ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
16 Януари 2023
При ранно записване и предплащане на капаро участниците могат да се възползват от специалните ни отстъпки за следните маршрути в чужбина: ☑️ За Юлийските Алпи При заплащане на капаро от 200 лв. до 31 януари 2023 г. ...
01 Януари 2023
Най-късия ден и най-дългата нощ (между 21 и 22 декември) са своеобразна граница, когато живота започва своя пореден цикъл. Умира част от миналото, за да се роди нещо ново. Ние хората, имаме възможността да сме свидетели на това прераждане...


ТРАНС-РИЛА

7
дниМаршрут, прекосяващ цяла Рила! Стартираме от Костенецкия водопад над едноименния курорт и прекосява планината чак до района на Сапарева баня, минавайки през много емблематични за българското планинарство места - Белмекен и Сивричал, Заврачица и Грънчар, Рибни езера, Водния чал, Страшното езеро, Мальовица, Додов връх, Дамга и Седемте езера. Вижте Рила с този маршрут и никога няма да я забравите!


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 8

Коефициент на денивелация: 4 (над 800 м)
Коефициент на преходи: 4 (6-8 часа на ден)
Коефициент на терен: 2 (стъпаловидни, предимно почвени пътеки)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

ПОЯСНЕНИЕ: В този маршрут "Планинария" ЕООД предоставя услугата "пешеходен преход с планински водач". Всички останали разходи за маршрута и пътуването се заплащат директно от клиентите, съобразно техните предпочитания. Това дава възможност за минимизиране на разходите на клиентите и постигане на максимална комбинативност при реализиране на маршрута.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: храна, транспорт, нощувки и всички други, невключени в цената услуги (нощувки и храна – около 230 лв; транспорт – около 30 лв.)

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Предварително сключване на договор и заплащане в брой на сумата от 90 лв. За детайли може да се свържете с нас на телефон 0877 3000 12

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа пред гише информация на Централна жп гара София

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ:Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
между 5-9 часа на ден, предимно по планински пътеки, а на места по тревисти и тревисто-скалисти планински била и склонове

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: На отиване до Рила планина (курорта Костенец) се пътува се с удобен обществен транспорт, като общите разходи за него са около 10 лв. Връщането е с включен в цената лицензиран транспорт (туристически автобус) от курорта Паничище до град София

ДЕТАЙЛИ ЗА ПРЕНОЩУВАНЕ И ХРАНА:
Храната и нощувките могат да се заплащат на място в самите хижи, като общата сума за храна и нощувки е около 230 лв.

ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  • ТРАНС-РИЛА - ТРАНС-РИЛА
  
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до курорта Костенец. Пешеходен преход (5-6 часа) от Костенецкия водопад (850 м) до хижа Белмекен (2230 м), разположена в подножието на връх Равни чал, на брега на Равничалското езеро.

2 ДЕН
Пещеходен преход по билото на планината до седовината Заврачица и спускане до едноименната хижа.

3 ДЕН
Оттам, маршрутът ни продължава по едно от трасетата на прочутия Кайзеров път до езерото Гръннчар и едноименната хижа.

4 ДЕН
Класическия преход Грънчар - Рибни езера е значително по- лек и прехвърляйки връх Ковач, ще поемем по заобленото било до един от емблематичните за Рила върхове - Канарата. Този връх представлява своеобразен "център" на Рила, от който тръгват всички планински била! Ако времето е хубаво ще го изкачим и ще се спуснем на брега на Горното Рибно езеро, при хижа Рибни езера.

5 ДЕН
Един от най-сериозните рилски преходи - от Рибни езера до хижа Мальовица. Изкачваме на два пъти планинското било при връх Водния чал и при Поповокапски преслап, за да достигнем пленителното Страшно езеро! Оттам, наслаждавайки се на суровите скални красоти на Мальовишкото било ще се спуснем към хижа Мальовица.

6 ДЕН
Изкачваме Мальовица - върхът емблема на българското планинарство! Маршрутът върви по Мальовишкото било до връх Дамга, при който се спускаме през Седемте езера до курорта Паничище (ползва се седалковата въжена линия).

7 ДЕН
Ден последен от прехода. Спускане по красивата долина на река Валявица до курорта Паничище. Отпътуване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал 
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.