ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
13 Май 2024
Проектът за измерване на водопадите в България стартира! Днес първият екип започва измерването на водопадите "Бовска скакля" и "Под камико". Ще ви държим в течение за резултатите!
13 Май 2024
Първите резултати от стартиралият проект за измерване на водопадите в България са налице. След прецизно геодезическо измерване екипът обявява, че Добре познатият на планинарите водопад Бовска скакля е висок точно 87.8 метра. След допълнител...


ЗДРАВЧИ КАМЪК и ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
гео-маршрут

1
ден

Сред старопланинските гънки на запад от Искърския пролом се издига малко популярен, скалист връх. Здравчи камък (1014,5 м) завършва с панорамна скалиста площадка, от която погледа полита над морето от ридове към дълбоко врязания Искърски пролом, софийско поле и издигащите се отвъд него Витоша и Рила.

От този връх започва нашето пътуване назад във времето, когато днешната столица е била дъно на море, а Кътинските пирамиди са били песъчливите му брегове. Предстои ни да посетим интересна малка долина, чието дъно е изградено от червен пясъчник и при пълноводие се образува няколко метров воден скок, който наричаме "Червения водопад". Ще завършим с причудливите форми на Кътинските пирамици, оформени в червените пясъчници, но за разлика от обичайните посетители, няма да гледаме пирамидите от разстояние :)


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 7

Коефициент на денивелация: 2 (около 400 м)
Коефициент на преходи: 2.5 (4 часа)
Коефициент на терен: 2.5 (почвени пътеки и горски пътища, два участъка с обща дължина около 2 км без пътека, при спускането към Червения водопад и в района на Кътинските пирамиди


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: нужна е предварителна резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 9.30 часа на центъра на село Кътина (начална и крайна точка на маршрута)

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО СЕЛО КЪТИНА:

Вариант 1: с личен автомобил през Нови Искър

Вариант 2: с автобус N:27 от столичния градски транспорт
Може да хванете автобус N:27, в 8:42 часа от спирката над метростанция „Княгиня Мария Луиза“ (от страната на 5-та градска болница). Автобуса пристига в на центъра на село Кътина (последна спирка) в 9:32 часа .

Вариант 3: с влак до жп гара Курило и оттам с автобус N:27
- взимате влак КПВ 20201 (София-Мездра), който тръгва в 8:30 часа от Централна жп гара - слизате на жп гара Курило (8:51 часа) и зад гарата е спирката на автобус N:27, който минава в 9:22 часа (може да се разходите до центъра на Курило и да вземете автобуса оттам в 9:23 часа)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов
ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
<br>
гео-маршрут - ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
<br>
гео-маршрут
  • ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
<br>
гео-маршрут - ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
ЧЕРВЕНИЯ ВОДОПАД
<br>
гео-маршрут
 


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пешеходен преход от около час и половина за изкачване на панорамния връх Здравчи камък (1014,5 м). Преход около 1 час до Червения водопад. Преход за достигаме на района на Кътинските пирамиди и разглеждането им по нестандартен маршрут.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ


ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

СТАБИЛНИ ПЛАНИНСКИ ОБУВКИ
Въпреки, че преходът и денивелацията в този маршрут не са големи, то отделни уастъци в долината на Червения водопад и в района на Кътинските пирамиди, изискват по-чевръсто придвижване. Препоръчваме да имате стабилни и восоки планински обувки за маршрута.

РАНИЦА, ХРАНА, ВОДА
Може да тръгнете спокойно и с малка раница. Прехода е кратък и единственото от което имате нужда е бутилка с вода и някой сандвич. Трябва да си осигурите вода за около 3-5 часа.

ДРУГА ЕКИПИРОВКА
Ако се чудите, дали да взимате щеки - отговорът е "вземете". Началното изкачване, макар и по път е в рамките на кратко е все пак с приличен наклон, а за спускането по долината определено ще са от полза.

За всякакви други въпроси, не се колебайте да се свържете с ннас на телефон 0877 3000 12.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.