ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
ГРУПА НА "ПЛАНИНАРИЯ" ПРЕМИНА ПО ТРАСЕТО НА ИЗГУБЕН СРЕДНОВЕКОВЕН ПЪТ!
ГРУПА НА
Мистериозната крепост "Серсемкале" грабва въображението на любителите на древната история и приключенията! Загадъчно разположена в най-трудно достъпната част на дивата долина на река Мътивир, крепостта вероятно е свързвала тракийската низина с подбалканските котловини в посока прохода Арабаконак. Но откъде е минавал загадъчния път през това труднодостъпно и скалисто място, за да пресече реката?

Преди две години група на "Планинария" откри продължението на пътя по склона срещу крепостта, но най-трудната част от трасето му - по склона на самата крепост оставаше загадка.

Тази събота, участниците в маршрута "Серсемкале и Еледжик", който е част от поредицата маршрути "Изгубената история на България", успяха за запълнят пъзела! Почти от цитаделата на крепостта, пътят с равномерен наклон се е спускал по западния склон, преминавал е прекъсване на стената, където личат следите на порта и кула и запазвайки посоката, все така плавно е слизал до единственото място, където долината може да се премине лесно.

Съвсем скоро очаквайте новата дата за приключенско - историческия маршрут, в който участниците ще преминат по пътя на древните пътешественици!