ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!
13 Май 2024
Първите резултати от стартиралият проект за измерване на водопадите в България са налице. След прецизно геодезическо измерване екипът обявява, че Добре познатият на планинарите водопад Бовска скакля е висок точно 87.8 метра. След допълнител...


Върхове
ЕТРОПОЛСКИТЕ ЗЪБЕРИ<br>
Стара планина

ЕТРОПОЛСКИТЕ ЗЪБЕРИ
Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

След връх Етрополска Баба (1787.2 м) старопланинското било става равно широко и обзорно. В самото му начало се издига първенеца на дела - Мара Гидия (1789.8 м), който е лесно достъпен. Ако продължим на изток, над тревистия терен ще започнат да се подават отделни скални групи, наречени Етрополските зъбери. Докато на юг от тях, склоновете остават спокойни, то на север се спускат стръмни скалисти участъци, които подчертават името. Цел на нашия преход са имено Мара гидия и зъберите.
ВРЪХ ГОЛЕШ и СИНИЯ КАМЪК<br>
Стара планина

ВРЪХ ГОЛЕШ и СИНИЯ КАМЪК
Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

В Етрополския дял на Западна Стара планина, има един странен връх, извисен над подбаканските котловини. Неговият къс северен склон може да изпоти и най-коравите планинари, но след трудното кратко изкачване буквално "изскачаме" на обзорната му връхна част, за да се насладим на гледката. Спускането от върха също ще е панорамно, но за разлика от северния склон няма да катерим, а ще слизаме :)

Закъде е един преход, ако няма малко скали? Скрита в старопланинските дъбрави е високата колкото 3-4 етажна сграда скала Синият камък. Естествено ще се изкачим и на нея. След обяд с гледка, маршрутът ще завърши с плавно слизане по лек път, за да имаме време да изпием направеното след обяда кафе...
ВРЪХ КОСИЦА<br>
Средна Стара планина<br>
Закриване на 2023 година

ВРЪХ КОСИЦА
Средна Стара планина
Закриване на 2023 година

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 75 лв

ЗА МАРШРУТА НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

Маршрутът се провежда с организиран туристически транспорт (микробус)

След връх Ком билото на Стара планина потъва под 2000 метра височина и около 100 километра нито един връх не дръзва да се извиси над нея. Първият двехилядник, който се подава нат тази линия е Косица (2000.5 м). Мощната му снага е увенчана с отделни малки скали по билния ръб.

В този маршрут правим зимно изкачване на върха, преодолявайки изкачване и слизане от по близо 1100 метра височина.
ШПАНЬОВИЦА<br>
поредица

ШПАНЬОВИЦА
поредица "Дивата Рила"

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

► Изкачване на труднодостъпния връх Шпаньовица (2029 м)
► преход през един един от най-дивите райони на Рила
► бивакуване в необитаем планински заслон (осигурили сме нужната екипировка)

Ако обичате напълно диви и труднодостъпни места, този маршрут е за вас. Рида Шпаньовица спуска изключително стръмни склонове към околните дерета и е покрит с микс от огромни смърчови гори и участъци с клек. Тези негови характеристики са го изпратили доста назад в класацията на посещаваните върхове. Но дивата красота на този район и чувството, че си напълно откъснат от света си заслужават усилията за неговото изкачване!

Два дни в експедиционен стил, които ще ни разкрият неподозирани места в най-високата българска планина. Ще носим всичко необходимо за маршрута на гръб, като единствения елемент на някаква цивилизация, ще е необитаем планински подслон, който ще ни приюти за през нощта.
КОЗЯ СТЕНА<br>
Средна Стара планина

КОЗЯ СТЕНА
Средна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 85 лв> местата за този маршрут са ограничени
> пътуване с луксозен туристически микробус
> преход по старопланинското било
> изкачване на върховете Козя стена, Баба ръх и Коли кон

Преход по старопланинското било Изкачване на емблематичният връх Козя стена (1669.8 м) и върховете Баба връх (1707.2 м) и върха със странното име Коли кон. Възможност за почивка на хижа Козя стена. Връщане по алтернативен маршрут.
СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Връх Средоноса (1863 м) заема възлово място на Мальовишкото било. При него то достига границата на горите и идвайки от север, поема за запад към огърлицата от скалисти върхове, с които е известен този дял на планината. На самия ъгъл, където се променя посоката, стои връх Средоноса. Връхната му точка представлява скалиста панорамна площадка, от която ще видим едни от най-високите и диви върхове на Средна Рила чак сред които Свети Дух и труднодостъпния връх Пчелина и чак до Водничалското било. На изток се издигат Маркуджиците, Суарите и първенеца на Балканите - връх Мусала.

