек и панорамен маршрут. Точно до най-високата точка има древно езическо светилище на бог Сабазий, където ще видим издълбани в скалата купи за събиране на кръвта при жертвоприношения и надписи на латински изсечени в скалата! По време на прехода планинския водач ще ви разкаже за "обратната страна" на планината, където има отвесни дълбоки десетки метри пропасти, а търсенето на нови пещери продължава!
ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвАтрактивно изкачване от Искърския пролом до самото било на Балкана! Маршрутът е специално разработен от нашите планински водачи, давайки възможност да се изкачим по потънали в забрава тайни планински пътеки и панорамни скални тераси! По стеснилото се било, с гледка към шеметните отвеси на "Кобилини стени" ще достигнем първенеца на Врачански Балкан - връх Бегличка могила (1481.4 м). Ако имаме хубаво време ще изпратим залеза на слънцето с безкрайна панорама над старопланинските дялове!

На втория ден ще се спуснем до 50-метровия водопад Боров камък, за да се насладим на ледените му кули и ще се спуснем по атрактивната екопътека "Боров камък"! За желаещите - финал в изискан ресторант - сладкарница в град Враца!
ПО БИЛОТО НА ЛОЗЕНСКА 
ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЛОЗЕНСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 20 лвЛозенска планина е първият дял на Средна гора. Потегляме от точката, приета за начало на 270- километровата средногорска верига - триангулачната точка при Панчаревското езеро. Маршрутът ни преминава през панорамните върхове - Бачун и Ланина могила и се спуска по южните склонове на планината до паметника на забележителния български авиатор Димитър Списаревски и село Пасарел. По време на прехода водачът ще разкаже за геоложкото образуване на Лозенска планина, както и интересни легенди и факти свързани с нейната история.

Преходът е около 6-7 часа, но е лек като терен, а денивелацията е общо около +/-700 метра. Панорамите които се разкриват към Рила, Стара планина и околните планини си заслужават да вземете фотоапарата!
Зимно изкачване<br>
ВРЪХ ТЕТЕВЕНСКА БАБА

Зимно изкачване
ВРЪХ ТЕТЕВЕНСКА БАБА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лвЗимно изкачване на един от респектиращите исполини на старопланинското било! Високият 2070.3 метра връх привлича вниманието на всеки, който го зърне! Труден физически маршрут с изкачване от самото подножие на Балкана с около 1100 метра положителна и отрицателна денивелация. На всеки от участниците в изкачването ще бъдат осигурени снегоходки.
РИЛА: ВЪРХОВЕТЕ НА 
БЕЛМЕКЕНСКИЯ ДЯЛ

РИЛА: ВЪРХОВЕТЕ НА БЕЛМЕКЕНСКИЯ ДЯЛ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Един дългоочакван маршрут в най-източните части на Рила. Изкачване на най-високите върхове на Белмекенския дял - исполинът Белмекен (2626 м), Сивричал (2641 м) със своя остър северен ръб, по който ще се спуснем следвайки поставеното там метално въже, мощният, но гостоприемен Равничал (2637 м) и скромно стоящият малко встрани от туристическите маршрути Каменити чал (2591 м).
БЪНДЕРИШКИ ЧУКАР

БЪНДЕРИШКИ ЧУКАР

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв
ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ТРАНСПОРТ: пътува се с туристически автобус
ЗАПЛАЩАНЕ: възможно е заплащане на място след заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Маршрут, предлагаш изкачване на най-високия връх на централното гранитно било на Пирин – Бъндеришки чукар (2732 м), допълнено със страхотни гледки към красивите върхове на северен Пирин и циркуса на бъндеришките езера.

