ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
12 Декември 2023
Днес, 12 декември 2023 година в 15.12 часа екип в състав инж. Радослав Николов (УАСГ), Момчил Цветанов (планински водач на "Планинария") и Мартин Тинев (студент в НСА) завършиха геодезическото измерване на водопад Врачанска Скакля с тотална ста...
09 Ноември 2023
Днес в УАСГ, като част от честването на годишнината на "Клуб Геодезия" инж. Радослав Николов направи презентация на измерването на най-високият водопад на Балканите - Дяволското пръскало в Стара планина, организирано от "Планинария" на 8 се...


Топ-10 на Балканите
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС

2
дниПълен траверс на Мусаленското било – далеч от туристическите тълпи! Изкачване на петте най-високи върхове на Рила, сред които и трите върха от „Топ-10 на Балканите“ - първенецът на Балканите - връх Мусала (2925,2 м), Малка Мусала (2902 м) и Иречек (2852 м). Преминаване на Трионите – тесният скален ръб между Мусала и Малка Мусала. Участниците получават специални книжки за поставяне на печати от тази колекция, а водачът ще носи в себе си и печати на изкачените върхове!


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, нощувка, храна и всички други, невключени в цената услуги (по-долу са дадени детайли за разходите)

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до деня ЧЕТВЪРТЪК (включително) от седмицата на заминаване.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Прави се предварително плащане на цялата сума. Плащането се прави в брой или по банков път на банковата сметка на „Планинария“ ЕООД.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на бензиностанция ОМВ на Окръжна болница

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: не е определен

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
1 ден – 6-7 часа
2 ден – 5-6 часа
Предимно планински пътеки, скалисти участъци и тревисти била без пътека.

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили като разходите за транспорт се споделят между пътуващите.

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ: нощувката не е част от пътуването и не е включена в цената на маршрута. Нощува се в заслон „Ледено езеро“, като нощувката (15 лв.) може да се заплати индивидуално, на място.

ДЕТАЙЛИ ЗА ХРАНЕНЕ: може да се носи собствена храна и/или да се храните на свободна консумация в подходящите обекти по пътя.

Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС - Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС
  • Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС - Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС
  • Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС - Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС
  • Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС - Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС
  • Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС - Топ-10 на Балканите<br>
МУСАЛЕНСКИ ТРАВЕРС
  
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване с транспорт от град София до туристичесkи комплекс Боровец и с кабинкова въжена линия от курорта до връх Ястребец (2369 м). Пешеходен преход по билото Маркуджиците с изкачване на върховете Алеко (2713 м), Безименен (2792 м) и първенеца на Балканите – връх Мусала (2925,2 м), къде за малко ще срещнем върволицата от туристи по класическата пътека. Продължаваме по тесния скален ръб Трионите към втория по височина връх на Рила – Малка Мусала (2902 м). Слизането от него също изисква внимание. Спускаме се до заслон Ледено езеро, където ще нощуваме на 2715 метра надморска височина.

2 ДЕН
Изкачваме се отново на билото и не след дълго достигаме третия по височина връх на Рила – Иречек (2852 м). Заедно с предишните два изкачени върха, той е един от десетте най-високи върха на Балканите. Продължаваме все по билото и започваме изкачването на един от най- респектиращите върхове на Рила – Дено (2790 м). Името му идва от това, че слънцето докосвало първо него на изгрев и хората в селата под Рила казвали на шопски „Дено започва!“. Напускаме билото и поемаме по пътеката към хижа Чакър войвода, където ще отдъхнем за обяд. След лек преход до седалковата въжена линия се спускаме с нея до курорта Боровец за кафе. Отпътуване с обществен транспорт от курорта Боровец за град София.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
Документ за самоличност.