ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!
13 Май 2024
Първите резултати от стартиралият проект за измерване на водопадите в България са налице. След прецизно геодезическо измерване екипът обявява, че Добре познатият на планинарите водопад Бовска скакля е висок точно 87.8 метра. След допълнител...


ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023

6
дни

Краен срок за записване: 31 юли 2023 година (до запълване на местата)

При заплащане на капаро от 200 лв до 31 януари 2023 година, ползвате 20% намаление от цената на маршрута, а до 28 февруари 2023 година - 10%.

Една от най-красивите планини в Европа ви очаква! Юлийските Алпи се издигат в Словения и предлагат уникалното съчетание на отвесни сурови върхове и нежна планинска красота! Първенецът на планината, изкачването на който е цел на маршрута ни, издига 1100-метрова отвесна стена над дълбока ледникова долина и изисква добра планинска подготовка и е посилен за планинари, които са изкачвали върховете на Пирин, Олимп и други подобни като трудност планини.
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 10

Коефициент на денивелация: 3.5
1 ден: +850 м
2 ден: + 1000 и -300 м
3 ден: -1500 м

Коефициент на преходи: 3 1 ден: 4 часа
2 ден: 4-5 часа
3 ден: 4 часа

Коефициент на терен: 3-4
1 ден: 2-3 (почвено-каменисти до каменисти пътеки)
2 ден: 4 (каменисти пътеки и скалист терен без пътека с алпийски осигурявовки при изкачването на самия връх) 3 ден: 2-3 (почвено-каменисти до каменисти пътеки)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов - тел. 0877 3000 12
СРЕЩА НА ГРУПАТА: На участниците ще бъде дадена допълнителна информация

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- професионален планински водач
- алпийска екипировка за екскурзията - каска, седалка и комплект за виа-ферата за всеки участник
- допълнителна алпийска екипировка, нужна за изкачването
- застраховка „Злополука при пътуване в чужбина“ с повишен риск за застрахователна сума от 5 000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувки, храна, такси за посещение на забележителности, транспорт и лична планинска екипировка, освен описаната - заплащат се индивидуално на място

ВАЖНО: Всеки участник трябва да има подходяща лична екипировка за висока планина през лятото. Планинският водач на маршрута може да ви консултира и съдейства за закупуване на подходящата екипировка.

ПРИБЛИЗИТЕЛНА РАЗХОДИ ЗА ГОРИВО И НОЩУВКИ: 600 лв. лв.

ТРАНСПОРТ: Пътува се с лични автомобили. Моля, при подаване на заявка за участие, напишете в полето "допълнителна информация" дали предлагате или търсите споделено пътуване или желаете да пътувате самостоятелно. Ще се свържем с Вас за детайли.

Храна може да се закупува и в района на нощуване (ресторанти, магазини за хранителни стоки) или в хижите, където се предлага готвена храна, десерти, напитки и др. под.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: в сайта на „Планинария“ или на телефон 0877 3000 12
ПЛАЩАНЕ: след заявка за участие - в брой по банков път

Мястото ви се счита за запазено при сключване на договор и последвало капариране на минимална сума от 200.00 лв.

НА ЗАПИСАЛИТЕ СЕ УЧАСТНИЦИ ЩЕ БЪДЕ ДАДЕНА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА МАРШРУТА.

ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023
  • ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023 - ЮЛИЙСКИ АЛПИ 2023

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Ден за пътуване до Хърватска - град Загреб.

2 ДЕН
Пътуване до Словения и преход до хижа Водников дом - около 1900 м.н.в.).

3 ДЕН
Преход до хижа Триглавски дом (2515 м). Настаняване. Кратка почивка. Първа възможност за изкачване на връх Триглав (2864 м). Възожност за следобедна разходка до някои от околните върхове.

4 ДЕН
Втора възможност за изкачване на връх Триглав (2864 м). Спускане до широката ледникова долина Крма, където са колите. Пътуване до езерата Блед и Бохини, където има възможност за пренощуване.

5 ДЕН
Време за сутрешно кафе. Пътуване до Белград.

6 ДЕН
Отпътуване за България.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА ЗА МАРШРУТ "ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ" С


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена за преходи в каменисти терени и висока планина. Височината трябва да е над глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана) и термоизолиращ слой (препоръчително). Подметката трябва да е максимално твърда, да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчиви мембрани.

ДРЕХИ
За топлата част на маршрута (на по-ниска височина) препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. За високата част на маршрута добавете по-топъл панталон и термо бельо (горнище и долнище). Дебел полар и пухенка. Необходими са ви шапка и ръкавици за студено време през лятото във висока планина.

РАНИЦА
С обем, който позволява да носите в нея личния си багаш и предоставената от  „Планинария“ екипировка - каска, седалка и комплект за виа-ферата


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, от които са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита - 
"категория 4" ("cat.4"). Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем, както и за балсам за устни.


ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


 

За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност, валиден за пътуване в Европейския съюз и Р Сърбия.