ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
10 Август 2017
Издателство "Домино" представи на пазара книга с подбрани маршрути, подходящи за семеен туризъм. Автор на книгата е нашият планински водач и инструктор по оцеляване Момчил Цветанов. Това е втората негова книга, след изключително успешна...
12 Юли 2017
С огромно удоволствие екипът на "Планинария" честити на Александър Янакиев изкачването на всичките 39 български планини! Сашо е вторият поред наш клиент, който достига заветната цифра. Изкачването на толкова много планини е едно незабравимо пътешествие...


Далечни върхове
ОСТРОВ КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ 
В 
ЛЕГЕНДИ

ОСТРОВ КРИТ - ПЛАНИНИ ОБВИТИ В ЛЕГЕНДИ

1
ден
ДАТА: 22.09.2018

ЦЕНА: 360 лвТИП УСЛУГА: маршрут с планински водач
ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов

Изкачване на първенците на двата планински масива на остров Крит – връх Тимиос Ставрос (2456 м) и връх Лефка ори (2453 м). Преход през легендарният каньон Самария! Пътуване през планините на острова с посещение на интересни живописни селца и панорамни гледки! Легенди и истории, обвити в мистика, които ще ни разкажат за богатото историческо минало на острова. Посещение на редица забележителности, сред които пещерата Мелидони, която ще ни разкрие своята трагична история и най-впечатляващия център на Минойската цивилизация – Кносос!

ПРОКЛЕТИЯ - Албанските Алпи

ПРОКЛЕТИЯ - Албанските Алпи

5
дни
ДАТА: 05.09.2018

ЦЕНА: 360 лв

Наричана "последната дива планина на Европа", Проклетия ни пленява от пръв поглед със своите сурови скални форми, дълбоки диви долини и страховити върхове.

Нашето пътуване в планината ще ни отведе до нейния първенец - Мая Езерце (2694 м) и езерния циркус под него, дал името му. Разбира се, ще направим панорамен маршрут в най-красивия дял на планината - Карамфилите и ще отседнем на известното Плавско езеро.

ГРОСГЛОКНЕР

ГРОСГЛОКНЕР

7
дни
ДАТА: 16.07.2018

ЦЕНА: 800 лвЕмблема на Австрия е суровата пирамида на Гросглокнер! Върхът е висок 3798 м. и се явява не само най-високия връх на страната, но и на Източните Алпи! Преминаваме няколко ледника, осеяни с пукнатини, движим се по ръба на високи до 1800 метра отвесни стени, катерим се по виа-ферати! Едно наистина незабравимо преживяване!

ВАЖНО: МАРШРУТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЕДИНСТВЕНО И САМО ПРИ АПЛПИЙСКИ ВРЪЗКИ В СЪОТНОШЕНИЕ 1 ВОДАЧ - 3 КЛИЕНТА!
Това е задължително изискване за сигурност и безпроблемно изкачване!

ДОЛОМИТИТЕ

ДОЛОМИТИТЕ

7
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 600 лв
Маршрут в един от най-живописните планински райони на Европа! Мармолада с Пунта пеня (3343 м) с изкачване по ледник. Връх Кристало Ди Мецо с изключително атрактивната си виа-ферата. Панорамна обиколка на емблемтичните Три Чиме Де Лаваредо. Преживейте една истинска алпийска феерия съчетана с топлото и чаровно гостоприемство на италианците!

ВАЖНО: МАРШРУТЪТ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ПРИ СЪОТНОШЕНИЕ 1 ВОДАЧ - 5 КЛИЕНТА!
Това е задължително изискване за сигурност и безпроблемно изкачване!

ПЛАНИНАТА ТИМФИ и КАНЬОНА 
ВИКОС

ПЛАНИНАТА ТИМФИ и КАНЬОНА ВИКОС

5
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 150 лв


ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ:

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили
ЗАПЛАЩАНЕ:
РЕЗЕРВАЦИЯ:


Разположената в масива Пинд планина Тимфи е считана от много планинари за най-красивата планина в Гърция! Ще изкачим най-високият връх - Гамила (2497 м) и вторият по височина връх след него! В южната част ще се насладим на един от най-дълбоките каньони в Европа – Викос. Ще посетим красивите карстови извори в каньона и ще направим впечатляващи панорамни снимки от скална площадка. Посещение на планинското село Мецово, запазило интересна архитектура и финал на величествените скали и манастири в Метеора!
ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ и ТРИГЛАВ

ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ и ТРИГЛАВ

6
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 320 лвЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ СА ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ ПЛАНИНИ В ЕВРОПА!
Сурови, скалисти върхове, отвесни стени, ледникови езера и тучни алпийски пасища!

