ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


Върхове
ВРЪХ БЕЗДИВЕН<br>
Финален маршрут за 2021 година

ВРЪХ БЕЗДИВЕН
Финален маршрут за 2021 година

2
дни
ДАТА: 18.12.2021

ЦЕНА: 95 лв

Изкачване на панорамният връх Бездивен (1140 м), разположен в един от най-суровите като терен и условия райони в Родопите. Склоновете в района на върха могат да бъдат оприличени на "планинска пустиня" и дават уникално планинско усещане. Втората част на прехода ще ни отведе до светилището и крепост Радимар, разположени на атрактивен скалист връх. Изкачването до най-високата точка ще даде силни емоции, точно в стила на Планинария! В маршрута ще посетим още едни от най-красивите места край язовир Кърджали и непопулярни тракийски скални ниши.
ИВАНОВ КАМЪК И СОКОЛЕЦ<br>
зимно изкачване

ИВАНОВ КАМЪК И СОКОЛЕЦ
зимно изкачване

1
ден
ДАТА: 12.12.2021

ЦЕНА: 40 лв

Изкачвайки се към тези два рилски двехилядника ще открие един нестандартен ъгъл на панорами към най- дивата и недостъпна част на Рила - Скакавишкото било. Иванов камък и Соколец незаслужено са останали в сянката на Мусала и компания, защото имат всички нужни качества да откраднат сърцето на един планинар.

По време на прехода ще имаме от всичко - дъхави борови гори, панорамни скални площадки, клекови "джунгли" и обзорни била. Разбира се, няма да изневерим на стила на "Планинария" и ще напуснем пътеките, за да се насладим на досега с природата такава, каквато е - дива, притихнала и пречистваща!
ВРЪХ КОСИЦА<br>
зимно изкачване

ВРЪХ КОСИЦА
зимно изкачване

1
ден
ДАТА: 05.12.2021

ЦЕНА: 50 лв

След връх Ком билото на Стара планина потъва под 2000 метра височина и около 100 километра нито един връх не дръзва да се извиси над нея. Първият двехилядник, който се издига е Косица, превишаващ границата едва с 50 сантиметра! Мощната му снага е увенчана с отделни малки скали по билния ръб.

В този маршрут правим зимно изкачване на върха, преодолявайки изкачване и слизане от по близо 1100 метра.
ВРЪХ РИШ И КАНЬОНА НА ШЕГАВА

ВРЪХ РИШ И КАНЬОНА НА ШЕГАВА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Маршрут в една от най-интересните и красиви планини в масива на Краището – Конявска планина. Ще изкачим най-високият връх на Ришкия дял на плнината, носещ същото име – Риш. Височината му е 1442.6 метра, но не се заблуждавайте – изкачването е по-тежко от това на връх Вихрен! Височината, която трябва да преодолеем е 950 метра! Теренът през който трябва да преминем варира от скалисти участъци, през гъсти гори до откритите била във високата част, където вятъра ще ни брули. Спускането е по красивия каньон Шегава, чиято красота ще е заслужен завършек на тежкия маршрут!
ВРЪХ СВЕЩНИК И СВЕТИ НЮСТУР

ВРЪХ СВЕЩНИК И СВЕТИ НЮСТУР

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Връх Свещник (1975.4 м) се издига като самотен страж над долината на Крива река в южната част на Пирин. Върхът е пирамидален, открит и панорамен в горната си част. От най-високата му точка на север се открива завладяваща панорама към връх Ореляк, а зад него е формирана красива огърлица от най-високите върхове на Пирин. На юг погледът достига снагата на Славянка с най-високите ѝ върхове - Гоцев връх, Царев връх и Шабран. Ще изкачим Свещник по нестандартен начин – следвайки добре оформеният му северен рид. На места той е скалист, което ще даде още емоция на изкачването.

