ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
ТРИ УНИКАЛНИ ИНИЦИАТИВИ ОТ "ПЛАНИНАРИЯ" ПРЕЗ 2013 ГОДИНА!
ТРИ УНИКАЛНИ ИНИЦИАТИВИ ОТ
Тази година "Планинария" ще предложи три уникални инициативи: "Българските планини", "Топ 10 на Балканите" и "Вододелното било на България"


БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
Инициатива за изкачване на всичките 39 български планини и техните най-високи върхове! За целта „Планинария“ Ви предлага отделни съботно-неделни еднодневни и двудневни или в отделни случаи тридневни маршрути, в които участвате и така събирате пълна колекция от незабравими преживявания, изкачвайки ВСИЧКИ български планини! Тази година "Планинария" ще издаде специални книжки и стилизирани печати на всички български планини, които ще се поставят при изкачването им. Книжките ще бъдат безплатни и ще се получават при записване за екскурзия от тази поредица. Печатите се поставят независимо дали сте изкачили върха с „Планинария“, с наши колеги туроператори или сами! Инициативата стартира на 16 февруари 2013 г. с еднодневна екскурзия до малко познатата планина Рудини в Краището.


ТОП 10 НА БAЛКАНИТЕ
Инициатива за изкачването на десетте най-високи върха на Балканския полуостров! Тази година "Планинария" ще издаде на специални карти и печати, които да поставят в тях изкачилите тези върхове планинари. Картите ще се получават безплатно при записване на екскурзия на „Планинария“ за изкачване на някои от върховете. Ето списъка на върховете, попадащи в Топ 10 на Балканите:

1. Мусала - 2925 м. (Рила, България)
2. Митикас - 2918 м. (Олимп, Гърция)
3. Вихрен - 2914 м. (Пирин, България)
4. Стефани - 2911 м. (Олимп, Гърция)
5. Кутело - 2908 м. (Пирин, България)
6. Сколио - 2904 м. (Олимп, Гърция)
7. Малка Мусала - 2902 м. (Рила, България)
8. Бански Суходол - 2884 м. (Пирин, България)
9. Скала - 2866 м (Олимп, Гърция)
10. Иречек - 2852 м (Рила, България)

"Планинария" стартира инициативата на 6 юли 2013 година с екскурзия до върховете Мусала, Малка Мусала и Иречек в Рила планина.


ВОДОДЕЛНОТО БИЛО НА БЪЛГАРИЯ
Това е линията, разделяща притоците на Черно и Бяло море на българска територия. Тя преминава близо 1400 километра през планините Кървав камък, Еловишка, Ерулска, Любаш, завалска, Вискяр, Люлин, Витоша, верила, Рила, Средна гора, Стара планина, възвишенията Бакаджиците и Странджа.

"Планинария" предвижда издаването на специална карта с печати за преминаването на вододелното било във всяка от тези планини! Инициативата ще стартира на 13 април 2013 година с двудневен маршрут за преминаване на билото през планините Кървав камък и Еловишка.


ТРИТЕ ИНИЦИАТИВИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ на отделни презентации в края на февруари и през пролетта!