ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
06 Юли 2024
Проектът за измерване на българските водопади добави поредният "трофей" към колекцията от прецизни измервания. Водопадът край родопското село Безводно, носещ същото име показа височина от 56.9 м.
18 Юни 2024
Поредният водопад от проекта за водопадите в България беше измерен днес. Намиращ се на територията на Земенска планина, в близост до едноименното село, той е посещаван редовно от туристи. Досегашните данни за височината ми се колебаеха ме...


КАНЬОНЪТ КУНИНО
гео-маршрут

1
ден

Лек като преходи и напълно достъпен за всеки приключенски маршрут в района на каньон, чиито отвесни стени достигат 100 метра! Ще видите чудните скални ребра, скалата с вълчата лапа, Слончето и тайния проход към платата. Ще влезем в атрактивна и напълно достъпна пещера, ще видим малко езерце със съвсем малък, но чаровен водопад! За финал ще видите паметника на Куна кралица - символа на село Кунино, а водачът ще разкаже легендата за тази юначна кунинчанка!

Маршрутът е напълно безплатен за деца, придружавани от родител (майка и/или баща).


_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6

Коефициент на денивелация: 1 (до 200 м)
Коефициент на преходи: 1 (до 3 часа)
Коефициент на терен: 2-4 (комбинация от пътека и участъци с пресечен терен на диво)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, алпийска каска за влизането в пещерата

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане директно на място

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10.00 часа на центъра на село Кунино (по-долу има дадена локация за мястото на срещата в Google maps

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ: Вариант 1: с личен транспорт - 10.00 часа на центъра на село Кунино (препоръчваме да пътувате през град Роман)

Вариант 2: с влак:
- От Централна жп гара София в 7:15 часа взимате влак БВ-2601 (влака е до град Варна). Има прекачване на жп гарата в град Мездра, където пристигате в 8:43 часа
- от Мездра взимате влак ПВ-20135 (влака е до град Плевен), който тръгва в 9:00 часа и в 9:32 е на жп гара Кунино където трябва да слезете. Зад жп гарата има асфалтова улица, която за 10 минути води до центъра на селото.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов (тел. 0877 3000 16)

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута. 2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2. 3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
  • КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
  • КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
  • КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
  • КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
  • КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
  • КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут - КАНЬОНЪТ КУНИНО<br>
гео-маршрут
   


Локация за мястото на срещата: goo.gl/maps/eoVKynHCLh433UPh6
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Поемаме пътешествието през каньона с малък бигорен скок над който се извисяват няколко скални кули. В една от тях има няколко дупки, наподобяващи вълча лапа. Навлизаме все по- навътре в долината. Над нас се издигат отвесни скали, от които са се отделили скални кули, наричани от местните "купенки". Водачът ще разкаже за начина на образуване на тези специфични за района образувания. Долината е разделена на две нива. Долното завършва с малко синьо-зелено езеро, подхранвано от подземен поток. Потока идва от близката пещера, в която ще навлезем, за да достигнем неговите води. Продължаваме към панорамно място над самия каньон. Вървим през огромна пукнатина, която ни отвежда на суровите карстови плата. Имаме страхотно панорамно място за обяд с каменни "пейки" за да се наслаждаваме на гледката. Пътят ни отвежда към втората част на пътешествието. Вървим по каменното дъно на реката, преодолявайки малки скални прагове. Скоро излизаме отново на платото, но този път гледките са различни. За финал ще посетим паметника на Куна кралица, която според легендите е дала името на село Кунино.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (до 400 метра надморска височина) .

3. Екипировка за дъжд (за всеки случай) Препоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишащи водонепропускливи материи).

4. Осветление за глава (челник) или фенер (може да се ползва осветлението на телефона.

 


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.