ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
11 Май 2022
На 8 май около 16:30 часа в центъра на град Трън финишира първата група преминала маршрут от поредицата "Транс Краище". Целта на тези маршрути е да представят непознати части от планините на тази планинска област, прекосявайки ги по дължина...
18 Април 2022
Във връзка с Великденските празници, маршрута "Скален лабиринт" този уикенд ще се проведе в събота (23-ти април). Посещението на един от най-впечатляващите скални феномени на Балканите е безплатно за деца до 18 години, като единстве...


Експедиционни маршрути
ОТ ВРЪХ КОМ ДО КОПРЕН И ТРИТЕ 
ЧУКИ<br>
експедиционен маршрут

ОТ ВРЪХ КОМ ДО КОПРЕН И ТРИТЕ ЧУКИ
експедиционен маршрут

4
дни
ДАТА: 28.07.2022

ЦЕНА: 140 лв

Експедиционен маршрут по билото на Стара планина на север от връх Ком. Следваме северозападната граница на България, като бивакуваме под самото планинско било със специално олекотена екипировка.

Ще имаме възможност да изкачим най-високите върхове в района, сред които Камара (1915.5 м), Сребърна (1931.3 м), Змиянец (1727.3 м), Добро утро (1668 м), Копрен (1964.4 м) и Три чуки (1935.3 м) и Вража глава (1935.7 м). Очакват ни незабравими панорами, лагерни огньове и много планински емоции!
КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА<br>
експедиционен маршрут

КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 04.06.2022

ЦЕНА: 80 лв

Местата за маршрута са ограничени
Осигуряваме свръх лека и комфортна екипировка за маршрута

Изкачване до панорамната площадка на върха на 150- метровата Момина скала. Спускане по живописната каньоновидна долината на река Градечка. Бивак под звездите на уютно място в долината, с лагерен огън и много настроение! Истинско приключение, което е по вкуса на всеки планинар!
Транс Краище 1<br>
ЕРУЛСКА ПЛАНИНА и РУДИНИ<br>
експедиционен маршрут

Транс Краище 1
ЕРУЛСКА ПЛАНИНА и РУДИНИ
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 110 лв

ОСТАВАТ 2 СВОБОДНИ МЕСТА

Експедиционен маршрут от поредицата „Транс Краище“ прекосяващ разстоянието от град Земен до град Трън през планините Ерулска и Рудини. Ще имаме възможност не само да изкачим техните най-високи върхове, но прекосявайки ги по дължина, да опознаем малко посещавани техни части. Ще бивакуваме високо в планината, ще изпращаме залеза и ще посрещаме изгрева от панорамни места. Ще следваме обзорни била, а под нас, докъдето поглед стига, ще се разстила морето от планини на Краището.

„Планинария“ изработи луксозен печат за всяка от 39-те български планини. Печатите на Ерулска планина и Рудини ще бъдат в планинския водач, така че участниците ще могат да ги поставят за спомен.
Транс Краище 2<br>
ЗЕМЕНСКА, ПЕНКЬОВСКА и 
ЕЛОВИШКА планина<br>
експедиционен маршрут

Транс Краище 2
ЗЕМЕНСКА, ПЕНКЬОВСКА и ЕЛОВИШКА планина
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 95 лв

Експедиционен маршрут от поредицата „Транс Краище“ прекосяващ разстоянието от района на град Земен до котловината Знеполе през планините Земенска, Пенкьовска и Еловишка. Маршрут за ценителите на непознати и диви кътчета в планините. Благодарение на свръх леката екипировка, бивакуванията са на места, по избор на групата. Ще походим здраво, но в края на всеки ден, лагерния огън ще стопля вечерята и ще отпуска душата планинарска!

За да направим прекосяването на Земенска планина по- атрактивно, ще се изкачим през местността Църните дупки, където се е укривал монахът Агапий и ще погледнем околните планини от оголения и панорамен Елов рид.

Изкачването на първенеца на Пенкьовска планина е по- лесната част. След него ще преминем уникалното било на планината, което в продължение на близо 17 километра държи височина между 1040 и 1180 метра, като в по- голямата си част няма пътеки или пътища.

Прекосяването на Еловишка планина е по-лесно, поради наличието на горски пътища. Тук ще се насладим на прохладните черноборови гори, които са изкуствено засадени и нямат нищо общо с името на планината, а в края ще преминем Златаришкия дял, опиращ в прочутото Знеполе и известен с находищата си на скъпоценното злато.
ГРЕБЕН, ВИСКЯР и ЗАВАЛСКА 
ПЛАНИНА
<br>
експедиционен маршрут

ГРЕБЕН, ВИСКЯР и ЗАВАЛСКА ПЛАНИНА
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лв

Експедиционен маршрут през Планско-Завалската планинска верига. Първите три планини от тази верига - Плана, Витоша и Люлин, са добре познати и посещавани от столичани. В този маршрут поемаме след тях, по билото на по-непознатите Вискяр, Завалска и Гребен планина. Целта ни е да тръгнем от Радуйската седловина и да достигнем самата граница със Сърбия при връх Голеш.

Теренът в този експедиционен маршрут е лек, а денивелациите не са големи. Затова той е подходящ и за планинари, които нямат голям опит с дълги преходи и бивакуване. Това е една чудесна възможност да се запознаете с част от географията на българските планини, както по време на самия преход, така и край лагерния огън.