Вторият ден ще ни отведе до един непопулярен родопски връх. Свети Нюстур (1112.9 м) издига ефектната си пирамидална форма над околните върхове. Запазвайки духа на нашите преходи, изкачването ще стане покрай стръмните му скалисти склонове!
ВРЪХ СИВРИЧАЛ

ВРЪХ СИВРИЧАЛ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Изкачване на един от най-атрактивните върхове в Източна Рила! Сивричал (2641 м) има скалист северен ръб, по който е прекаран парапет от метално въже. Именно по него ще се изкачим. В южното подножие на върха има малък, пресъхващ циркус с няколко запазили се езерца. След изкачването ще направим траверс по билото до съседния връх Каменити чал (2591 м) и ще продължим обиколката на циркуса по билната линия. Поради спецификата на терена, през различните сезони маршрута може да бъде променян, съобразно условията.
ЛОПУШКИ ВРЪХ и ЛОПУШКО ЕЗЕРО

ЛОПУШКИ ВРЪХ и ЛОПУШКО ЕЗЕРО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Този сериозен планински маршрут ни отвежда във високата част на Рила планина. На главното Мальовишко било се издига могъщата осанка на Лопушки връх. Пътят ни до върха и обратно минава край езера. Изкачването ще ни отведе до Йончево езеро, което е вдъхновявало и кръстено на самоковския художник Никола Йончев. След изкачването на върха ще се спуснем до рядко посещаваното Лопушко езеро и по забравени планински пътеки ще слезем до началната точка.
ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВ тази екскурзия ще посетим два от най-панорамните върхове на Ибърския дял - първенецът, връх Ибър (2666 м) и съседния Каменити чал, както и рядко посещаваното Ибърско езеро. Ще пренощуваме в едно от най-красивите места в този дял!
ВРЪХ СВЕТИ ДУХ

ВРЪХ СВЕТИ ДУХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Изкачване на един от най-дивите върхове на Рила. Връх Свети Дух (2122 м) се намира в северния край на Скакавишкото било, на границата с "Централен рилски резерват" и изкачването му става изцяло "на диво". По склоновете на върха лежат останките от мистериозно изчезналия през 1971 година самолет АН-14, достигането до които ще са част от нашето предизвикателство. Логично е, че на такова място малцина са имали възможност да отдадат почит. Тази неделя, групата ни ще има тази задача. След изкачването на дивия и красив връх Свети дух, ще достигнем мястото на катастрофата, за да сведем глави и да отдадем своята почит към тази трагедия.
СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Връх Средоноса (1863 м) заема възлово място на Мальовишкото било. При него то достига границата на горите и идвайки от север, поема за запад към огърлицата от скалисти върхове, с които е известен този дял на планината. На самия ъгъл, където се променя посоката, стои връх Средоноса. Връхната му точка представлява скалиста панорамна площадка, от която ще видим едни от най-високите и диви върхове на Средна Рила чак сред които Свети Дух и труднодостъпния връх Пчелина и чак до Водничалското било. На изток се издигат Маркуджиците, Суарите и първенеца на Балканите - връх Мусала.

След Средоноса ще се изкачим до един безименен рилски двехилядник, който понякога е наричан Чардака, заради панорамните си гледки. Неговата точна височина е 2071 метра, а след изкачването му, ще направим спускане сред едни от най-дивите рилски гори до долината на река Леви Искър, която ще преминем по атрактивен начин!
КОЗНИЦА, ЩАДИМО и СКАЛИТЕ

КОЗНИЦА, ЩАДИМО и СКАЛИТЕ "ГРАДО"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

В този маршрут изкачваме най-високия връх на старопланинския дял Ржана - връх Козница (1636.3 м). Това ще стане през скалите "Градо", чиито изшилени над планинския склон силуети, напомнят мистичен скален град. Емблема на Ржана е и високопланинското плато на североизток от първенеца. Ще преминем през него, за да достигнем още един панорамен връх - Щадимо (1549 м), откъдето се разкрива една от най-красивите гледки към Козница!
ВЪРХОВЕТЕ ОСТРА И ГРАМАДА

