ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
ГРУПА НА "ПЛАНИНАРИЯ" ОЦЕЛЯ ПРИ МИНУС 11 ГРАДУСА!
ГРУПА НА
Приключението беше част от втория вече курс по оцеляване на "Планинария". Седем планинари симулираха изгубване в суровите плата на Западния Предбалкан, където снега беше между 20 и 30 см. Това, с което разполагаха бе летен спален чувал за температура от плюс 9 градуса и найлонов чувал - така наречения "survival bag".

Изложени на леден вятър, използвайки наученото за геологията на карстовите райони, планинарите трябваше да открият по местни признаци пещера, гарантираща закрила от вятъра и високи температури. Буквално за по- малко от час, групата се справи с предизвикателството. Следваше демонстрация за откриване на вода, използване на храна и откриване на безопасен път за спускане в каньон с отвесни стени.

Следваше най-тежкото изпитание. Какво става, ако не открием топла пещера? Ако намерим само ниша, даваща частична защита от вятъра? Използвайки флинт (приспособление за палене на огън с искри) и намерените по платата замръзнали треви и сламки, те трябваше да запалят огън, който да гарантира малко по-висока температура. Събирайки определени сухи треви и храсти, групата трябваше за 15 минути да направи подложка, на която да легне на ледено-студения под на нишата с летните чували и да прекара там нощта.

През нощта, температурата на огромния вход на няколко метровата ниша се закова на минус 11 градуса! Подгонените от глад глутници от чакали се осмелиха да застанат на 7-8 метра пред входа, но голямата група туристи и малкия тлеещ огън (дървата бяха ограничени) бяха достатъчни за да охладят интереса им. Благодарение на наученото, всички участници в курса си осигуриха нужните условия, за да прекарат нощта без да мръзнат и на сутринта се събраха около разпаления наново огън за чаша чай от шипки - естествено събрани в района около нишата.

На сутринта групата се изправи пред последното изпитания - спускане по стените на почти отвесна пропаст с екипировка и техника, която не изисква специална подготовка и умения и може да бъде използвана от обикновени туристи при преодоляване на трудни терени . Всички преминаха трудните пасажи със завидна лекота, особено на фона на тежко прекараното денонощие студ!

"Планинария" поздравява участниците в този модул, за тяхния хъс за знания и борбеност, които направиха от този модул едно от най-трудните, но преодолени успешно изпитания!

Тази вечер, точно в 22 часа, очаквайте първата част на албума със снимки от това страхотно приключение!