ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...
26 Декември 2018
"Планинария" ще подари лимитирана серия настолни календари на ВИП-клиентите за 2018 година. Дванадесетте подбрани планински пейзажа са предоставени от фотографа Надежда Тонкова. Още красиви природни фотографи от Надя, може да откриете във фей...


Планински преходи
ВРЪХ ТЕТЕВЕНСКА БАБА

ВРЪХ ТЕТЕВЕНСКА БАБА

1
ден
ДАТА: 30.11.2019

ЦЕНА: 50 лвЗимно изкачване на един от респектиращите исполини на старопланинското било! Високият 2070.3 метра връх привлича вниманието на всеки, който го зърне! Труден физически маршрут с изкачване от самото подножие на Балкана с около 1100 метра положителна и отрицателна денивелация.
Българските планини:<br>
ВЛАХИНА И МАЛЕШЕВСКА

Българските планини:
ВЛАХИНА И МАЛЕШЕВСКА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв


ЗА МАРШРУТА НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА!

Много рядко ще срещнете сред планините седловина, която да разделя планински първенци! Но точно такава е седловината между първенеца на Влахина планина, връх Кадийца (1924 м) от този на Малешевска планина, Ильов връх (1802 м). Изкачвайки двата първенци ще научим за произхода на техните имена и ще се насладим на страхотни панорами, обагрени в есенни цветове. Ще посетим и скалния феномен – Коматински скали, сред които изпъква огромна скала наподобяваща глава и хобот на слон. Ще се изкачим на самите скали, след което ще се спуснем от тях с помощта на въже. На прибиране ще имаме възможност да си закупим страхотен натурално отгледан боб, както и други зеленчуци от селцето в което ще пренощуваме.
Топ-10 на Балканите<br>
ВИХРЕН, КУТЕЛО и БАНСКИ 
СУХОДОЛ

Топ-10 на Балканите
ВИХРЕН, КУТЕЛО и БАНСКИ СУХОДОЛ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

ОТПЪТУВАНЕ НА 5 СЕПТЕМВРИ В 17:30 ЧАСА

Изкачване на трите най-високи върха на Пирин планина, влизащи в класацията „Топ-10 на Балканите“ - Вихрен (2914 м), Кутело (2908 м) и Бански Суходол (2888 м). Пълно преминаване на карстовият ръб „Кончето“.
ВЪРХОВЕТЕ НА 
ИБЪРСКИЯ ДЯЛ

ВЪРХОВЕТЕ НА ИБЪРСКИЯ ДЯЛ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвИзкачване на най-високите върхове в Ибърския дял на Рила, направено по уникален начин! Една екскурзия с изкачване на първенецът на този дял връх Ибър (2666 м), емблематичния връх Белмекен (2626 м) и съседните – Сиври чал, Каменити чал и Равни чал. Пренощуване на едно от най-красивите места в този дял! Изкачване на рядко посещавания връх Соколовец и страхотната му панорамна площадка. За финал, минерален басейн и вкусни гозби в курорта Костенец.
Стара планина<br>
ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА 
ПЛАНИНА

Стара планина
ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

ЗА МАРШРУТА НЯМА ПО ВЕЧЕ СВОБОДНИ МЕСТА
Всички, подали заявка за участие до 17.10 часа имат запазено място за маршрута.
Благодарим за доверието!

Етрополска планина е дял на Западна Стара планина, разположен между прохода Арабаконак и седловината Кашана. Мощното и било се издига над 1700 метра, като най-високите върхове са Мара Гидия (1789.8 м), Баба (1787.2 м) и няколкото възвишения на Етрополските зъбери. последните контрастират рязко на меките форми на билото, но независимо къде се намираме по него, панорамите са гаранирани!
ВРЪХ БРАТИЯ и ВОДОПАДИ КАЗАНИТЕ

ВРЪХ БРАТИЯ и ВОДОПАДИ КАЗАНИТЕ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Предлагаме ви средногорски маршрут, съчетаващ изкачването на обзорния връх Братия (1518.5 м) и посещение на красивата местност "Казаните", където по течението на Беререй дере са оформени няколко малки, но много красиви водопади. Традиционно, в духа на "Планинария", ще напуснем удобните пътеки, за да ви покажем цялата красота на това място!
Българските планини<br>
ЛЮЛИН

Българските планини
ЛЮЛИН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 20 лв