След Средоноса ще се изкачим до един безименен рилски двехилядник, който понякога е наричан Чардака. Точната височина на върха е 2071 метра. От него ще направим спускане сред едни от най-дивите и трудни за придвижване рилски гори до долината на река Леви Искър, която ще преминем по атрактивен начин!
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в петък, 18.11.2022

► изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м) от Врачешкия манастир
► спусканепо южните склонове с величествен залез над планините
► финалната част на прехода е на тъмно (с челници)
► превоз с организиран транспорт


Емблематичният връх Мургаш е известен със суровото си време. Но на изкачилите го, той предлага спиращи дъха панорами. В този маршрут ще се изкачим от едната страна на планината и ще се спуснем от другата. Стартираме от закътания в северното подножие на старопланинските склонове Врачешки манастир. Ще запалим свещ в манастира и ще се поеме нагоре по покритите с огромни букови гори била и хайдушки долове. Хайдушките пътеки ще ни изведат на планинското било, където ни очакват впечатляващи панорами и финалното изкачване по оголеното планинско било до самия връх.

Поемаме на юг с гледки към далечната Рила, гънките на Ихтиманска Средна гора и купола на Витоша. Слънцето пълзи към хоризонта и при подходящи условия ще се насладим на величествения залез над планините. Финалната част на маршрута ще е романтична - на челници. Накрая достигаме планинското село Чурек, където ще ни очаква автобуса и поемаме с него към София!
ВРЪХ КОПРАН и ПЯСЪЧНИТЕ 
ПИРАМИДИ<br>
Ерулска планина

ВРЪХ КОПРАН и ПЯСЪЧНИТЕ ПИРАМИДИ
Ерулска планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв► пешеходен преход в Ерулска планина
► панорамен връх с гледки към над 20 български планини
► обяд в планината с огън и горски чай
► красиви пясъчни пирамиди

Връх Копран (1308.2 м) се издига в северните части на Ерулска планина. Пирамидалната му форма и оголения източен ръб го правят лесен за разпознаване, а изкачването разкрива гледки от първенеца на планината Големи връх (1480.5 м), към съседните масиви на Любаш и Парамунска планина и Рудини, чак до заснежените била на Рила.

Името му, подобно на старопланинския връх Копрен идва най-вероятно от латинското "copper" - наименованието на метала мед. Рударските традиции в този район се разпростират далеч назад през времето така, че това предположение има солидна основа.

Маршрутът ще ни отведе до най-високата точка на върха, и ще даде възможност да се запознаем с други природни и исторически забележителности. Сред тях са закътани в планинските склонове пирамиди, оформени в зона на пясъчници (скали от споен пясък), подобно на тези край Мелник и Кътинските край София. Разбира се, в духа на "Планинария", очаквайте нестандартен, емоционален и забавен начин за разглеждане на самите пирамиди!
КОБИЛИНИ СТЕНИ

КОБИЛИНИ СТЕНИ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Гледката при залез от първенеца на Врачански Балкан връх Бегличка могила е нещо, което наистина може да спре дъха на човек! Извисен над шеметните отвеси на Кобилини стени, върха комбинира суровата красота на карстовите венци със тревистите простори на карстовото плато. Умишлено правим този маршрут през зимата, за да може да се насладим на суровата красота на планината.

Подбрали по „планинарийски“ критерии някой от най- красивите места в този планински край сред които са и огнения залез и златния изгрев над Кобилини стени с панорами към Ржана, Козница и Понор. Ще направим преход по главното било, който ще завърши с панорамите от връх Околчица.
ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВ тази екскурзия ще посетим два от най-панорамните върхове на Ибърския дял - първенецът, връх Ибър (2666 м) и съседния Каменити чал, както и рядко посещаваното Ибърско езеро. Ще пренощуваме в едно от най-красивите места в този дял!