ВЪРХОВЕТЕ ОСТРА И ГРАМАДА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Ще ви отведем на един разнообразен маршрут в старопланинския дял Етрополска планина. Следваме мощен планински рид, минавайки покрай отвесни скали, за да се изкачим до оголените и панорамни върхове Бряза и Остра. След почивка и снимки, ще се навлезем в потайните хайдушки букови гори на Балкана. В тях е скрит рядко посещавания от хора каменист връх Грамада, който ще изкачим. Спускаме се на диво по планинските склонове и стигаме долината на Буновска река. По удобен каменист път ще се спуснем по нея, а над нас ще се извисяват отвсени скали и стръмни планински склонове.
ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Връх Шатър е висок 2495 метра и е разположен в Мусаленския дял на Източна Рила. Въпреки близостта му до балканския първенец, е останал встрани от туристическия поток. А изкачването му си заслужава напълно! Върха представлява почти идеален конус, откъдето идва и името му (шатра) и дори старото му име (Чадъртепе) илюстрира формата му. Склоновете на върха са покрити с големи изветрели скални късове и скални участъци. От най-високата точка се разкрива впечатляваща панорама към околните върхове, включително към някои от няй-рядко достъпните, отвъд долината на река Марица, като Мусличал. В подножието на върха блестят Саръгьолските (Жълтите) езера - малък циркус сгушен между клековете, отвъд който се издига един от гигантите на Рила - връх Дено (2790 м). Изкачването не е тежко, но осъществено в зимни условия изисква снегоходки, каквито осигуряваме!
ГОЛЕМИЯ КАМЪК

ГОЛЕМИЯ КАМЪК

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Големият камък малък скалист връх, извисен над долината на река Горица. Връхната му точка представлява оголена скала, от която се разкрива панорама към Сапаревобанската котловина и издигащата се отвъд нея планина Верила. В последните години беше подновена една стара пътека до върха, но спазвайки традициите на Планинария, ние няма да я използваме. Ще се изкачим "на диво" по маршрут, проучен от нашите водачи още преди години, а слизането ще е по алтернативен вариант.

За финал желаещите могат да се насладят на комплекса от открити горещи минерални басейни в Сапарева Баня.
ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
зимно изкачване

ВРЪХ ТАШМАНДРА
зимно изкачване

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

ЗА ТОЗИ МАРШРУТ НЯМА ПОВЕЧЕ СВОБОДНИ МЕСТА

Откриваме 2021 година със зимно изкачване на панорамният рилски двехилядник Ташмандра. Полегатите му склонове и мощните му била гарантират безопасно и спокойно изкачване. няма да бързаме, за да можем наистина да се насладим на зимната планина. А при хубаво време си заслужава да останем на връхната точка повече и да овкусим обяда с рилски панорами!

"Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.
СЛАВОВ ВРЪХ

СЛАВОВ ВРЪХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

В самия край на Рила планина, там където откритите билни части потъват в боровите гори, се издига Славов връх. Той е последният страж на Рила, гледащ към зелените простори на Родопите. Върхът е висок 2306 метра и има стеснена билна линия, точно толкова, че да разкрие планинските гледки.

Един от най-приятните акценти на изкачването е възможността, то да бъде направено по няколко различни маршрута, в зависимост от това дали върха е покрит със сняг или над зелените планински склонове грее лятно слънце. Можем да следваме пътека сред клековете и да се изкачваме по тревисти била, да следваме планински потоци... Оставете изненадата за избрания маршрут на нас!
ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА

ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Маршрут във високата част на Рила, комбиниращ изкачването на мощния връх Дено (2790 м) с по-рядко посещаваните Саръгьолски езера. Името на върха е дадено от жителите на селата в северното подножие на планината. Това е първия връх, който огрява слънцето сутрин и селяните казват "Дено започна" (деня започна).

Саръгьолските езера са скрити в подножието на Дено и до тях рядко се отбиват туристи. Ние ще го направим и ще продължим към още по-рядко посещавани места в тази част на Рила планина!
ВРЪХ ГОЛЯМ ПОЛИЧ и 
ВОДЕНИЧАРСКИТЕ ЕЗЕРА

ВРЪХ ГОЛЯМ ПОЛИЧ и ВОДЕНИЧАРСКИТЕ ЕЗЕРА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвГолям Полич (2615 м) се издига в най-високата част на едно от най-мощните била в Рила планина. Заедно с Калинините върхове оформя скалист "венец", който грабва вниманието на всеки планинар достигнал билото между Мальовица и седемте езера. В подножието на му се е разстлала обширна високопланинска заравненост, на която се намира най- високия язовир у нас - Калин. От Голям Полич, ще имаме възможността да се насладим на едни от рядко зърваните езера на планината - Воденичарските. Трите стъпаловидни езера са вкопани в малък циркус, разположен в най-горната част на висяща ледникова долина, а гледката към тях е изключително живописна!
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м). Разположен в едноименния дял на Западна Стара планина, той е една от емблемите на планинския туризъм у нас. Ще направим близо 25 километров преход, различен от стандартните маршрути. Можете да сте сигурни, че изкачването на Мургаш предлага винаги планински емоции и красиви гледки!
КАИШОВ ВРЪХ

