ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
26 Ноември 2020
Какво ще правите този уикенд? Тази седмица ви отправяме едно интересно предизвикателство за индивидуално приключение сред природата, в което да откриете и снимате специален обект, в близост до София. Този петък, в 20.00 часа на ...
15 Ноември 2020
Във връзка с разпространението на коронавирус Covid-19, изразявайки нашата загриженост за здравето на всички нас, ви уведомяваме, че отменяме всички маршрути на Планинария до 31 декември 2020 г. В настоящата ситуация решихме да под...


Многодневни
ТРАНС-ПИРИН 2020

ТРАНС-ПИРИН 2020

6
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 140 лв

Прекосяване на Пирин планина от суровите мраморни върхове на карстовото било до пясъчните пирамиди и долини на Мелник! Карстово било с Кончето и наредените по него върхове Разложки Суходол, Каменица, Баюви дупки, Бански Суходол, Кутело и Вихрен. Циркуса на Бъндеришките езера, билото на Типиците и Малкото Конче, Тевно езеро, Демиркапийската долина и през пясъчните долини и Роженския манастир ще достигнем прочутия град на виното Мелник, с издигащите се над него пясъчни пирамиди!
ТРАНС-РИЛА 2020

ТРАНС-РИЛА 2020

7
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лвМаршрут, прекосяващ цяла Рила! Стартираме от Костенецкия водопад над едноименния курорт и прекосява планината чак до района на Сапарева баня, минавайки през много емблематични за българското планинарство места - Белмекен и Сивричал, Заврачица и Грънчар, Рибни езера, Водния чал, Страшното езеро, Мальовица, Додов връх, Дамга и др. Вижте Рила с този маршрут и никога няма да я забравите!
ОТ МЕЧИТ ДО РИЛСКИЯ
МАНАСТИР

ОТ МЕЧИТ ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвТози маршрут следва легендарният Кайзеров път! Строен е от военнопленници, в края на 19 век, специално за посещението на кайзера на Германия Вилхелм II в България. Фердинанд е искал да покаже родните планински красоти и заповядва изграждането на два "кайзерови пътя" в Рила. От тях е звършен само пътя от Боровец през Заврачица до Якоруда по който кайзерът минава. Пътят от Говедарци към Рилския манастир "удря на камък" при подсичането на стръмните лавиноопасни склонове около Лопушки връх. Кайзерът така и не стига до тук, но това става най- високият планински път у нас, достигащ над 2530 метра надморска височина под самия връх Мечит! Чак през годините на втората световна война, изграждането на друг Рилски път – този до язовир Калин, подобрява „рекорда“ с около 30 метра.

Кайзерът може да не е успял, но Вие може да го направите. Елате с нас на това грабващо пътешествие из Великата Рилска пустиня. Ще следваме пътя, за да изкачим връх Мечит и прехвърляйки Мальовишкото било, да се спуснем към загадъчното Сухо езеро, чиито води изчезват под планината. Преди Светата Рилска обител, ще се видим една от най-зашеметяващите гледки у нас - издигащите се на над един километър височинна над Кирилова поляна, каменни кули на върховете Двуглав, Злия зъб и Иглата!
ТРАНС - КРАИЩЕ

ТРАНС - КРАИЩЕ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв

Дългоочакваният от феновете на непознати български планини маршрут вече е тук! В началото на май ще прекосим Краището от Земен до Трън.

Краището е планинска област, от която в България попадат 11 планини. Най-висока от тях е граничната планина Кървав камък с връх Било (1737.1 м), следвана само на 4.5 метра от съседната Милевска планина с връх Милевец (1732.6 м). Ако изоставим сухата статистика, Краището е едно зелено море от планини. Тук маркировки почти няма и човек има възможността наистина "да се изгуби в него!

Следвайки стилът на "Планинария", няма да имаме точен маршрут. Искаме групата да усети наистина пълната свобода от контакта с планините. Ще се изкачваме на панорамни била, ще се гмурваме в цъфналите с пролетни цветове гори и ще пренощуваме там, докъдето стигнем!

На третия ден трябва да се спуснем в обширната котловина Знеполе. Това е единствената ни цел. Ще импровизираме, за да можем да кажем, че наистина сме прекарали три дни на диво в планините на Краището.

Групата ще бъде водена от добре познатият на повечето от вас планински водач Момчил Цветанов, автор на книгата "Българските планини".