Изкачване на най-високия връх - Триглав, който издига шеметна 1100-метрова отвесна стена над долината Врата. Достигането му става по спираща дъха едночасова виа-ферата с невероятни панорами!

Финал на огромното ледниково езеро Бохини - гребане с кану, панорамна обиколка с корабче, изкачване до панорамна площадка с един от най-бързите лифтове в Европа и разбира се вечер в местна кръчма с много настроение и уютна обстановка!
ВРЪХ МИДЖУР и ДУПНИ КАМЪК

ВРЪХ МИДЖУР и ДУПНИ КАМЪК

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ:

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: През сайта или на телефон 0877 3000 12.
ЗАПЛАЩАНЕ: предварително в брой (виж детайлите)

От обзорните тревисти била на сръбския първенец Миджур (2168 м) до скалния феномен Дупни камък в планината Видлич. Две възможности за изкачване на връх Миджур, съобразно времето. Комбинация от две различни като тип планини, гарнирана с водопада Бигар и традиционните сръбски специалитети!
СЪРБИЯ: ВЪРХОВЕТЕ БЕСНА КОБИЛА 
И ВЕЛИКИ СТРЕШЕР

СЪРБИЯ: ВЪРХОВЕТЕ БЕСНА КОБИЛА И ВЕЛИКИ СТРЕШЕР

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвПЛАНИНСКИ ВОДАЧ:

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили
ЗАПЛАЩАНЕ: предварително заплащане (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Всеки, който познава 11-те планини в българското Краище е отправял взор към първенеца на цялата планинска област - връх Бесна кобила (1922 м). Върхът се издига в планината Догница на територията на Р Сърбия западно от Босилеград и е един от най- панорамните в района! Следващата планина към която се насочваме е Варденик. Името и напълно отговаря на мощните била, които преграждат района на юг от Власинското езеро. Съвсем логично, името на най- високия връх е Велики Стрешер, а височината му е 1875,8 м! За финал ще посетим Власинското езеро, където може да похапнем от традиционните сръбски плескавици!
КАМЕНОС ВРАХОС

КАМЕНОС ВРАХОС

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 90 лв


ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили (виж детайлите)
ЗАПЛАЩАНЕ: задължително предварително плащане (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Остров Тасос не е известен с планински ръбове и пропасти.
"Планинария" не е известна със стандартни планински маршрути.
Комбинацията на тези два факта е планинският рид "Каменос врахос".

Ще изкачим най- високият връх в планината – Ипсарио (1206 м), от който се разкриват забележителни панорами към безкрайното море! Най-голямата атракция на маршрута обаче, е възможността да преминем по скалистия рид Каменос врахос, който в самия си край става почти отвесен и има 2-3 участъка, където ще се подсигурим с въжета!
СЪРБИЯ: ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА 
ГРЕБЕН ПЛАНИНА!

СЪРБИЯ: ЗИМНО ИЗКАЧВАНЕ НА ГРЕБЕН ПЛАНИНА!

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв
ТРАНСПОРТ: пътува се с туристически автобус
ЗАПЛАЩАНЕ: възможно е заплащане на място след подаване на заявка за участие
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

Едно сурово скалисто било се издига в Сърбия, на запад от трънските планини, грабвайки погледа на планинарите!
Това е Гребен планина, която навлиза едва няколко километра в България, но дори така, завършва с ефектната скалиста пирамида на Драговски камък. В този маршрут ще изкачим снежните склонове на сръбската част на планината, за да достигнем най- високия и връх - Дзиглина ливада (1337 м).

МЕНИКИО - ЗЕЛЕНАТА ПУСТИНЯ НА 
ЕВРОПА!

