ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
12 Декември 2023
Днес, 12 декември 2023 година в 15.12 часа екип в състав инж. Радослав Николов (УАСГ), Момчил Цветанов (планински водач на "Планинария") и Мартин Тинев (студент в НСА) завършиха геодезическото измерване на водопад Врачанска Скакля с тотална ста...
09 Ноември 2023
Днес в УАСГ, като част от честването на годишнината на "Клуб Геодезия" инж. Радослав Николов направи презентация на измерването на най-високият водопад на Балканите - Дяволското пръскало в Стара планина, организирано от "Планинария" на 8 се...


ВРЪХ МУРГАШ

1
ден

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в петък, 18.11.2022

► изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м) от Врачешкия манастир
► спусканепо южните склонове с величествен залез над планините
► финалната част на прехода е на тъмно (с челници)
► превоз с организиран транспорт


Емблематичният връх Мургаш е известен със суровото си време. Но на изкачилите го, той предлага спиращи дъха панорами. В този маршрут ще се изкачим от едната страна на планината и ще се спуснем от другата. Стартираме от закътания в северното подножие на старопланинските склонове Врачешки манастир. Ще запалим свещ в манастира и ще се поеме нагоре по покритите с огромни букови гори била и хайдушки долове. Хайдушките пътеки ще ни изведат на планинското било, където ни очакват впечатляващи панорами и финалното изкачване по оголеното планинско било до самия връх.

Поемаме на юг с гледки към далечната Рила, гънките на Ихтиманска Средна гора и купола на Витоша. Слънцето пълзи към хоризонта и при подходящи условия ще се насладим на величествения залез над планините. Финалната част на маршрута ще е романтична - на челници. Накрая достигаме планинското село Чурек, където ще ни очаква автобуса и поемаме с него към София!


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 3 (около 800 м)
Коефициент на преходи: 4 (7-8 часа)
Коефициент на терен: 2 (почвени билни пътища и билни планински пътеки, къси участъци без пътека)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

______________________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на чифт снегоходки (при подходящи снежни условия), организиран транспорт по маршрута ("Случаен превоз")

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Задължителна резервация резервация през сайта на "Планинария".

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: След направена резервация, може да заплатите на място, в брой или на банковата сметка на "Планинария" ЕООД:
IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00; BIC - CECBBGSF
Като основание за плащане посочете името и датата на маршрута. Моля, не заплащайте преди маршрута да е потвърден на сайта!

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8:30 часа на паркинга на магазин „Метро“ на Цариградско шосе. Удобен обществен транспорт до там е метрото до метростанция „Интер експо център - Цариградско шосе“ (по-долу има даден линк на локацията за Google maps)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ: 7-9 часа Предимно планински пътеки, тревисти планински била и почвени пътища. Отделни къси участъци без пътека

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: Пътува се с организиран транспорт - туристически автобус

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.


ВРЪХ МУРГАШ - ВРЪХ МУРГАШ
  • ВРЪХ МУРГАШ - ВРЪХ МУРГАШ
 

Локация за Google maps на мястото на среща на групата: goo.gl/maps/NiruaDrWyamRuA189
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване с организиран транспорт - луксозен микробус до изходната точка на прехода. Пешеходен преход от около 4- 5 часа за изкачване на връх Мургаш. Спускане (около 3-4 часа) по южните склонове с възможност за наблючение на величествения залез над планините и финал на прехода на тъмно, с челници. Отпътуване с автобуса за София. Прогнозно пристигане в София (Интер Експо център - около 20 часа.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 900 и 1700 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.

 


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.