ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
16 Януари 2023
При ранно записване и предплащане на капаро участниците могат да се възползват от специалните ни отстъпки за следните маршрути в чужбина: ☑️ За Юлийските Алпи При заплащане на капаро от 200 лв. до 31 януари 2023 г. ...
01 Януари 2023
Най-късия ден и най-дългата нощ (между 21 и 22 декември) са своеобразна граница, когато живота започва своя пореден цикъл. Умира част от миналото, за да се роди нещо ново. Ние хората, имаме възможността да сме свидетели на това прераждане...


Експедиционни маршрути
КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА<br>
експедиционен маршрут

КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 07.10.2023

ЦЕНА: 120 лвОсигуряваме свръх лека и комфортна бивачна екипировка

Изкачване до панорамната площадка на върха на 150- метрова отвесна скала. Спускане по живописна каньоновидна долината. Бивак под звездите на уютно място в долината, с лагерен огън и много настроение! Истинско приключение, което е по вкуса на всеки планинар!
КАМЕННАТА ПОРТА<br>
лек експедиционен маршрут

КАМЕННАТА ПОРТА
лек експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 27.05.2023

ЦЕНА: 120 лв

► причудливи огромни скали в Родопите
► изпращане на залеза и посрещане на изгрева от скалите
► бивакуване край Каменната порта ► лек преход на диво до панорамна скална площадка

Пилотен лек експедиционен маршрут на „Планинария“. Поемаме към закътано и диво място в Родопите, където сме ви подготвили специално място за бивакуване. Причудливи огромни скали, оформящи „каменна порта“, от които ще изпратим залеза и ще посрещнем изгрева на слънцето. Маршрутът е достъпен за всеки турист, включително и за по-неподготвените. Всичко нужно за бивакуването ще ни очаква в района на лагера, а ние ще се разхождаме леко екипирани и ще се наслаждаваме на панорамите. На следващата сутрин отново поемаме без екипировката, която след поредния лек преход ще ни чака на финалната точка.
ДИВАТА РИЛА<br>
експедиционен маршрут

ДИВАТА РИЛА
експедиционен маршрут

6
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 360 лв

ОСТАВАТ 2 СВОБОДНИ МЕСТА

Целта на този маршрут е да докоснем някои от малко познатите и все още диви части на най-високата планина на Балканите. Очакват ни няколко бивакувания в олекотените експедиционни комплекти и романтиката на лагерния огън. Различното в този маршрут ще е и елементът на обучение. Базирайки се на огромния опит във водене на диво, сертифицираният от международната "Wilderness guides association" планински водач, ще запознае участниците с особеностите на навигацията без карта, без компас и без GPS. Ще следваме пътеките на диви животни и ще използваме тяхния опит за да научим повече за дивата природа.

Навлизайки на територията на националния парк Рила, ще имаме възможност за нощуване в хижи, за да достигнем първенеца на Балканите връх Мусала (2925.3 м), след което отново ще се насочим към дивото за един последен бивак, преди да напуснем планината.

Докоснете дивата Рила с нас!
АЛАБАК<br>
лек експедиционен маршрут

АЛАБАК
лек експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лвТози лек експедиционен маршрут ще ни потопи в зеленото море на западно-родопския дял Алабак. Ще посетим старинната Беловска базилика и хвърлящия се от отвесните скали водопад Азовско падало. Първият бивак ще е в района на водопада, където ще се насладим на лагерния огън и приготвената на него вечеря.

На втория ден ни очаква интересно предизвикателство - ще търсим нови, неотбелязани на картите водопади в района, след което ще импровизираме останалата част от маршрута, за да е пълно приключението!

ВАЖНО: Бивакува се в олекотени експедиционни подслони, базирани на хамак. Пълният комплект за бивакуване тежи 2.5 кг и е с размери 35х25х20 см.
ОТ ВРЪХ КОМ ДО ВРЪХ КОПРЕН<br>
експедиционен маршрут<br>
по билото на Стара планина

ОТ ВРЪХ КОМ ДО ВРЪХ КОПРЕН
експедиционен маршрут
по билото на Стара планина

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 140 лв

Експедиционен маршрут по билото на Стара планина от прохода Петрохан през връх Ком и връх Копрен до хижа Копрен. Следваме северозападната граница на България, като бивакуваме под самото планинско било със специално олекотена екипировка.

Ще имаме възможност да изкачим най-високите върхове в района, сред които Камара (1915.5 м), Сребърна (1931.3 м), Змиянец (1727.3 м), Добро утро (1668 м), Копрен (1964.4 м). Очакват ни незабравими панорами, лагерни огньове и много планински емоции!
ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА РЪЧЕНЕ<br>
експедиционен маршрут

ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА РЪЧЕНЕ
експедиционен маршрут

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лв

Една от най-характерните представи за „експедиция“ включва пътешественици, провираще се през джунглоподобна растителност и нахазили до кръста в мътни реки, над които се издигат причудливи скални творения. Задължително трябва да има изгубени съкровища, вкаменелости на стотици милиони години, загадъчни и страховити места...

Всичко това съществува на едно място в България. Последвайте ни в двудневното приключение за преминаване на долината на река Ръчене и всичко, което сте видели в любимите си приключенски филми ще оживее пред очите ви! Пренощуването е на много специално място, а цялата екипировка, която е нужна за него тежи 740 грама. Легендите ще оживеят край лагерния огън, а финалът ще е пред озадачените погледи на посетителите на туристическа забележителност.
ГРЕБЕН, ВИСКЯР и ЗАВАЛСКА 
ПЛАНИНА
<br>
експедиционен маршрут

ГРЕБЕН, ВИСКЯР и ЗАВАЛСКА ПЛАНИНА
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лв

Експедиционен маршрут през Планско-Завалската планинска верига. Първите три планини от тази верига - Плана, Витоша и Люлин, са добре познати и посещавани от столичани. В този маршрут поемаме след тях, по билото на по-непознатите Вискяр, Завалска и Гребен планина. Целта ни е да тръгнем от Радуйската седловина и да достигнем самата граница със Сърбия при връх Голеш.

Теренът в този експедиционен маршрут е лек, а денивелациите не са големи. Затова той е подходящ и за планинари, които нямат голям опит с дълги преходи и бивакуване. Това е една чудесна възможност да се запознаете с част от географията на българските планини, както по време на самия преход, така и край лагерния огън.