ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
31 Март 2021
Безопасността винаги е била и ще бъде приоритет в организацията и провеждането на нашите маршрути. Вярваме, че няколко часа движение в природата се отразява благоприятно на здравето, а маршрутите на открито позволяват дистанция между хората, ко...
08 Януари 2021
Знаем, че чакате с нетърпение да тръгнем отново по планините. Кога ще се случи това? Кои ще бъдат новите маршрути и защо сме се спрели именно на тях? При какви условия ще се провеждат? На тези въпроси ще отговорят в кратко видео ...


Как да се запиша?

ЗАПИСВАНЕ ЗА ЕКСКУРЗИИТЕ НА "ПЛАНИНАРИЯ"

Записването за всички еднодневни екскурзии в България е изключително просто и лесно:

1. Изберете екскурзия от сайта.
2. Натиснете бутон "ЗАЯВКА" (намира се до цената на всяка екскурзия) и попълнете своето име и телефон за връзка. Може да заявите участието си и директно на телефон +359 877 3000 12. 
3. Подписването на договора и плащането на екскурзиятата става на място при тръгване!

Записването за по-дълги екскурзии и за тези извън България може да стане по същия начин, но с предварително плащане на капаро по банков път или в брой, което е отбелязано в описанието на всяка екскурзия.

За желаещите да платят по банков път - банковата сметка на фирмата е:
IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00
BIC - CECBBGSF
получател: ''ПЛАНИНАРИЯ'' ЕООД

Повече информация може да получите на телефон +359 877 3000 12ОТСТЪПКИ, ПРЕФЕРЕНЦИИ и ВИП-КЛИЕНТИ

"Планинария прави отстъпки от цената на екскурзиите както следва:
1. Деца до 18 години, които дойдат на екскурии на "Планинария" заедно с родител, ползват 50% отстъпка от цената.
2. ВИП-КЛИЕНТИТЕ на "Планинария" ползват 20% отстъпка от цената на всички екскурзии. ВИП-КЛИЕНТИТЕ се обявяват в края на всяка година, в меню "Новини" на сайта на "Планинария", като критериите за избирането им са броя екскурзии, в които са участвали и лоялното и коректно отношение към нашата дейност.


 

ОСНОВНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА ЗА ПЛАНИНСКИ ПРЕХОДИ


ОБУВКИ

Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена. Основният критерий за една обувка е да пасва добре на крака Ви. Има различни типове крака (като структура), затова е добре да изпробвате различни марки и модели и да откриете "вашата“ обувка.


ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД

Вариантите като цяло се свеждат до дъждобран от тип „перелина“ или яке и панталон с водоустойчива мембрана. Дъждобранът е по-евтин и при леки преходи е подходящ, но може да се скъса при преход в гора с храсти и тръни и е проблем при силен вятър на планинско било. Преценете каква точно екипировка ще Ви е нужна съобразно преходите, които мислите да осъществите.


ДРЕХИ

За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – топли ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и поларена блуза или термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При по-сериозни зимни преходи във висока планина – маска за лице и скиорски очила.


РАНИЦА

Раницата е много важен елемент от екипировката. Изборът зависи най-вече от това на какви екскурии ще ходи човек с нея. Например ако става думи за еднодневни и двудневни екскурзии, достатъчна е раница с обем 28-35 литра. За неколкодневни преходи обичайно се ползват от 40 до 60, а понякога и над 60 литра обем. Раницата трябва да има дъждобран. Трябва да има подходящи за естеството на прехода и багажа джобове, колан за кръста (силно препоръчителен!), здрави закопчалките и др. под. Най-важно обаче си остава удобството. Препоръчваме раници с отделен гръб (гърба на раницата е извит навътре и до вашия гръб се допира мрежа, която не ви запарва).Обърнете внимание на корекциите, които производителя препоръчва да бъдат направени, за да може раницата да е максимално удобна.


ОСВЕТЛЕНИЕ

Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата е добре да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане при акумулаторни батерии.


ШИШЕ ЗА ВОДА

Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Препоръчваме комбинацията от две или три шишета с обем всяко 0,5-1,0 литра, като може да ги комбинирате на различните преходи съобразно нуждите. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи  съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода.


ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ


В планините, особено над горския пояс има високо ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! Покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита. Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.


ЩЕКИ

Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката може не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!