ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
12 Декември 2023
Днес, 12 декември 2023 година в 15.12 часа екип в състав инж. Радослав Николов (УАСГ), Момчил Цветанов (планински водач на "Планинария") и Мартин Тинев (студент в НСА) завършиха геодезическото измерване на водопад Врачанска Скакля с тотална ста...
09 Ноември 2023
Днес в УАСГ, като част от честването на годишнината на "Клуб Геодезия" инж. Радослав Николов направи презентация на измерването на най-високият водопад на Балканите - Дяволското пръскало в Стара планина, организирано от "Планинария" на 8 се...


СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ

1
ден

Скалиста долина в Източна Рила, над която се издигат отвесни скали и потънали в зеленина планински склонове. Спускаме се по самата долина, използвайки най-различни "техники" - плъзгане по наклонени скали, спускане по речни прагове, преминаване по паднали над реката дървета и за финал - рапел с въже покрай висок колкото 6-етажна сграда водопад!_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 2 (200-500 м на ден)
Коефициент на преходи: 3 (4-6 часа на ден)
Коефициент на терен: 2-4 (комбинация от стъпаловидни, предимно почвени пътеки и силно пресечен терен без пътеки и пътища)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, нужната алпийска екипировка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта до деня предшестващ маршрута.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място, в брой, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10.30 часа - Рила планина, на пракинга на хижа Гургулица (в края на пътя над Костенския водопад). По-долу е дадена локация в Google maps на мястото на срещата.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов - тел. 0877 3000 16

ВАЖНО: Моля, да не безпокоите водача преди деня на тръгване. Ако имате въпроси за маршрута може да ги отправите на тел. 0877 3000 12.

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
Възможно е да се пътува както с обществен транспорт (влак), така и с личен автомобил. Ако пътувате с обществен транспорт, може да ползвате влак БВ-1611, тръгващ от жп гара София в 08:30 часа и да слезете на жп гара Костенец, където влака пристига в 10:03 часа. Цената на билета за влака е между 5 и 7 лв. Зад гарата може да вземете такси до хижа Гургулица (приблизителната цена на трансфера е около 15-20 лева).

_________________________________________

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
 - СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
  • СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
 - СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
  • СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
 - СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
  • СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
 - СКАЛОВИТСКИ ВОДОПАДИ
 
Локация в Google maps  за мястото на срещата: goo.gl/maps/Nv1RMQFvREnA7jxs7
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пешеходен преход от хижа Гургулица до района на водопад Скаловитец. Атрактивен приключенски маршрут с осигуряване с рапели и въжени парапети. Пешеходен преход до хижа Гургулица. Желаещите могат да останат в минералните басейни на спа-комплекс "Терма", където за клиентите на "Планинария" има хубаво кафе и малинова торта!

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 1000 и 1200 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.