5-6 часов преход по билото на Люлин планина! Изкачване на най-високите върхове – Дупевица (1256 м), Добренова скала (1230 м) и Райловско градище (1199 м). Останала в сянката на своята популярна „сестра“ Витоша, Люлин планина предлага изключително красиви панорами към софийския „Везувий“ и околните по-малки планини. Маршрутът цели да ни запознае както с популярните места, така и с тези, които са останали встрани от туристическите пътеки.
ВОДОПАД БИГОРА

ВОДОПАД БИГОРА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Бигорът е вид карстова скала, която е много шуплеста, лека и същевременно здрава. Именно затова в древността е била безценен материал за изграждане стени, правейки отлична термоизолация. Скалата се получава от отлагането на разтворен в течаща вода калциев карбонат. Природата обаче изгражда от тази скала не постройки, а изумително красиви места, като водопада, който ще посетим. Под водните струи се издигат покрити със зелени мъхове бигорни образувания, които формират своеобразен "водопаден" замък с кули!

Както добре знаете, в екскурзиите на "Планинария" винаги има елемент на познание. Защото най-добре разбираме природата и я ценим, когато я опознаем. В тази екскурзия ще се запознаете подробно с целия процес, защото в района на водопада има още много интересни неща, свързани с неговото образуване. Всички наши водачи задължително трябва да са завършили курс по спелеология (наука за изучаване на пещерите), така, че участниците ще имат възможност да се запознаят с още много интересни факти, свързани с този водопад, неговото образуване и пещерите в района.

В допълнение ще може да се насладите на грабващите панорами от малко популярния скалист връх Попа.
ВОДОПАДИТЕ НА ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

ВОДОПАДИТЕ НА ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Време е за водопади! А едни от най-красивите водопади у нас се намират във Врачаския Балкан! Ще ви отведем до един от най-високите водопади у нас – Врачанска Скакля. Често той е пренебрегван заради периодичното си протичане, но то се дължи на карстовия характер на планината, а не на маловодие. Маршрутът ни е съобразен с това и ще можем да се насладим на красотата му. Преходът по билото на планината ще ни отведе до връх Марков камък от който се разкрива една от най-невероятните гледки към скалния масив Вратцата и до един срамежливо скрит в нейните гънки водопад. И нека така, годината нататък ни върви на гледки и по вода... :)
Пролет в планината<br>
ПО БИЛОТО НА СОФИЙСКА ПЛАНИНА

Пролет в планината
ПО БИЛОТО НА СОФИЙСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 20 лв

Каним ви на една лека, ранно-пролетна разходка по надипленото било на Софийска планина! Това е един от дяловете на Западна Стара планина, който е разположен западно от популярния връх Мургаш, прехвърляйки Искърския пролом и достигайки чак до варовиковите скали на Беледие хан. Характерни за билото на дела са множеството куполообразни, тревисто-гористи върхове, от които се разкриват обширни панорами към огромната Софийска котловина, Витоша, Рила и дяловете на Ихтиманска Средна гора. Тези върхове са изнесени ту от едната, ту от другата страна от билната линия, и така билото сякаш постоянно лъкатуши.

Преходът ни ще започне от разположеният в самото му начало първенец връх Готен (1294.3 м) и ще продължи на запад през поредицата от симпатични връхчета! Изкачването им е лесно, а когато решим - може да ги подсече по удобни планински пътеки. Преходът няма крайна цел - поемаме по билото и докъдето стигнем. В момента в който решим, водачът ще свали групата в най- близкото селце.
Зимно изкачване<br>
ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

Зимно изкачване
ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Свищиплаз е висок 1888 метра и се издига на старопланинското било в западната част на Тетевенско- Златишкия дял. Някои шеговито го наричат "върха с многото имена", заради вариациите на името. На картите е отбелязан като "Свищи плаз", но името на съседната хижа е слято - "Свищиплаз".

Подобни сливания на частите на някои имена са типично за топономията в България. Пример са популярните "чалове" в Рила планина. Думата "чал" е дадена от юруците и означава "пасищен връх" - достъпен за стадата и тревист. В Рила можем да срещнем "Юрушки чал", но същевременно "Мусличал", "Ортачал" и др. Местните хора, казват "свещи плаз", "свещи плас"и т.н.

Най-популярната теория за произхода на името на Свищиплаз идва от стръмните улеи от запад, по които се свличат (свищи - свисти) лавини. Частицата "плаз" е популярна в топонимията чрез думата "плазове" - подобни на ски дъски, които са подлагали под каруците през тежки зими.