МУСЛИЧАЛ и ЧЕРВЕНИТЕ СКАЛИ

МУСЛИЧАЛ и ЧЕРВЕНИТЕ СКАЛИ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв


Нов маршрут в непознатите части на Рила! Мусличал е самотен и изключително панорамен връх, разположен в Източна Рила, между долините на Ибър и Марица. Висок е 2554 м и от него се разкрива 360-градусова панорама от десетки километри планински върхове! Част от маршрутът ни ще бъде извън пътеките. Ще се движим по тревисто-каменисти била и ще спускаме стръмни планински склонове и изоставени преди десетки години стари планински пътеки. Но това не е всичко! Слеваща наша цел ще бъдат суровите отвеси на Червените скали, които са нов, специален бонус към маршрута!
СИНАНИЦА и северния ръб на МУРАТОВ ВРЪХ

СИНАНИЦА и северния ръб на МУРАТОВ ВРЪХ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв
НЯМА ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ МЕСТА.
Благодарим Ви за доверието!

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов

ТРАНСПОРТ: пътува се с туристически автобус и удобен обществен транспорт
ЗАПЛАЩАНЕ: заплащане на място след заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Маршрут, съчетаваш изкачване на един от емблематичните пирински върхове - Синаница (2516 м) и достигане на Муратов връх (2669 м) по атрактивният северен ръб.

Предстои ни да преминем по синанишкото разклонение на основното пиринско било, което е вододел между реките Влахина и Санданска Бистрица. Това ще ни позволи да погледнем от един по различен ъгъл мраморното било на Пирин.
След като достигнем мястото за нощувка - хижа Синаница, ще изкачим красивия връх Синаница, с неговият характерен резцепен вид, което е повод да бъде наричан и Разцепения връх.

ИБЪР И СИВРИЧАЛ

ИБЪР И СИВРИЧАЛ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвИзкачване на най-високите върхове в Ибърския дял на Рила, направено по уникален начин! Една екскурзия с изкачване на първенецът на този дял връх Ибър (2666 м), очарователният скалист ръб на Сиври чал и съседът му Каменити чал. Пренощуване на едно от най-красивите места в този дял! Изкачване на рядко посещавания връх Соколовец и страхотната му панорамна площадка. За финал, минерален басейн и вкусни гозби в курорта Костенец.

Изгубени в Дивото<br>
ВРЪХ ПИРИН

Изгубени в Дивото
ВРЪХ ПИРИН

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВръх Пирин (2593 м) бележи северния край на високото алпийско било на Пирин планина. След него склоновете се гмурват надолу и първите върхове са едва около 2000 метра височина. Той е "флагманът" на пиринската флотилия! Един връх, чието изкачване би било гордост за всеки планинар!

В този маршрут ще го изкачим по нестандартен маршрут, бивакувайки със супер лека екипировка на почти на 2000 метра надморска височина. След изкачването ще се спуснем от другата страна на планината, към село Сенокос, скалното светилище Амина и чак до Кресненското дефиле
ТРАВЕРС НА МАЛЬОВИШКОТО БИЛО

ТРАВЕРС НА МАЛЬОВИШКОТО БИЛО

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвМаршрут за почитателите на скалисти върхове! Тридневен траверс на алпийската част на Мальовишкото било. Изкачване на върховете Голяма Попова Капа, Безименен, Малък, Среден и Голям Купен, Ловница, Орловец, Елени връх и Мальовица. Преминаване на карлингите Петлите и Иглите, спускане по северозападния ръб на Мальовица. Възможност за изкачване на върховете Орлето, Малка Мальовица и Черната скала.
ВРЪХ СОКОЛЕЦ

ВРЪХ СОКОЛЕЦ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвВ Източна Рила се издига скалист връх, чиято най- висока точка представлява оголена панорамна площадка, с една от най-ефектните панорами в планината - тази към Централният Рилски резерват! След изкачването на върха, ще се спуснем по нестандартен маршрут през стръмни улеи, за да застанем под впечатляващите му отвеси! За финал - разходка по еко-пътеката край Бели Искър.
ЛОПУШКИ ВРЪХ и ЛОПУШКОТО ЕЗЕРО

ЛОПУШКИ ВРЪХ и ЛОПУШКОТО ЕЗЕРО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв
Изкачване на един от най-мощните върхове в цяла Рила! Лопушки връх (2698 м) се издига на Мальовишкото било на изток от Голяма Попова капа (2704 м). Тук тясното и скалисто било идващо откъм Купените се разширява, надвисвайки страховито над околните долини.