КАИШОВ ВРЪХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв

На цял километър височина над Искърския пролом се издига панорамният Каишов връх. Разбира се ние няма да изкачваме цялата височина от пролома. Самото изкачване отнема около 3 часа в зимни условия. По пътя към върха се минава през малка седловина, от която се виждат двата края на пролома - Софийско поле и района на Ритлите и Черепиш! За финал ще похапнем в уютен ресторант с отлична кухня!
ВРЪХ ЯВОРЕЦ и ВОДОПАДА ПОД 
КАМИКО

ВРЪХ ЯВОРЕЦ и ВОДОПАДА ПОД КАМИКО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Да посрещнем пролетта и да изпратим зимата с един приятен планински маршрут!


Върха се намира в Голема планина - дял на Западна Стара планина, в непосредствена близост до един от също популярните и панорамни върхове в дела - Издремец.

Във втората част на маршрута ще се спуснем по долината на Старарта река, в която от близо 40 метра височина се спуска водопад "Под камико". А надолу по реката ще виим още няколко по-малки, но също много красиви водопади, които ще допълнят чудесно разходката!
ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ<br>
зимно изкачване

ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ
зимно изкачване

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв


Връх Звездец се издига на билото на Етрополския дял на Стара планина. Името му идва от намиралата се на върха звездовидна турска крепост, която е имала стратегическа охранителна функция. Великият Леонардо да Винчи в своите трудове пише, че това е една от най- оптималните за защита форми на крепост, даваща възможност за кръстосан обстрел от всяка точка.

Целта на нашата разходка, обаче, има далеч по- миролюбиви функции. Освен приятното изкачване, при подходящи условия от склоновете на този изключително панорамен връх има впечатляващ залез над околните планини! При възможност ще снимаме залеза, а маршрутът ще завърши с емоционално нощно слизане от върха! За да бъдат тези емоции приятни, трябва да имате светление за глава (челник) с напълно заредени батерии.
ВРЪХ РИШ и СКАЛИТЕ НА ШЕГАВА

ВРЪХ РИШ и СКАЛИТЕ НА ШЕГАВА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 35 лв

Атрактивно изкачване на разположеният в Конявска планина връх Риш (1443 м). Маршрутът ни минава сред настръхналите над каньона Шегава скални кули, които разкриват гледки към Осоговска планина и Лисец. Финалната част на изкачването е по оголено панорамно било с гледки към Рила и морето от планини на Краището. Този маршрут е за планинари в добра кондиция, които харесват преходи в зимната планина.
ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 35 лв


Най-южно разположеният двехилядник на Витоша е висок 2003 метра и разкрива гледки към цяла Рила планина. Върхът се издига над началните притоци на река Палакария, към които спуса стръмни склонове. Изкачването е по безопасен в лавинно отношение маршрут, далеч от оживените туристически пътеки, който дава възможност да се запознаем с непопулярните части на планината.
ИБЪР И БЕЛМЕКЕН<br>
зимно изкачване

ИБЪР И БЕЛМЕКЕН
зимно изкачване

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Зимно изкачване на рилските исполини Ибър (2666 м) и Белмекен (2626 м) - първенци на едноименните планински дялове. Маршрутът дава възможност да се насадим на едни от най-красивите панорами в Източна Рила и същевременно да направим здрава зимна обиколка в този край на планината! Снегоходките са готови и ви очакват!
ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв


Връх Свищиплаз е висок 1888 метра и се издига на старопланинското било в западната част на Тетевенско- Златишкия дял. Някои го наричат "върха със стоте имена", заради вариациите на името. На картите е отбелязан като "Свищи плаз", но името на съседната хижа е слято - "Свищиплаз".