Изкачването на върха и слизането ще станат поразлични маршрути, за да можем да видим различните лица на върха! При хубаво време ще се насладим на панорамите към върволицата върхове, наредени на старопланинското било, меките гънки на Средногорието и ридовете на Предбалкана! Погледът ни ще стигне чак до Рила планина и връх Ком!
Витоша<br>
ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

Витоша
ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

ЗА ТОЗИ МАРШРУТ НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА
Благодарим за доверието!

Най-южно разположеният двехилядник на Витоша е висок 2003 метра и разкрива гледки към цяла Рила планина. Върхът се издига над началните притоци на река Палакария, към които спуса стръмни склонове. Изкачването е по безопасен в лавинно отношение маршрут, далеч от оживените туристически пътеки, който дава възможност да се запознаем с непопулярните части на планината.

МАНАСТИРИЩЕ И "ТЕНКИО" РИД
поредица "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвПлана определено е планина, различаваща се от околните. Платовидните и била през зимата носят мъгли и снежни вихри, през лятото горещини, а през дъждовната есен калните пътища едва ли са радост за туриста. И все пак, в нея има много очарование.

Използвайки късия период в годината, когато преходите по билата са приятни, ще се опитаме да ви представим различните лица на Плана. Ще изкачим първенеца връх Манастирище (1337 м), ще прекосим платата и ще се гмурнем в безкрайните гори по атрактивен тесен рид, наречен подходящо от местните шопи „Тенкио рид“ (тънкия рид). Маршрутът ни завършва в емблематичния за поколения планинари ресторант „Златна рибка“ с рибена чорба и други вкусни гозби!
ВЪРХОВЕТЕ НА 
БЕЛМЕКЕНСКИЯ ДЯЛ

ВЪРХОВЕТЕ НА БЕЛМЕКЕНСКИЯ ДЯЛ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвМаршрут в най-източните части на Рила. Изкачване на най-високите върхове на Белмекенския дял - исполинът Белмекен (2626 м), Сивричал (2641 м) със своя остър северен ръб, по който ще се спуснем следвайки поставеното там метално въже, мощният, но гостоприемен Равничал (2637 м) и скромно стоящият малко встрани от туристическите маршрути Каменити чал (2591 м).
ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ

ЗЕМЕНСКИ ПРОЛОМ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвЩе се потопим в магията на едно от най- красивите места в България - Земенския пролом. Ще преминем пеш почти цялата му дължина! Над нас ще се издигат причудливи скални кули и замъци, отвесни скали с тъмнеещи отвори на ниши и пещери, в които са се укривали отшелници. Ще посетим руините на впечатляващата в миналото и почти мистична крепост Землънград!, а за финал ще се насладим на Полскоскакавишки водопад.
Българските планини<br>
ЗЕМЕНСКА ПЛАНИНА

Българските планини
ЗЕМЕНСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвАко се спуснем от високите части на Земенска планина, сякаш преминаваме през няколко различни планини. В началото са обзорните платовидни била, където е разположен първенецът връх Тичак (1295 м) – един от трите първенци на българските планини, достъпът до чиято връхна точка е забранен. Надолу склоновете стават стръмни, а от оформените стъпала над тях се разкриват грабващи окото панорами! Десертът е накрая- ще се спуснем между надвесени над Земенския пролом скални кули, за да влезем в скална ниша, обитавана според легендите от монах- отшелник.
Българските планини<br>
БЕЛАСИЦА

Българските планини
БЕЛАСИЦА

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Най-стръмната планина в България! Планината с най- изненадващи гръмотерични бури. Планината със сурови ветрове и уникални гледки по границата между България и Гърция! Мощната снага на Огражден на север, сребърните огледала на пазещото редки птици Керкини и емблематичното за българската военна история Дойранско езеро ще ни съпровождат до самия първенец. Връх Радомир (2029 м) се издига в източния край на главното било и носи името на сина на цар Самуил – Гавраил Радомир Посещение на Лешнишкия водопад и възможност за преминаване по ръба на кратера на угасналия вулкан "Кожух"!
Стара планина<br>
ВРЪХ МУРГАШ