Ще изкачим върха по маршрута през красивото Йончево езеро, а за да опознаем по-добре този район на планината, ще се спуснем "на диво" по долината на река Лопушница, където под скалистите склонове се е сгушило рядко посещаваното Лопушко езеро.
ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ 
ВОДОПАД

ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Здравчи камък (1014.5 м) е панорамен връх, извисяващ своята скалиста площадка над околните гористи била. От нея се разкрива гледка към старопланинските дялове Ржана, Понор, Голема и Мала планина. Ще изкачим върха по плавен маршрут, а ще се спуснем по било от което погледът ни ще грабнат Витоша и Рила, издигащи се отвъд Софийското поле. За финал сме ви приготвили , див, скалист дол, вкопан в червените пясъчници, в който има чаровен и напълно непопулярен 5-6 метров водопад!
ВРЪХ КОМ

ВРЪХ КОМ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв
ИМА СВОБОДНИ МЕСТА

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили
ЗАПЛАЩАНЕ: възможно е заплащане на място след подаване на заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

"От тук окото волно, прегради не намира!". Какво повече е нужно да се каже за връх Ком?

Един от най-панорамните старопланински върхове, превърнал се в символ на духовността на планинското братство и красотата на планините, чрез безсмъртното стихотворение на Иван Вазов!
СИНИЯТ КАМЪК

СИНИЯТ КАМЪК

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвЗимно изкачване на три старопланински върха, извисени над подбалканските котловини в Етрополския дял. Върховете Койловица (1257 м), Ушите (1263 м) и Голеш (1317 м), не изискват голяма денивелацията и дават възможност да се насладите на зимната планина с един ненатоварващ преход в снежния Балкан!
ПО БИЛОТО НА 
ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Дълъг маршрут - лек терен! Стартирайки от прохода Кашана, ще преминем по панорамното било на Етрополска планина - най-източния дял на Западна Стара планина. Панорамните скали, наречени Етрополските зъбери ще разкрият гледки на север и юг от Балкана. Разбира се ще изкачим най-високия връх - Говедарника (Мара гидия) - 1790 м и връх Етрополска Баба, отстъпващ му едва няколко метра.
ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ

ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

ИМА СВОБОДНИ МЕСТА
Планински водач: Атанас Стоилов

В тази екскурзия ще поемем по панорамен планински маршрут в Стара планина. Изкачването на скалистия и обзорен връх Тодорини кукли е леко и приятно, а прехода по билото на Кознишкия дял ще ни дари с много гледки към морето от старопланински върхове! Спускаме се на юг от върха, за да навлезем в едно от най-загадъчните места в българските планини - северната граница на Понор. Изчезващи реки, истински лабиринт от върхове и долини! Водачът ще Ви разкрие тайната на това уникално място!
ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО и 
КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО и КРУШУНСКИТЕ ВОДОПАДИ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 95 лвДеветашкото плато крие едни от най- разнообразните и атрактивните пещери в България. Огромната привходна зала на Крушунската пещера, магическата светлина в пещерата Стълбица, страховития отвес на Гарванската пещера и Крушунските водопади. Маршрутът е лек и достъпен за всеки, преходите са кратки, а за финал всеки желаещ може да направи спускане по въже в пропаст, за което не се изискват никакви умения!
Зимно изкачване<br>
ВРЪХ КАБУЛ

Зимно изкачване
ВРЪХ КАБУЛ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лвИзкачване на един от най-мощните рилски върхове, разположен в едноименния дял на Северозападна Рила. Кабул (2531 м) се издига над долините на реките Отовица, Скакавица и Горица и разкрива впечатляващи панорами към Великата Рилска пустиня! Проучванията за произхода на името му, водят към значенията „приемащ“ и „гостоприемен“, което най-вероятно идва от меките му форми и тревисти склонове. Надяваме се върха да е гостоприемен и за нас!