ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


ВРЪХ МУРГАШ

1
ден

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в петък, 18.11.2022

► изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м) от Врачешкия манастир
► спусканепо южните склонове с величествен залез над планините
► финалната част на прехода е на тъмно (с челници)
► превоз с организиран транспорт


Емблематичният връх Мургаш е известен със суровото си време. Но на изкачилите го, той предлага спиращи дъха панорами. В този маршрут ще се изкачим от едната страна на планината и ще се спуснем от другата. Стартираме от закътания в северното подножие на старопланинските склонове Врачешки манастир. Ще запалим свещ в манастира и ще се поеме нагоре по покритите с огромни букови гори била и хайдушки долове. Хайдушките пътеки ще ни изведат на планинското било, където ни очакват впечатляващи панорами и финалното изкачване по оголеното планинско било до самия връх.

Поемаме на юг с гледки към далечната Рила, гънките на Ихтиманска Средна гора и купола на Витоша. Слънцето пълзи към хоризонта и при подходящи условия ще се насладим на величествения залез над планините. Финалната част на маршрута ще е романтична - на челници. Накрая достигаме планинското село Чурек, където ще ни очаква автобуса и поемаме с него към София!


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 3 (около 800 м)
Коефициент на преходи: 4 (7-8 часа)
Коефициент на терен: 2 (почвени билни пътища и билни планински пътеки, къси участъци без пътека)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

______________________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на чифт снегоходки (при подходящи снежни условия), организиран транспорт по маршрута ("Случаен превоз")

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Задължителна резервация резервация през сайта на "Планинария".

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: След направена резервация, може да заплатите на място, в брой или на банковата сметка на "Планинария" ЕООД:
IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00; BIC - CECBBGSF
Като основание за плащане посочете името и датата на маршрута. Моля, не заплащайте преди маршрута да е потвърден на сайта!

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8:30 часа на паркинга на магазин „Метро“ на Цариградско шосе. Удобен обществен транспорт до там е метрото до метростанция „Интер експо център - Цариградско шосе“ (по-долу има даден линк на локацията за Google maps)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ: 7-9 часа Предимно планински пътеки, тревисти планински била и почвени пътища. Отделни къси участъци без пътека

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: Пътува се с организиран транспорт - туристически автобус

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.


ВРЪХ МУРГАШ - ВРЪХ МУРГАШ
  • ВРЪХ МУРГАШ - ВРЪХ МУРГАШ
 

Локация за Google maps на мястото на среща на групата: goo.gl/maps/NiruaDrWyamRuA189
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване с организиран транспорт - луксозен микробус до изходната точка на прехода. Пешеходен преход от около 4- 5 часа за изкачване на връх Мургаш. Спускане (около 3-4 часа) по южните склонове с възможност за наблючение на величествения залез над планините и финал на прехода на тъмно, с челници. Отпътуване с автобуса за София. Прогнозно пристигане в София (Интер Експо център - около 20 часа.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 900 и 1700 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.

 


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.