Стара планина
ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м). Разположен е в едноименния дял на Западна Стара планина и е една от емблемите на планинския туризъм. Ще направим близо 25 километров маршрут, при който ще изкачим и ще слезнем от върха по различни маршрути. При ясно време, от склоновете на Мургаш ще се разкрият панорами от старопланинската верига чак до далечна Рила!
Топ-10 на 
Балканите<br>
НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ОЛИМП

Топ-10 на Балканите
НАЙ-ВИСОКИТЕ ВЪРХОВЕ НА ОЛИМП

5
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 360 лв

ЧЕТИРИ ДНИ В ПЛАНИНАТА НА БОГОВЕТЕ
ЧЕТИРИТЕ НАЙ-ВИСОКИ ВЪРХА НА ОЛИМП

Ще изкачим върховете Митикас (2918,8 м), Стефани (Тронът на Зевс) (2911 м), Сколио (2904 м) и Скала (2866 м). Ще посетим Платото на Музите и ще преминем по тесният рид Лемос - единствения път до платото, който не пресича стръмни склонове и отвесни участъци. Нощувка в новата хижа Петроструга с уникална панорамна тераса с гледка от Олимп към морето. Ще имаме време за морски следобед и разбира се - плаж на морския бряг!

Маршрута ще бъде воден от планински водач с 36 изкачвания с групи на връх Митикас и 26 изкачвания с групи на връх Стефани.
Българските планини<br>
СТАРА ПЛАНИНА - ВРЪХ БОТЕВ

Българските планини
СТАРА ПЛАНИНА - ВРЪХ БОТЕВ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност д се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, 100-метрови водопади, скалисти дерета с отвесни прагове...

Маршрутът за слизане ще ни преведе по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
Българските планини<br>
СТРАНДЖА и ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Българските планини
СТРАНДЖА и ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 110 лвСтранджа е истинско море от зеленина! Странджа е истинско море от историяи загадки! Странджа е наистина близко до морето! Ще направим едно релаксиращо пътуване, в което ще се потопим в странджанското море и разбира се в черноморското!

Изкачване на връх Голямо Градище (709,6 м) – първенец на Странджа в българска територия. Разходка по река Младежка с достиганен на изворите и. Историческата Петрова нива, мегалитните археологически паметници Мишкова нива и Пропада, Природната забележителност Бегликташ, използвана като тракийско светилище и Зигра – пиратския залив, с който са свързани много легенди.

Пренощуване на палатки край морския бряг и достатъчно време за плаж на няколко места по Южното Черноморие!
ТРАНС-ПИРИН 2019

ТРАНС-ПИРИН 2019

7
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лв

Преминаване на Пирин планина по главното било! Тръгваме от седловината Предел - границата между Рила и Пирин! Ще посетим районът на хижа Яворов, прочутото карстово било с Кончето и наредените по него върхове Разложки Суходол, Каменица, Баюви дупки, Бански Суходол, Кутело и Вихрен. Църкуса на Бъндеришките езера, билото на Типиците и Малкото Конче, Тевно езеро, Демиркапийската долина, Попови ливади, връх Свещник и последната точка на Пирин - Парилската седловина край хижа Славянка.
ТРАНС-РИЛА 2019

ТРАНС-РИЛА 2019

7
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лв

ЗА МАРШРУТА НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА
Благодарим за доверието!

Маршрут, прекосяващ цяла Рила! Стартираме от Костенецкия водопад над едноименния курорт и прекосява планината чак до района на град Дупница, минавайки през много емблематични за българското планинарство места - Белмекен и Сивричал, Заврачица и Грънчар, Рибни езера, Водния чал, Страшното езеро, Мальовица, Додов връх, Дамга и др. Вижте Рила с този маршрут и никога няма да я забравите!
ОБРАТНАТА СТРАНА НА МУСАЛА

ОБРАТНАТА СТРАНА НА МУСАЛА

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвСтотици туристи, пълзящи по пътеките към върха, шум, викове, селфита... Това е „класическото“ изкачване на първенеца на Балканите. Ако това не е вашата представа за контакт с планината, ви каним на този маршрут.