МЕНИКИО - ЗЕЛЕНАТА ПУСТИНЯ НА ЕВРОПА!

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 150 лв

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ:

ТРАНСПОРТ:
РЕЗЕРВАЦИЯ:
ЗАПЛАЩАНЕ:

Пилотен маршрут до три от най-интересните планини в Северна Гърция!

Боздаг е позната на българските планинари най-вече с високия 2232 м връх Профитис Илияс, явяващ се първенец на планината. Вронду е популярна с прекрасните панорами от Ла Илияс, а също и като ски- курорт.

Перлата за ценителите в тази екскурзия обаче, е уникалната планина Меникио, която е почти непозната за повечето планинари у нас. Огромно плато, издигнато във височина е процепено с гигантски пукнатини, достигащи до 15 километра дължина! Те са формирали уникални, идеално прави долини, които обаче, благодарение на карстовия характер на скалите са препречени на многобройни места от естествени "мостове" . Така визията на планината наподобява дюни на пустиня, което е дало и популярното и на запад име: ЗЕЛЕНАТА ПУСТИНЯ НА ЕВРОПА!
МАРОКО: ОТ АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ 
ДО САХАРА

МАРОКО: ОТ АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ ДО САХАРА

9
дни
ДАТА: 22.06.2018

ЦЕНА: 1700 лв
АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ: изкачване на най- високият връх в Северна Африка и първенец на Атласките планини - връх Тубкал (4167 м)! Върха е много подходящ за изкачване от хора без опит над 3000 метра височина! За желаещите - изкачване на още четирихилядници - върховете Малък Тубкал (4046 м), Раз (4061 м) и Тимзгида (4089 м).

САХАРА: яздене на камили през пустинята и бивакуване в берберски лагер сред оранжевите дюни!

ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ МАРОКО: посещение на каньона Дадес, забележителните водопади Д'Озуд, мароканския Холивуд - Оарзазат и екзотичния град Маракеш с площада Джамаа Ел Фнаа, който е считан за митичния площад от "Приказки от 1001 нощ" на който Шехерезада се е научила да разказва своите истории така завладяващо!
ВУЛКАНЪТ ТЕЙДЕ И КАНАРСКИТЕ 
ОСТРОВИ

ВУЛКАНЪТ ТЕЙДЕ И КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ

8
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 700 лв


Канарските острови са едно от най-мечтаните за посещение места на Земята! В това пътешествие ще се докоснем до уникалните и природа и история, съчетавайки приключението с удобствата на съвременния туризъм.

Безспорната емблема на островите е вулкана Тейде, висок 3718 метра. Ще достигнем самото гърло на вулканичния кратер, за да се докоснем до мощта на природата! За да направим най-зашеметяващите снимки на вулканичния конус, ще отпътуваме към остров Ла Гомера и ще изкачим най-високият му връх! Предлагаме Ви възможност за един изключително атрактивен скалист планински маршрут с изкачване на мега- калдерата (огромно вулканично гърло) на остров Тенерифе! От него се разкрива втората уникална гледка към Тейде!

Екзотична разходка с кораб до скалите „Лос Гигантес“ ще даде възможност при късмет да заснемем китове и делфини, а обядът ни ще е на закътан между скалните отвеси плаж! Изчезващите от нашата планета „драконови“ дървета също са в програмата ни, заедно с петата по големина лавова пещера в света, която е на три етажа и чиято проучена до момента дължина е 18 километра!

Единственият народ, комуникиращ със „подсвирквания“ е на остров Ла Гомера! На някои места все още има възможност да се демонстрира този странен „език“.

Местните хора използват уникална техника за придвижване по екстремен терен с големи прътове, показана в един от епизодите на „Оцеляване на предела“ от Беър Грилс!

Последната точка, от която Христофор Колумб е отплавал на своето велико пътешествие към Америка е остров Ла Гомера! Следи от този период са руините на укрепление, което също ще посетим. В свободното време ще можете да избирате между прекрасните плажове, огромен аквапарк или просто чаша кафе и релакс!...

Специално разработеният ни маршрут дава възможност за размяна на някои от дните за посещение на отделните забележителности, с цел да имаме най- добрите метеорологични условия! По-долу Ви предлагаме примерна програма на пътешествието.