ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
"ПЛАНИНАРИЯ" СТАРТИРА ОТНОВО АМБИЦИОЗНОТО НАЧИНАНИЕ "ВОДОДЕЛНОТО БИЛО НА БЪЛГАРИЯ"!
След пауза от близо година, "Планинария" стартира отново амбициозното начинание, наречено "Вододелното било на България"! Какво представлява то?

Вододелното било на България е линията, която разделя водите оттичащи се към Черно и Бяло море. На територията на България тази линия преминава през планините Кървав камък, Еловишка, Ерулска, Любаш, Завалска, Вискяр, Люлин, Витоша, Верила, Рила, Средна гора, Стара планина, възвишенията Бакаджиците и Странджа.

„Планинария“ Ви предлага да преминем вододелно било на България по отделни планини. За всяка планина има изработен печат, на който символично е изобразена линията на билото през нея. Поставяйки тези печати в книжките „Планински колекции“, ще имате един незабравим спомен от това голямо и вълнуващо приключение!

Първата планина, с която подновяваме приключението е Ерулска планина, а деня е още тази неделя, когато ни очаква слънчево време!

Ерулска планина е една от най-високите и сложни като структура планини в българската част на Краището. Нейните разнопосочно ориентирани била и долове създават истински лабиринт, който прави преминаването и по- сложно от обичайното.

В тази екскурзия ще прекосим планината по уникален маршрут - Вододелното било на България! По планински пътеки и коларски пътища ще следваме линията разделяща водите оттичащи се към Черно и Бяло море. Тя прекосява цялата планина и маршрутът достига 19 километра, изкачвайки разбира се нейния панорамен първенец Големи връх (1481 м).

След първенеца има междунен пункт, на който буса чака участниците. Тези от тях, които са изкачили върха получават печата на Ерулска планина в своите книжки "Планински колекции", а тези които продължат по вододелното било и достигнат крайната точка - закътаното планинско селце Банище, ще могат да поставят в книжките и специалния печат от серията "Вододелното било на България"! Очакваме Ви на поредното приключение с "Планинария"!

Всеки участник в екскурзиите на "Планинария" получава като подарък книжката "Планински колекции"!