ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
10 Ноември 2022
Откривателството винаги е било запазена марка на Планинария. Комбинацията от текстове в книгите на Павел Делирадев и специфичните познания по геология доведоха до откриването на загадъчно "ждрело", формирано, абсурдно на пръв поглед, върху било...
04 Ноември 2022
Най-високият водопад на Пирин планина, всъщност не е нанесен на картите. Разположен на Мечкулска река, под скалното светилище Амина, той е изключително трудно достъпен и дори за да го зърнете отблизо се налага използването на алпийска екипировк...


Експедиционни маршрути
ДИВАТА РИЛА<br>
експедиционен маршрут

ДИВАТА РИЛА
експедиционен маршрут

6
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 360 лв

ОСТАВАТ 2 СВОБОДНИ МЕСТА

Целта на този маршрут е да докоснем някои от малко познатите и все още диви части на най-високата планина на Балканите. Очакват ни няколко бивакувания в олекотените експедиционни комплекти и романтиката на лагерния огън. Различното в този маршрут ще е и елементът на обучение. Базирайки се на огромния опит във водене на диво, сертифицираният от международната "Wilderness guides association" планински водач, ще запознае участниците с особеностите на навигацията без карта, без компас и без GPS. Ще следваме пътеките на диви животни и ще използваме тяхния опит за да научим повече за дивата природа.

Навлизайки на територията на националния парк Рила, ще имаме възможност за нощуване в хижи, за да достигнем първенеца на Балканите връх Мусала (2925.3 м), след което отново ще се насочим към дивото за един последен бивак, преди да напуснем планината.

Докоснете дивата Рила с нас!
Транс Краище 1<br>
ЕРУЛСКА ПЛАНИНА и РУДИНИ<br>
експедиционен маршрут

Транс Краище 1
ЕРУЛСКА ПЛАНИНА и РУДИНИ
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 110 лв

Експедиционен маршрут от поредицата „Транс Краище“ прекосяващ разстоянието от град Земен до град Трън през планините Ерулска и Рудини. Ще имаме възможност не само да изкачим техните най-високи върхове, но прекосявайки ги по дължина, да опознаем малко посещавани техни части. Ще бивакуваме високо в планината, ще изпращаме залеза и ще посрещаме изгрева от панорамни места. Ще следваме обзорни била, а под нас, докъдето поглед стига, ще се разстила морето от планини на Краището.

„Планинария“ изработи луксозен печат за всяка от 39-те български планини. Печатите на Ерулска планина и Рудини ще бъдат в планинския водач, така че участниците ще могат да ги поставят за спомен.
АЛАБАК<br>
лек експедиционен маршрут

АЛАБАК
лек експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лвТози лек експедиционен маршрут ще ни потопи в зеленото море на западно-родопския дял Алабак. Ще посетим старинната Беловска базилика и хвърлящия се от отвесните скали водопад Азовско падало. Първият бивак ще е в района на водопада, където ще се насладим на лагерния огън и приготвената на него вечеря.

На втория ден ни очаква интересно предизвикателство - ще търсим нови, неотбелязани на картите водопади в района, след което ще импровизираме останалата част от маршрута, за да е пълно приключението!

ВАЖНО: Бивакува се в олекотени експедиционни подслони, базирани на хамак. Пълният комплект за бивакуване тежи 2.5 кг и е с размери 35х25х20 см.
КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА<br>
експедиционен маршрут

КАНЬОНЪТ НА ГРАДЕЧКА
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 10.06.2023

ЦЕНА: 80 лвОсигуряваме свръх лека и комфортна бивачна екипировка

Изкачване до панорамната площадка на върха на 150- метрова отвесна скала. Спускане по живописна каньоновидна долината. Бивак под звездите на уютно място в долината, с лагерен огън и много настроение! Истинско приключение, което е по вкуса на всеки планинар!
ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА РЪЧЕНЕ<br>
експедиционен маршрут

ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА РЪЧЕНЕ
експедиционен маршрут

2
дни
ДАТА: 20.05.2023

ЦЕНА: 80 лв

Една от най-характерните представи за „експедиция“ включва пътешественици, провираще се през джунглоподобна растителност и нахазили до кръста в мътни реки, над които се издигат причудливи скални творения. Задължително трябва да има изгубени съкровища, вкаменелости на стотици милиони години, загадъчни и страховити места...

