ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


КОБИЛИНИ СТЕНИ

2
дни

Гледката при залез от първенеца на Врачански Балкан връх Бегличка могила е нещо, което наистина може да спре дъха на човек! Извисен над шеметните отвеси на Кобилини стени, върха комбинира суровата красота на карстовите венци със тревистите простори на карстовото плато. Умишлено правим този маршрут през зимата, за да може да се насладим на суровата красота на планината.

Подбрали по „планинарийски“ критерии някой от най- красивите места в този планински край сред които са и огнения залез и златния изгрев над Кобилини стени с панорами към Ржана, Козница и Понор. Ще направим преход по главното било, който ще завърши с панорамите от връх Околчица.
Краен срок за записване: 14:00 часа на 13 януари 2023 г (сряда)

ВАЖНО: Местата за този маршрут са ограничени, затова препоръчваме по-ранно записване.

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 8

Коефициент на денивелация: 1 ден: 2 (около 500 м) 2 ден: 3 (около 800 м)
Коефициент на преходи: 3 (3-5 часа на ден)
Коефициент на терен: 2 (стъпаловидни, предимно почвени планински пътеки)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач и ползване на снегоходки при подходяща снежна покривка

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Задължителна резервация резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: След направена резервация, може да заплатите на място, в брой или на банковата сметка на "Планинария" ЕООД:
IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00; BIC - CECBBGSF
Като основание за плащане посочете името и датата на маршрута.

ДВА ВАРИАНТА ЗА СРЕЩА С ГРУПАТА:

- 9:30 часа - на гише информация във фоайето на Централна жп гара София
- 12:05 часа – на входа на жп гара Враца

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов (тел. 0877 3000 12)

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
Ако дойдете на срещата на Централна жп гара София се пътува с влак 2611, който тръгва в 10:10 часа от София и пристига в 12:01 на жп гарата в град Враца.

Ако дойдете на срещата в град Враца може да пътувате по желание с влак или с личен транспорт. Ако пътувате с личен транспорт може да го паркирате в град Враца.

От и в последствие до град Враца има допълнително предвижване с такси, за което трябва да бъдат предвидени още 10-15 лв. като разход за транспорт.

ДЕТАЙЛИ ЗА НОЩУВКА:

Това е услуга, която включва само воденето от планинския водач. Нощувката и храненето се заплащат индивидуално, на място.

КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
  • КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
  • КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
  • КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
  • КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
  • КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
  • КОБИЛИНИ СТЕНИ - КОБИЛИНИ СТЕНИ
 

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Преход до хижа Пършевица. Време за настаняване и обяд. Преход до връх Бегличка могила. Изпращане на залеза на слънцето от скалите в района на върха. Връщане до хижа Пършевица.

2 ДЕН
Преход до района на Кобилини стени с опция за ранно ставане и посрещане на изгрева на слънцето. Преход по билото на планината до района на връх Околчица.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 900 и 1500 метра) .

3. Екипировка за дъжд и сняг. Препоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишащи водонепропускливи материи), гети за сняг, щеки.

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.