ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!
13 Май 2024
Първите резултати от стартиралият проект за измерване на водопадите в България са налице. След прецизно геодезическо измерване екипът обявява, че Добре познатият на планинарите водопад Бовска скакля е висок точно 87.8 метра. След допълнител...


ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ

1
ден

Краен срок за записване: 20:00 часа на 26 януари 2023 г (четвъртък)

Трудността в този маршрут е в изкачването по Мечия улей, чийто стръмен наклон и липса на оформена пътека, настръхнали каменни кули и скални тераси са истинско предизвикателство за планинарите.

Наградата обаче е впечатляващата гледка от 100- метровите отвеси на Орловите скали. На върха на скалите има панорамна площадка с гледка към рилските исполини Белмекен и Равни чал.

"Мечият улей" не е официално наименование. При проучванията си в района, нашият екип му даде това име, заради многото следи от мечки, които явно обитават района през лятото.

На панорамната скална площадка, разположена на върха на Орловите скали ще направим кафе на примус (водача има грижата за това), а слизането ще е по лек и приятен маршрут, за да се насладим на кафето и да споделеим преживените емоции.

В края на маршрута, желаещите могат да посетят спа- комплекс "Терма Костенец" с открити и закрити горещи минерални басейни, където всички клиенти на "Планинария" ползват преференциални цени! За тази цел трябва да си носите бански, но може и да закупите такива на място.


_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 8.5

Коефициент на денивелация: 3 (около 800 м)
Коефициент на преходи: 2.5 (4-5 часа)
Коефициент на терен: 3 (почвени пътеки и горски пътища, един участък с дължина около 1 км без пътека, при изкачването на Мечия улей


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, екипировка - алпийска каска

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта до деня предшестващ маршрута или изчерпване на свободните места

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място, в брой, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10.30 часа на паркинга пред Костенецкия водопад в курорта Костенец (по-долу е дадена локация на мястото на срещата за Google maps)

_______________________________________________

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО МЯСТОТО НА СРЕЩАТА:
Възможно е да се пътува директно до мястото на срещата с личен автомобил или с обществен транспорт.

Най-удобният и бърз начин да стигнете с обществен транспорт е да вземете бързия влак БВ-1611 пътуващ от София до Свиленград, който тръгва в 8:25 часа от София и спира на жп гара Костенец в 10:04 часа. Зад гарата има паркинг на който има таксита, с които за около 10-12 лв на такси може да достигнете водопада. Ако ни се обадите, можем да ви дадем телефон за връзка с таксиметрови превозвачи в Костенец.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов - тел. 0877 3000 12

_______________________________________________

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ - ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ
  • ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ - ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ
  • ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ - ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ
  • ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ - ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ
  • ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ - ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ
  • ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ - ОРЛОВИТЕ СКАЛИ И МЕЧИЯ УЛЕЙ
 Локация за Google maps на мястото за среща на групата: goo.gl/maps/qdkbfQWwg9GLeutP9
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Самостоятелно пътуване до района на Костенецкия водопад. Пешеходен преход до началото на улея. Изкачване по Мечия улей и през атрактивни скали до панорамната скална площадка на Орловите скали. Докато групата разпуска и прави снимки, водачът ще направи кафе или чай на примус. Спускаме се по лек и приятен маршрут сред боровите гори прекъсван от време на време от приятни поляни и каменни чешми и дървени навеси. Маршрута е чудесна възможност да изпием спокойно каферто си.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 840 и 1620 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.

 


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.