КОЗНИЦА, ЩАДИМО и СКАЛИТЕ "ГРАДО"
Западна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

В този маршрут изкачваме най-високия връх на старопланинския дял Ржана - връх Козница (1636.3 м). Това ще стане през скалите "Градо", чиито изшилени над планинския склон силуети, напомнят мистичен скален град. Емблема на Ржана е и високопланинското плато на североизток от първенеца. Ще преминем през него, за да достигнем още един панорамен връх - Щадимо (1549 м), откъдето се разкрива една от най-красивите гледки към Козница!
ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Връх Шатър е висок 2495 метра и е разположен в Мусаленския дял на Източна Рила. Въпреки близостта му до балканския първенец, е останал встрани от туристическия поток. А изкачването му си заслужава напълно! Върха представлява почти идеален конус, откъдето идва и името му (шатра) и дори старото му име (Чадъртепе) илюстрира формата му. Склоновете на върха са покрити с големи изветрели скални късове и скални участъци. От най-високата точка се разкрива впечатляваща панорама към околните върхове, включително към някои от няй-рядко достъпните, отвъд долината на река Марица, като Мусличал. В подножието на върха блестят Саръгьолските (Жълтите) езера - малък циркус сгушен между клековете, отвъд който се издига един от гигантите на Рила - връх Дено (2790 м). Изкачването не е тежко, но осъществено в зимни условия изисква снегоходки, каквито осигуряваме!
ИВАНОВ КАМЪК И СОКОЛЕЦ<br>
зимно изкачване

ИВАНОВ КАМЪК И СОКОЛЕЦ
зимно изкачване

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Изкачвайки се към тези два рилски двехилядника ще открие един нестандартен ъгъл на панорами към най- дивата и недостъпна част на Рила - Скакавишкото било. Иванов камък и Соколец незаслужено са останали в сянката на Мусала и компания, защото имат всички нужни качества да откраднат сърцето на един планинар.

По време на прехода ще имаме от всичко - дъхави борови гори, панорамни скални площадки, клекови "джунгли" и обзорни била. Разбира се, няма да изневерим на стила на "Планинария" и ще напуснем пътеките, за да се насладим на досега с природата такава, каквато е - дива, притихнала и пречистваща!
РАДИМАР<br>
Западни Родопи

РАДИМАР
Западни Родопи

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Близо до границата на Източни и Западни Родопи се издига суровият скалист гребен на връх Радимар. Съвсем закономерна в миналото на върха е било издигнато скално тракийско светилище, а в по-късни времена и крепост. В този маршрут ще достигнем рядко посещаваната и труднодостъпна в зимни условия най-висока точка на върха по атрактивен маршрут, който на няколко пъти ще ни отведе до скалните отвеси.

На втория ден от приключението групата сама ще избере маршрута. Ще обсъдим всички идеи и ще изберем най- привлекателната, дори ако е до място, за което не знаем абсолютно нищо! Защото откривателството в "Планинария" винаги е добре дошло!
СВИЩИ ПЛАЗ<br>
Средна Стара планина

СВИЩИ ПЛАЗ
Средна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Краен срок за записване: 20:00 часа на 19 януари 2023 г. (четвъртък)
Връх Свищи плаз е висок 1888 метра и се издига на старопланинското било в западната част на Тетевенско- Златишкия дял. На картите е отбелязан като "Свищи плаз", но името на съседната хижа е слято - "Свищиплаз".

Подобни сливания на частите на някои имена са типично за топономията в България. Пример са популярните "чалове" в Рила планина. Думата "чал" е дадена от юруците и означава "пасищен връх" - достъпен за стадата и тревист. В Рила можем да срещнем "Юрушки чал", но същевременно "Мусличал", "Ортачал" и др. Местните хора, казват "свещи плаз", "свещи плас"и т.н.

Най-популярната теория за произхода на името идва от стръмните улеи от запад, по които се свличат (свищи - свисти) лавини. Частицата "плаз" е популярна в топонимията чрез думата "плазове" - подобни на ски дъски, които са подлагали под каруците през тежки зими.