Всичко това съществува на едно място в България. Последвайте ни в двудневното приключение за преминаване на долината на река Ръчене и всичко, което сте видели в любимите си приключенски филми ще оживее пред очите ви! Пренощуването е на много специално място, а цялата екипировка, която е нужна за него тежи 740 грама. Легендите ще оживеят край лагерния огън, а финалът ще е пред озадачените погледи на посетителите на туристическа забележителност.
ОТ ВРЪХ КОМ ДО ВРЪХ КОПРЕН<br>
експедиционен маршрут<br>
по билото на Стара планина

ОТ ВРЪХ КОМ ДО ВРЪХ КОПРЕН
експедиционен маршрут
по билото на Стара планина

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 140 лв

Експедиционен маршрут по билото на Стара планина от прохода Петрохан през връх Ком и връх Копрен до хижа Копрен. Следваме северозападната граница на България, като бивакуваме под самото планинско било със специално олекотена екипировка.

Ще имаме възможност да изкачим най-високите върхове в района, сред които Камара (1915.5 м), Сребърна (1931.3 м), Змиянец (1727.3 м), Добро утро (1668 м), Копрен (1964.4 м). Очакват ни незабравими панорами, лагерни огньове и много планински емоции!
Транс Краище 2<br>
ЗЕМЕНСКА, ПЕНКЬОВСКА и 
ЕЛОВИШКА планина<br>
експедиционен маршрут

Транс Краище 2
ЗЕМЕНСКА, ПЕНКЬОВСКА и ЕЛОВИШКА планина
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 95 лв

Експедиционен маршрут от поредицата „Транс Краище“ прекосяващ разстоянието от района на град Земен до котловината Знеполе през планините Земенска, Пенкьовска и Еловишка. Маршрут за ценителите на непознати и диви кътчета в планините. Благодарение на свръх леката екипировка, бивакуванията са на места, по избор на групата. Ще походим здраво, но в края на всеки ден, лагерния огън ще стопля вечерята и ще отпуска душата планинарска!

За да направим прекосяването на Земенска планина по- атрактивно, ще се изкачим през местността Църните дупки, където се е укривал монахът Агапий и ще погледнем околните планини от оголения и панорамен Елов рид.

Изкачването на първенеца на Пенкьовска планина е по- лесната част. След него ще преминем уникалното било на планината, което в продължение на близо 17 километра държи височина между 1040 и 1180 метра, като в по- голямата си част няма пътеки или пътища.

Прекосяването на Еловишка планина е по-лесно, поради наличието на горски пътища. Тук ще се насладим на прохладните черноборови гори, които са изкуствено засадени и нямат нищо общо с името на планината, а в края ще преминем Златаришкия дял, опиращ в прочутото Знеполе и известен с находищата си на скъпоценното злато.
ГРЕБЕН, ВИСКЯР и ЗАВАЛСКА 
ПЛАНИНА
<br>
експедиционен маршрут

ГРЕБЕН, ВИСКЯР и ЗАВАЛСКА ПЛАНИНА
експедиционен маршрут

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 120 лв

Експедиционен маршрут през Планско-Завалската планинска верига. Първите три планини от тази верига - Плана, Витоша и Люлин, са добре познати и посещавани от столичани. В този маршрут поемаме след тях, по билото на по-непознатите Вискяр, Завалска и Гребен планина. Целта ни е да тръгнем от Радуйската седловина и да достигнем самата граница със Сърбия при връх Голеш.

Теренът в този експедиционен маршрут е лек, а денивелациите не са големи. Затова той е подходящ и за планинари, които нямат голям опит с дълги преходи и бивакуване. Това е една чудесна възможност да се запознаете с част от географията на българските планини, както по време на самия преход, така и край лагерния огън.