Ще започнем изкачването от юг, по красивата и рядко посещавана долина на река Марица. Атрактивен ръб ще ни изведе на връх Малка Мусала, откъдето по скалния зъбер Трионите ще достигнем балканския първенец. Ще пренощуваме край Леденото езеро с надвисналите над нас три най-високи върха на планината!
Рила<br>
КАЙЗЕРОВИЯТ ПЪТ ДО РИЛСКИ 
МАНАСТИР

Рила
КАЙЗЕРОВИЯТ ПЪТ ДО РИЛСКИ МАНАСТИР

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвТози маршрут следва легендарният Кайзеров път! Строен е от военнопленници, в края на 19 век, специално за посещението на кайзера на Германия Вилхелм II в България. Фердинанд е искал да покаже родните планински красоти и заповядва изграждането на два "кайзерови пътя" в Рила. От тях е звършен само пътя от Боровец през Заврачица до Якоруда по който кайзерът минава. Пътят от Говедарци към Рилския манастир "удря на камък" при подсичането на стръмните лавиноопасни склонове около Лопушки връх. Кайзерът така и не стига до тук, но това става най- високият планински път у нас, достигащ над 2530 метра надморска височина под самия връх Мечит! Чак през годините на втората световна война, изграждането на друг Рилски път – този до язовир Калин, подобрява „рекорда“ с около 30 метра.

Кайзерът може да не е успял, но Вие може да го направите. Елате с нас на това грабващо пътешествие из Великата Рилска пустиня. Ще следваме пътя, за да изкачим връх Мечит и прехвърляйки Мальовишкото било, да се спуснем към загадъчното Сухо езеро, чиито води изчезват под планината. Преди Светата Рилска обител, ще се видим една от най-зашеметяващите гледки у нас - издигащите се на над един километър височинна над Кирилова поляна, каменни кули на върховете Двуглав, Злия зъб и Иглата!
Българските планини<br>
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА

Българските планини
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 55 лвЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА ПРИКЛЮЧИЛИ.

„Осогов“ значи „висок“. Това е едно от предположенията за името на петата по височина планина в България. Разделила територията си между България и Р Македония, тя е разположила най-високия си връх – Руен (2251 м) точно на самата граница и той често е място за среща на планинари от двете държави. Неслучайно я сравняват с Витоша. Не само близката им височина, но и заравнените билни части, които през зимата са брулени от сурови ветрове правят този паралел основателен. Преходът ни ще следва именно билата, за да усетим „духа“ на Осоговска планина!
МАРОКО: ОТ АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ 
ДО САХАРА

МАРОКО: ОТ АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ ДО САХАРА

9
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 1800 лв
АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ: изкачване на най- високият връх в Северна Африка и първенец на Атласките планини - връх Тубкал (4167 м)! Върха е много подходящ за изкачване от хора без опит над 3000 метра височина! За желаещите - изкачване на още четирихилядници - върховете Малък Тубкал (4046 м), Раз (4061 м) и Тимзгида (4089 м).

САХАРА: яздене на камили през пустинята и бивакуване в берберски лагер сред оранжевите дюни!

ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ МАРОКО: посещение на каньона Дадес, забележителните водопади Д'Озуд, мароканския Холивуд - Оарзазат и екзотичния град Маракеш с площада Джамаа Ел Фнаа, който е считан за митичния площад от "Приказки от 1001 нощ" на който Шехерезада се е научила да разказва своите истории така завладяващо!
Българските планини<br>
РОДОПИТЕ – ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и 
КАРЛЪКА

Българските планини
РОДОПИТЕ – ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАРЛЪКА

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лвЧовек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп, но ние ще стигнем на най- високото възможно място – само на няколко метра под котата му. Недалеч от първенеца, вървейки на диво през гъсти иглолистни гори ще достигнем неговият по-малък побратим – Малък Перелик (2146.8 м).

Билото ни води все на запад и на запад сред обширни планински поляни и притихнали горски дъбрави до вторият по височина връх в Родопите. Той има много имена – Карлъка, Широколъшки Снежник, Широколъшки Карлък и станалото много популярно име „Орфей“. Височината му е 2188.1 м, а от него се разкриват необятни панорами чак до Пирин и планините в северна Гърция!

Какво е един маршрут в тази част на Родопите без емблематичните гледки към Турлата, безкрайните планински поляни на Гела и Широка лъка и каньона на водопасите? Ще пренощуваме в този пропит с родопска магия район за да завършим подобаващо четридневния ни маршрут!
ЦВЕТЯТА НА ГОЛО БЪРДО

ЦВЕТЯТА НА ГОЛО БЪРДО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвАко цените фината красота в природата, елате в планината Голо бърдо. През месец май тук се развихря пищен карнавал от искрящи цветове и елегантни форми! Главните участници са цветята - лъчезарното урумово лале, оцелялото през последния ледников период сръбско звънче и техните подгласнички ще ви откъснат от забързаното ежедневие. От първенеца на планината, наречен с интересното име Ветрушка ще направим преход по обзорното било, за да научим повече за природата и осторията на тази малка планина.
ТРАНС - КРАИЩЕ

ТРАНС - КРАИЩЕ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв

Дългоочакваният от феновете на непознати български планини маршрут вече е тук! В началото на май ще прекосим Краището от Земен до Трън.