Изкачването на върха и слизането ще станат поразлични маршрути, за да можем да видим различните лица на върха! При хубаво време ще се насладим на панорамите към върволицата върхове, наредени на старопланинското било, меките гънки на Средногорието и ридовете на Предбалкана! Погледът ни ще стигне чак до Рила планина и връх Ком!
ВРЪХ СИВРИЧАЛ

ВРЪХ СИВРИЧАЛ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Изкачване на един от най-атрактивните върхове в Източна Рила! Сивричал (2641 м) има скалист северен ръб, по който е прекаран парапет от метално въже. Именно по него ще се изкачим. В южното подножие на върха има малък, пресъхващ циркус с няколко запазили се езерца. След изкачването ще направим траверс по билото до съседния връх Каменити чал (2591 м) и ще продължим обиколката на циркуса по билната линия. Поради спецификата на терена, през различните сезони маршрута може да бъде променян, съобразно условията.
ВЪРХОВЕТЕ МУСЛИЧАЛ И 
МУСТАЧАЛ<br>
Източна Рила

ВЪРХОВЕТЕ МУСЛИЧАЛ И МУСТАЧАЛ
Източна Рила

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в четвъртък, 10.11.2022

► Изкачване на върховете Мустачал (2633 м) и Мусличал (2554 м)
► преход през рядко посещаван район на планината, като най-високата част от маршрута се преминава без пътека

В Източна Рила, между долините на Марица и Ибър, се издига мощен рид, изпъкващ с панорамните и рядко посещавани върхове Мустачал (2633 м) и Мусличал (2554 м). Именно към този див рилски кът се отправяме на двудневен преход, за да се насладим на различната гледна точка към Мусала и върховете от централното рилско било, да обходим местата, откъдето води началото си една от най-големите реки на Балканския полуостров, както и да научим любопитни факти за етимологията на рилските топоними.
ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина

ВРЪХ ТАШМАНДРА
Рила планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Краен срок за записване: 20:00 часа на 26 януари 2023 г. (четвъртък)

Зимно изкачване на панорамният рилски двехилядник Ташмандра. Полегатите му склонове и мощните му била гарантират безопасно и спокойно изкачване. Няма да бързаме, за да можем наистина да се насладим на зимната планина. А при хубаво време си заслужава да останем на връхната точка повече и да овкусим обяда с рилски панорами!

"Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.
ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО 
ПРЪСКАЛО<br>
колекция

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО ПРЪСКАЛО
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност да се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, скалисти дерета с отвесни прагове и един от най-красивите водопади в България - Дяволското пръскало, което е и най-високият водопад в България, хвърляйки водите си от 202 метра височина!

Маршрутът ни слиза по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
САКАР – КРАЛСТВОТО НА 
МЕГАЛИТИТЕ<br>
колекция

САКАР – КРАЛСТВОТО НА МЕГАЛИТИТЕ
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 160 лв
Уникално тридневно пътешествие през България!

Сакар е най-древната суша у нас – незаливана никога от море! Древното и име Мастейра, означава „свещена“ и това не е случайно. Не са един и два митовете за тайнствени лечебни сили витаещи в тази планина! Днес учените постепенно откриват булото на загадката със специфичния фон, който излъчват пречупените през уникалните минерали в скалите слънчеви лъчи. За невярващите оставяме да мислят над фактът, че според изследвания провеждани десетки години, населението в района на Сакар би трябвало да има една най-здравите имунни системи в България.

Магията на Сакар обаче далеч не свършва до тук! Тук се намират десетки, ако не и стотици все още неизследвани мегалитни паметници на възраст между 5-6 хиляди години, чието предназначение остава загадка и до днес. Не по-малко загадъчни са култовите около 150 „слъчеви диска“, издълбани в панорамни скали! Ще видим една от най-запазените у нас средновековни крепости – Букелон. Изкопаните в скалата древни църкви край селата Маточина и Михалич също са част, от нашата програма!

Няма да забравим и първенеца на планината. Най- високия връх на най-ниската от всичките 39 български планини. Вишеград (856 м) ще ви очарова с идиличното си спокойствие и тишина сред общирни поляни и красиви гори! В допълнение – панорамите на Бакаджиците и уникалния шанс да видите все още оцеляващото най- старо дърво на България – Гранитския дъб, който е на възраст около 1670 години!