ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В ЛЕГЕНДИ

8
дни30% отстъпка от цената при капариране на 50% до 31 декември 2021 г.
20% отстъпка от цената при капариране на 50% до 31 януари 2022 г.

Изкачване на трите най-високи планински масива на остров Крит – Ида (2456 м), Лефка ори (2453 м) и Дикти (2147 м). Преход по легендарният каньон Самария! Пътуване през планините на острова с посещение на интересни живописни селца и панорамни гледки! Посещение на редица археологически забележителности, сред които впечатляващия център на Минойската цивилизация – Кносос и пещерата на Зевс, както и на някои от най-хубавите плажове на острова. Ще вкусим най-доброто от местната кухня, която е в основата на всепризнатата Средиземноморска диета.ТИП НА МАРШРУТА: Изкачване с планински водач

ПОЯСНЕНИЕ: В този маршрут "Планинария" ЕООД предоставя услугата "пешеходен преход с планински водач" и "застраховка при пътуване в чужбина". Всички останали разходи за пътуването се заплащат директно от клиентите, съобразно техните предпочитания. Това дава възможност за минимизиране на разходите на клиентите и постигане на масимална комбинативност при реализиране на маршрута.

Ориентировъчните допълнителни разходи са описани по- долу, заедно с опциите за пътуване, настаняване и хранене. Те са базирани на пътуване с начална и крайна точка - град София.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или директно на телефон 0877 3000 12
Маршрутът се изпълнява при минимум 4 човека.
ЗАПЛАЩАНЕ: само след подписване на договор

След подаване на заявка за участие, ще получите допълнителна информация за пътуването с всички нужни детайли.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален български планински водач, застраховка "Злополука при пътуване в чужбина“ за 5 000 евро.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна, нощувки, такси за посещения на обектите по маршрута, разходи от личен характер и други подобни

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗХОДИ И УСЛУГИ

ТРАНСПОРТ: самолет (около 400 лв за билети "София- Крит-София), кола под наем (около 150 лв. при ползване от 4 души)
НОЩУВКИ: (предстои да се публикува) ХРАНА: (предстои да се публикува)

Допълнителна информация за невключените разходи може да получите на телефона за заявки – 0877 3000 12.

КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ - КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ
  • КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ - КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ
  • КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ - КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ
  • КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ - КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ
  • КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ - КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ
  • КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ - КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В 
ЛЕГЕНДИ

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до остров Крит и началото на каньона Самария. Посещение на каньона. Вечеря и нощувка в уютен хотел с възможност за консумация на традиционни специалитети.

2 ДЕН
Изкачване на първенеца на Лефка Ори, Пакхнес (2453м). Възможност за вечеря на брега на морето в градчето Сфакия.

3 ДЕН
Възможност за закуска в традиционна местна пекарна. Посещение на градчето Ретимно - от венецианския период на острова. Възможност за обяд с традиционни специалитети. Посещение на пещерата Мелидони и музея на дървените скулптури. Възможност за вечеря в таверна, разположена в подножието на планината Ида.

4 ДЕН
Изкачване на първенеца на Крит – Тимиос Ставрос (2456 м). Ще обядваме на върха, откъдето ще се насладим на гледки както към южното, така и към северното крайбрежие на острова. След като слезем от върха е време да се насладим на плажа в близост до столицата Ираклион, както и да опитаме вкусната местна мусака.

5 ДЕН
Възможност за разходка из критската столица Ираклион и символа на минойската цивилизация - дворецът Кносос. Посещение на пещерата на Зевс.

6 ДЕН
Ден за изкачване на връх Спати (2147 м). Върхът е скалист и северната му стена предлага на катерачите множество маршрути с различна трудност. След изкачване на върха се отправяме на заслужена почивка към един от най- красивите плажове в залива Мирабело. Възможност за вечеря на плажа.

7 ДЕН
След закуска се отправяме към плажа, където ще останем до обяд. Възможност за вечерно разглеждане и вечеря в град Ханя – венецианската столица на Крит.

8 ДЕН
Отпътуване със самолет за София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Документ за самоличност, валиден в рамките на Европейския съюз.