Краището е планинска област, от която в България попадат 11 планини. Най-висока от тях е граничната планина Кървав камък с връх Било (1737.1 м), следвана само на 4.5 метра от съседната Милевска планина с връх Милевец (1732.6 м). Ако изоставим сухата статистика, Краището е едно зелено море от планини. Тук маркировки почти няма и човек има възможността наистина "да се изгуби в него!

Следвайки стилът на "Планинария", няма да имаме точен маршрут. Искаме групата да усети наистина пълната свобода от контакта с планините. Ще се изкачваме на панорамни била, ще се гмурваме в цъфналите с пролетни цветове гори и ще пренощуваме там, докъдето стигнем!

На третия ден трябва да се спуснем в обширната котловина Знеполе. Това е единствената ни цел. Ще импровизираме, за да можем да кажем, че наистина сме прекарали три дни на диво в планините на Краището.

Групата ще бъде водена от добре познатият на повечето от вас планински водач Момчил Цветанов, автор на книгата "Българските планини".
Стара планина<br>
ИЗДРЕМЕЦ - ЧУКАВА - КОЗНИЦА

Стара планина
ИЗДРЕМЕЦ - ЧУКАВА - КОЗНИЦА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Маршрут, посветен на два от дяловете на Западна Стара планина - Голема планина и Ржана, тръгващ от Искърския пролом и достигащ Ботевградската котловина. През първия ден ще поемем по мощното и обзорно било на Голема планина, с изкачване на популярния връх Издремец (1492.6 м) и първенеца на дела Чукава (1587.6 м). На следващия ден ще навлезем в Ржана планина, за да изкачим първенеца на дела - връх Козница (1636.3 м) по атрактивния маршрут през скалите "Градо" и връх Щадимо, откъдето се разкрива една от най-красивите гледки към Козница. Емблема на Ржана е високото плато на североизток от първенеца. Естествено ще преминем по него, за да се спуснем към подножието на планината и Ботевградската котловина.
ОТ ВРЪХ ОРЕЛЯК ДО МЕЛНИК

ОТ ВРЪХ ОРЕЛЯК ДО МЕЛНИК

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв


Един дълъг, планинарски маршрут в пролетния Пирин! Ще се потопим в дъхавите борови гори под Хлевен, е се насладим на безкрайните панорами от първенеца на Среден Пирин - връх Ореляк и е се изгубим в лабиринта от пясъчни пирамиди на Мелник.
Изгубената история на 
България<br>
РАВУЛСКОТО КАЛЕ

Изгубената история на България
РАВУЛСКОТО КАЛЕ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвДалечните южни части на Лозенска планина са обвити в тайнственост и противоречиви легенди. Скоростно строени крепости, прииждащи орди на невидим враг, предателства и скрити съкровища... Всичко, което може да плени въображението на един пътешественик! Ще се насочим към един непосещаван от туристи връх, до който няма маркировки и пътеки. На него ни очакват иманярски ровове и зидовете на загадъчна крепост и завладяваща панорама към Рила планина!
Стара планина<br>
ВРЪХ ЯВОРЕЦ и ВОДОПАДА ПОД 
КАМИКО

Стара планина
ВРЪХ ЯВОРЕЦ и ВОДОПАДА ПОД КАМИКО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Голема планина е действително един от най-големите старопланински дялове граничещи с Искърския пролом. По нейното мощно било са наредени редица върхове, сред които са популярния връх Издремец (1492.6 м) и първенеца на дела Чукава (1587.6 м). Встрани от тях обаче, остава един панорамен връх, чието било започва с интересни скали. От тук се разкриват невероятни гледки към Кобилини стени (Врачански Балкан) и на юг пряко цялата старопланинска верига, та чак до Витоша и снежната Рила! Представяме ви връх Яворец, висок само 20 сантиметра повече от Копитото във Витоша - 1348.1 метра.

