ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
17 Септември 2023
Групата на Планинария направи днес прецизно измерване на водопада Азовско падало. Измерването потвърди предварителната по-груба преценка от предишното ни посещение и фиксира височината на водопада на 16.5 м.
16 Септември 2023
За удобство на участниците в утрешният маршрут до водопад Азовско падало, срещата на пътуващите с влак от град София с планинския водач е в 7:45 часа пред гише "Информация" на Централна жп гара.


Експедиционни маршрути
НА СЕВЕР ОТ КОМ<br>
експедиционен маршрут

НА СЕВЕР ОТ КОМ
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 14.10.2023

ЦЕНА: 120 лв

ОСТАВАТ 4 СВОБОДНИ МЕСТА

Експедиционен маршрут по билото на Стара планина на север от връх Ком. Бивакуваме до самото планинско било с олекотени експедиционни подслони. Бивакуването дава възможност да изпратим залеза и да посрещнем изгреа от самото планинско било.
КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА<br>
експедиционен маршрут

КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 07.10.2023

ЦЕНА: 80 лв

Изкачване до панорамната площадка на върха на 150- метрова отвесна скала. Спускане по живописна каньоновидна долината. Бивак под звездите на уютно място в долината, с лагерен огън и много настроение! Истинско приключение, което е по вкуса на всеки планинар!
ИЗГРЕВ ОТ ВРЪХ РИШ<br>
Експедиционен маршрут

ИЗГРЕВ ОТ ВРЪХ РИШ
Експедиционен маршрут

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

ОСТАВАТ ТРИ СВОБОДНИ МЕСТА

Поемаме към обзорните била на връх Риш в Конявска планина. Тя е една от най-големите планини в областта Краище и се характеризира с голямо разнообразие на природни дадености в различните планински дялове. В този маршрут се насочваме към Ришкия дял, който комбинира оголените обзорни била с прорязаните в техните склонове карстови долове.

Естествено, ще се насладим и на двете. Изкачваме се от дъното на живописният Земенски пролом през диви терени и интересни места, за да достигнем оголените била в най-високата част на планината. Лагерът ни ще бъде непосредствено под самото било, за да можем да се насладим както на залеза, така и на изгрева от самия връх.

Комфортът на бивакуването е гарантиран от разработваните и усъвършенствани вече близо три години от нас свръх леки експедиционни подслони, които са базирани върху хамак и представляват свръх лек, индивидуален, комфортен подслон за всеки участник, гарантиращ пълна независимост от природните условия.

Един от най-важните и проблемни ресурси в карстовите райони, за който повечето планинари не подозират е водата. Това е така не само заради ограниченото и наличие във височина, но заради по-лесната възможност за замърсяване през милионите карстови пукнатини. Гарантирали сме пълна безопасност за нашите клиенти с високотехнологична помпа, която пречиства водата с поредица от филтри и обратна осмоза до 0.0001 микрон. Тази система ни прави напълно независими от условията и дава възможност да се насладим на приключението на всяко място в природата.

На втория ден ни очаква истинско приключение, комбинирано с атрактивни скални форми. Спускаме се по каньоновидната долина на Шегава, чието дъно е прекъсвано на места от отвесни скални прагове, които ще трябва да преодолеем, а на други ще се спуснем по каменни улеи, за да излезем от прегръдката на планината.
_______________________________________________
КАМЕННАТА ПОРТА<br>
лек експедиционен маршрут

КАМЕННАТА ПОРТА
лек експедиционен маршрут

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лв

ЗА ТОЗИ МАРШРУТ НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА

► причудливи огромни скали в Родопите
► изпращане на залеза и посрещане на изгрева от скалите
► бивакуване край Каменната порта
► лек преход на диво до красив водопад

Пилотен лек експедиционен маршрут на „Планинария“. Поемаме към закътано и диво място в Родопите, където сме ви подготвили специално място за бивакуване. Причудливи огромни скали, оформящи „каменна порта“, от които ще изпратим залеза и ще посрещнем изгрева на слънцето. Маршрутът е достъпен за всеки турист, включително и за по-неподготвените. Всичко нужно за бивакуването ще ни очаква в района на лагера, а ние ще се разхождаме леко екипирани и ще се наслаждаваме на панорамите. На следващата сутрин отново поемаме без екипировката, която след поредния лек преход ще ни чака на финалната точка.
ДОЛИНАТА НА РЪЧЕНЕ<br>
експедиционен маршрут

ДОЛИНАТА НА РЪЧЕНЕ
експедиционен маршрут

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Една от най-характерните представи за „експедиция“ включва пътешественици, провираще се през джунглоподобна растителност и нагазили до кръста в мътни реки, над които се издигат причудливи скални творения. Задължително трябва да има изгубени съкровища, вкаменелости на стотици милиони години, загадъчни и страховити места...

Всичко това съществува на едно място в България. Последвайте ни в двудневното приключение за преминаване на долината на река Ръчене и всичко, което сте видели в любимите си приключенски филми ще оживее пред очите ви! Пренощуването е на много специално място, а цялата екипировка, която е нужна за него тежи 740 грама. Легендите ще оживеят край лагерния огън, а финалът на групата мокри и мръсни пътешественици ще е пред озадачените погледи на посетителите на туристическа забележителност.
ГОРЯЛАТА СКАЛА и 
СКАЛОВИТЕЦ<br>
експедиционен маршрут

ГОРЯЛАТА СКАЛА и СКАЛОВИТЕЦ
експедиционен маршрут

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ - 5

Маршрут за феновете на дивата Рила, в който ще се потопим в могъщите смърчови лесове. Горялата скала е място, подобно на други в планината, където сивите гранитни скали се издигат над тъмно зеленото море, за да разкрият неговите огромни вълни от планински ридове и долини.

Ще бивакуваме високо в планината, в създадените от нашия екип експедиционни подслони, които базирани на "хамак" гарантират спокойна, суха и топла нощ над земята. Задължителният лагерен огън ще ни потопи в легендите на района.

На втория ден ни очаква емоционално спускане на диво по Скаловитско дере. Спускането завършва при водопада Скаловитец, чиято височина ще измерим като част от инициативата на "Планинария" за измерване на природни забележителности в България.