ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


ВРЪХ ТАШМАНДРА
Рила планина

1
ден

Краен срок за записване: 20:00 часа на 26 януари 2023 г. (четвъртък)

Зимно изкачване на панорамният рилски двехилядник Ташмандра. Полегатите му склонове и мощните му била гарантират безопасно и спокойно изкачване. Няма да бързаме, за да можем наистина да се насладим на зимната планина. А при хубаво време си заслужава да останем на връхната точка повече и да овкусим обяда с рилски панорами!

"Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 8

Коефициент на денивелация: 3 (около 600 м)
Коефициент на преходи: 3 (4-6 часа)
Коефициент на терен: 2 (стъпаловидни, предимно почвени пътеки - в зимни условия)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на един чифт снегоходки по време на прехода (при подходяща снежна покривка)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до деня предшестващ маршрута.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място, в брой, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА

Вариант 1: 8.00 часа на паркинга пред магазин БИЛА до метростанция "Люлин"

Вариант 2: паркинг в местността Зелени преслап над курорта "Паничище" (по-долу има дадена локация в Google maps за точното място на среща)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов (тел. 0877 3000 12)

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
около 5-6 часа
горски склонове и открити планински била


ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ
Пътува се с лични автомобили - самостоятелно или на принципа на споделеното пътуване.
ВАЖНО: Моля, в полето за бележки на резервацията ви, да отбележите търсите или предлагате споделено пътуване или ще пътувате самостоятелно и директно до мястото за среща в Рила.

ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина - ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина
  • ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина - ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина
  • ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина - ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина
  • ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина - ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина
 Локация за мястото на среща в Рила (Вариант 2): goo.gl/maps/bKMYg8UC3LCu21Vb9


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до началната точка на маршрута. Пешеходен преход за изкачване на връх Ташмандра (2163 м). Слизане до началната точка на прехода. Отпътуване.ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ЕКИПИРОВКА

ЗИМНА ЕКИПИРОВКА, включваща гети за сняг, топли, но незапаряващи дрехи, подходящи за преходи в зимни условия шапки и ръкавици. Дрехи от типа на скиорска екипировка, дебели якета и панталони са крайно неподходящи.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРЕПОРЪКИ и ПОЯСНЕНИЯ
Препоръчваме многослойното обличане - бързосъхнеща тениска за планински преходи, горнище и долнище термо бельо + полар и яке с мембрана, подходящ за преходи в зимни условия панталон, кърпа за глава + тънка шапка + по-топла шапка, тънки + дебели ръкавици. Нужни са планински обувки, подходящи за зимни преходи, като е добре да имате и чифт резервни, топли чорапи. Препоръчваме и така наречените "уормъри" (малки полиестерни пакети, които съдържат самозагряващи се след отваряне пакетчета). Продават се във всички магазини за планинска екипировка.

За всякакви въпроси, свързани с маршрута и екипировката може да ни потърсите на +359 877 3000 12.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.