ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Водопадите на Еленска река
Водопадите на Еленска река
Еленска река е разположена в Средна Стара планина, в склоновете над популярната Еленска базилика. В частта извън територията на НП Централен Балкан има специфична комбинация от пукнатини, направила стъпаловидно вкопаването на реката и оформяща поредица малки и трудно достъпни водопади, част от които завършват в каменни ерозионни вирове.

На 16 юли 2023 година екип на „Планинария“ фиксира и измери 25 водопада по реката. Повечето от водопадите са съвсем малки (2-5 метра), но в долната част на реката има един много красив 22-метров водопад, който може условно да наречем „Голям Еленски водопад“. Водопадът се спуска по почти отвесна скала, накъдряйки водите подобно на дълги коси и е най-атрактивен от долната част. Принципно водопадът е достъпен, ако се върви нагоре по течението от Еленската базилика, но трябва да се има предвид, че има един стръмен, опасен участък, който не е по възможностите на всеки.

Координатите на Големия Еленски водопад (на снимката) са:
42.739189°N
24.219960°E
Намира са на 997 м надморска височина.


Екипът ни продължава проучванията на интересни природни забележителности, за които ще ви информираме тук у на фб страницата на "Планинария".