Елате на една приятна разходка в Балкана, съчетана с посещение на водопада Под камико, който точно сега ще е в силата си!
Стара планина<br>
ЗИМНИЯТ ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

Стара планина
ЗИМНИЯТ ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

2
дни
ДАТА: 14.12.2019

ЦЕНА: 60 лвАтрактивно изкачване от Искърския пролом до самото било на Балкана! Маршрутът е специално разработен от нашите планински водачи, давайки възможност да се изкачим по потънали в забрава планински пътеки и панорамни скални тераси! По стеснилото се било, с гледка към шеметните отвеси на "Кобилини стени" ще достигнем първенеца на Врачански Балкан - връх Бегличка могила (1481.4 м), ,откъдето ще изпратим залеза на слънцето с безкрайна панорама над старопланинските дялове!

На втория ден ще направим преход до 50-метровия водопад Боров камък и ще се спуснем по атрактивната екопътека "Боров камък"! За желаещите - финал в изискан ресторант - сладкарница в град Враца!
Българските планини<br>
САКАР – КРАЛСТВОТО НА 
МЕГАЛИТИТЕ

Българските планини
САКАР – КРАЛСТВОТО НА МЕГАЛИТИТЕ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 160 лв
Уникално тридневно пътешествие през България!

Сакар е най-древната суша у нас – незаливана никога от море! Древното и име Мастейра, означава „свещена“ и това не е случайно. Не са един и два митовете за тайнствени лечебни сили витаещи в тази планина! Днес учените постепенно откриват булото на загадката със специфичния фон, който излъчват пречупените през уникалните минерали в скалите слънчеви лъчи. За невярващите оставяме да мислят над фактът, че според изследвания провеждани десетки години, населението в района на Сакар би трябвало да има една най-здравите имунни системи в България.

Магията на Сакар обаче далеч не свършва до тук! Тук се намират десетки, ако не и стотици все още неизследвани мегалитни паметници на възраст между 5-6 хиляди години, чието предназначение остава загадка и до днес. Не по-малко загадъчни са култовите около 150 „слъчеви диска“, издълбани в панорамни скали! Ще видим една от най-запазените у нас средновековни крепости – Букелон. Изкопаните в скалата древни църкви край селата Маточина и Михалич също са част, от нашата програма!

Няма да забравим и първенеца на планината. Най- високия връх на най-ниската от всичките 39 български планини. Вишеград (856 м) ще ви очарова с идиличното си спокойствие и тишина сред общирни поляни и красиви гори! В допълнение – панорамите на Бакаджиците и уникалния шанс да видите все още оцеляващото най- старо дърво на България – Гранитския дъб, който е на възраст около 1670 години!
Българските планини<br>
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН

Българските планини
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв


Мраморната пирамида на връх Вихрен привлича като с магнит хиляди планинари! Най-високият връх на Пирин планина достига 2914,3 м, което го поставя на второ място по височина в българските планини. Изкачването и слизането ни ще бъдат по двата класически маршрута – през Кабата и през Казана, където могат да се види символа на планинарството – еделвайсът!
ФРЪНКАЯ

ФРЪНКАЯ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лвПо склоновете на Етрополския Балкан се издига огромна монолитна скала, изпъстрена с дупки, подобно на пита швейцарско сирене. Това е Фрънкая. Произхода на името прави паралел между "фрън" и "фурна" - скала-фурна. Фрънкая спуска отвесна стена, която грабва окото чак от подбалканския път, а от върха на скалата се разкрива грабваща панорама на която ще се насладим. В основата н а скалния отвес има огромен надвес, под който ще седнем за да обядваме. Маршрутът продължава по атрактивно панорамно било с гледки към подбалканските котловини.
КАМЕНОС ВРАХОС

КАМЕНОС ВРАХОС

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лв


ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили (виж детайлите)
ЗАПЛАЩАНЕ: задължително предварително плащане (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Остров Тасос не е известен с планински ръбове и пропасти.
"Планинария" не е известна със стандартни планински маршрути.
Комбинацията на тези два факта е планинският рид "Каменос врахос".

Ще изкачим най- високият връх в планината – Ипсарио (1206 м), от който се разкриват забележителни панорами към безкрайното море! Най-голямата атракция на маршрута обаче, е възможността да преминем по скалистия рид Каменос врахос, който в самия си край става почти отвесен и има 2-3 участъка, където ще се подсигурим с въжета!