ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
ТРАНС СРЕДНА ГОРА<br>
Част 1: От Панчарево до Вакарел

ТРАНС СРЕДНА ГОРА
Част 1: От Панчарево до Вакарел

2
дни
ДАТА: 24.02.2024

ЦЕНА: 80 лвДългият около 300 км транс-планински маршрут през Средна гора започва от Панчаревското езеро и завършва под Зайчи връх (256.7 м) при археологическия комплекс „Кабиле“ край Ямбол. Той е едно впечатляващо пътешествие, преминаващо през открити планински върхове и била, хайдушки букови гори, планински потоци, реки и сурови скалисти долини! Преходите се разнообразяват с преминаването през китни планински села, руините на средновековни крепости и културни забележителности от нашето близко и далечно минало. Транс Средна гора е уникален начин да се потопим в средногорската магия, опознавайки красотите на България!

Първата част на маршрута започва от стената на Панчаревското езеро и завършва при жп гара Вакарел. Тя е дълга около 40 км и преминава по билото на Лозенска планина с върховете Бачун, Ланина могила, Половрак и изкачва първенеца на този дял – връх Попов дял (1190.2 От върха се спускаме към района на закътаното в През село Габра, което има интересна история се насочваме на изток, към малкото, но изключително панорамно връхче - Брънковска Китка, за да завършим прехода при село Вакарел.
ТРАНС СРЕДНА ГОРА<br>
Част 2: От Вакарел до Тополница

ТРАНС СРЕДНА ГОРА
Част 2: От Вакарел до Тополница

2
дни
ДАТА: 02.03.2024

ЦЕНА: 120 лвДългият около 300 км транс-планински маршрут през Средна гора започва от Панчаревското езеро и завършва под Зайчи връх (256.7 м) при археологическия комплекс „Кабиле“ край Ямбол. Той е едно впечатляващо пътешествие, преминаващо през открити планински върхове и била, хайдушки букови гори, планински потоци, реки и сурови скалисти долини! Преходите се разнообразяват с преминаването през китни планински села, руините на средновековни крепости и културни забележителности от нашето близко и далечно минало. Транс Средна гора е уникален начин да се потопим в средногорската магия, опознавайки красотите на България!

Втората част на маршрута започва от жп гара Вакарел и достига впечатляващата стена на язовир Тополница. Тя е дълга около 40 км и за два дни преминава през впечатляващо разнообразие от терени и нестандартни природни и исторически забележителности. Ще вървим по трасето на древния път "Виа Милитарис" и ще се потопим в гъстите средногорски хайдушки гори, а известната със страховити наводнения река Мътивир и каньонът на Серсемкале с едноименната крепост ще ни отведат на ръба на истинското приключение! Финалът е на впечатляващата стена на язовир Тополница!
МЕЧКУЛСКИ ВОДОПАД<br>
Пирин

МЕЧКУЛСКИ ВОДОПАД
Пирин

1
ден
ДАТА: 16.03.2024

ЦЕНА: 60 лв► придвижване през скалист каньон с поредица малки водопади
► посещение на Мечкулски водопад - най-високият водопад в Пирин с височина от 51 метра
► ефектни гледки към отвесите на водопада

Поемаме към поредният останал скрит от погледите на туристите водопад. Мечкулският водопад е разположен в района на едноименното село в Северен Пирин. През 2023 година екипът на "Планинария" инициира официалното му измерване от геодезисти, с което беше установена височина от 51.2 метра. Това го прави най-високият водопад в Пирин планина. По специално разчистен от екипът ни маршрут, ще се спуснем към скални площадки, от които можем да направим ефектни снимки на водопада.
СКАЛЕН ЛАБИРИНТ
<br>гео-маршрут

СКАЛЕН ЛАБИРИНТ
гео-маршрут

1
ден
ДАТА: 17.03.2024

ЦЕНА: 40 лвМАРШРУТЪТ Е БЕЗПЛАТЕН ЗА ЛИЦА ДО 18 ГОДИНИ, ПРИДРУЖАВАНИ ОТ РОДИТЕЛ

Години наред, нашите планински водачи изследваха едно от най-загадъчните природни творения в България. Дълъг около километър каньон, около който са се образували многобройни пукнатини с различна широчина и дълбочина. Разделените от тях гигантски каменни блокове са наклонени, притиснати или разместени, образувайки уникален "скален лабиринт"!

Предстои ви нестандартно, вълнуващо, но достъпно за всеки приключение! Високи десетки метри каменни коридори, вкаменелости от отминали епохи и панорамни скални площадки. Планинският водач ще ви запознае както с провалените, така и с новите теории за възникването, защото това място все още е загадка за учените.

ЕЗЕРИЩЕТО<br>
гео-маршрут

ЕЗЕРИЩЕТО
гео-маршрут

1
ден
ДАТА: 23.03.2024

ЦЕНА: 40 лвВ източния дял на Рила се крие загадъчно изчезнало езеро. Скрито в малка котловина между две планински била, според местни хора, езерото е съществувало до 50-те години на миналия век, когато изчезнало. Ще се убедим сами в уникалността на това място, а планинският водач ще ни запознае с теориите за неговото възникване и изчезване.

От тук по стръмна пътека ще изкачим панорамното връхче Острата скала и ще похапнем в планинска хижа. За финал се спускаме към Костенец покрай водопад Скаловитец, чиято височина (22 метра) наскоро беше измерена от наш екип.
ЖЪЛТАТА РЕКА<br>
експедиционен маршрут

ЖЪЛТАТА РЕКА
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 27.04.2024

ЦЕНА: 280 лвНа границата на Западните и Източните Родопи, зеленото море от върхове крие огромни речни долини. Поради бурния характер на прииждащите води, широчината на речното корито на много места достига над 200 метра, а пътища и пътеки няма. Няколкото махали, разположени в близост до тези реки отдавна са потънали в забрава и в прегръдките на увивни растения. Като изключим тези бледи спомени от миналото – по реката сме сами. Приключението си заслужава, защото пътуването през подобни диви места е уникално и неповторимо.

Ще изкачваме обзорни скали и върхове. Ще газим в плитките води на реката, ще бивакуваме край някой изумруден планински вир (носете бански) и ще се наслаждаваме на звездното небе край лагерния огън.
Новини arr
12 Декември 2023
Днес, 12 декември 2023 година в 15.12 часа екип в състав инж. Радослав Николов (УАСГ), Момчил Цветанов (планински водач на "Планинария") и Мартин Тинев (студент в НСА) завършиха геодезическото измерване на водопад Врачанска Скакля с тотална ста...
09 Ноември 2023
Днес в УАСГ, като част от честването на годишнината на "Клуб Геодезия" инж. Радослав Николов направи презентация на измерването на най-високият водопад на Балканите - Дяволското пръскало в Стара планина, организирано от "Планинария" на 8 се...