Подобни сливания на частите на някои имена са типично за топономията в България. Пример са популярните "чалове" в Рила планина. Думата "чал" е дадена от юруците и означава "пасищен връх" - достъпен за стадата и тревист. В Рила можем да срещнем "Юрушки чал", но същевременно "Мусличал", "Ортачал" и др. Местните хора, казват "свещи плаз", "свещи плас"и т.н.

Най-популярната теория за произхода на името на Свищиплаз идва от стръмните улеи от запад, по които се свличат (свищи - свисти) лавини. Частицата "плаз" е популярна в топонимията чрез думата "плазове" - подобни на ски дъски, които са подлагали под каруците през тежки зими.

Изкачването на върха и слизането ще станат поразлични маршрути, за да можем да видим различните лица на върха! При хубаво време ще се насладим на панорамите към върволицата върхове, наредени на старопланинското било, меките гънки на Средногорието и ридовете на Предбалкана! Погледът ни ще стигне чак до Рила планина и връх Ком!
ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО 
ПРЪСКАЛО<br>
колекция

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО ПРЪСКАЛО
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност да се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, скалисти дерета с отвесни прагове и един от най-красивите водопади в България - Дяволското пръскало, което хвърля буйните и води сред воал от водна мъглаот 100 метра височина!...

Маршрутът ни слиза по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
ВРЪХ ТАШМАНДРА и ВОДОПАДА 
МАЛКА 
СКАКАВИЦА

ВРЪХ ТАШМАНДРА и ВОДОПАДА МАЛКА СКАКАВИЦА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Имената крият история. Можем да я пазим или да я изгубим. Каква история се крие зад името на рилския двeхилядник Ташмандра? "Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.

Върха висок 2163 метра. Полегат е, както приляга на местности, подходящи за паша на високопланински добитък. Но същевременно, това е едно доста опасно място през лятото. Защо ли? Е, нека дадем шанс и на водача да разкаже нещо за групата. Ние, можем само да ви уверим, че при ясно време, панорамите наистина си заслужават!

Втората част на маршрута ще ни доведе по диви маршрути без пътека, до една от скритите перли на Рила планина - водопада Малка Скакавица. Всъщност той никак не е малък! Водите му се хвърлят от близо 50 метра височина, формирайки десетки уплетени със слънчева светлина струи!
ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА 
ВОДОПАДИТЕ<br>
Колекция

ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ
Колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Човек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп и ние ще стигнем на най- високото възможно място – само няколко метра под котата му. Ще направим преход по гористото било Чернатица, я за финал ще се насладим на една от най- красивите природни забележителности в района - Каньона на водопадите! По време на 3-часовия преход, ще наблюдаваме истинска водна феерия, така, че гответе фотоапаратите!

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА 
ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Етрополска планина е дял на Западна Стара планина, разположен между прохода Арабаконак и седловината Кашана. Мощното и било се издига над 1700 метра, като най-високите върхове са Мара Гидия (1789.8 м), Баба (1787.2 м) и няколкото възвишения на Етрополските зъбери. последните контрастират рязко на меките форми на билото, но независимо къде се намираме по него, панорамите в този маршрут са гарантирани!
МАНАСТИРИЩЕ И 
ТЕНКИО РИД<br>
колекция

МАНАСТИРИЩЕ И ТЕНКИО РИД
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лвПлана определено е планина, различаваща се от околните. Платовидните и била през зимата носят мъгли и снежни вихри, през лятото горещини, а през дъждовната есен калните пътища едва ли са радост за туриста. И все пак, в нея има много очарование.

Използвайки късия период в годината, когато преходите по билата са приятни, ще се опитаме да ви представим различните лица на Плана. Ще изкачим първенеца връх Манастирище (1337 м), ще прекосим платата и ще се гмурнем в безкрайните гори по атрактивен тесен рид, наречен подходящо от местните шопи „Тенкио рид“ (тънкия рид). Маршрутът ни завършва в емблематичния за поколения планинари ресторант „Златна рибка“ с рибена чорба и други вкусни гозби!
СТРАНДЖА и ЮЖНОТО 
ЧЕРНОМОРИЕ<br>
колекция

СТРАНДЖА и ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ
колекция "Българските планини"

4
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 110 лвСтранджа е истинско море от зеленина! Странджа е истинско море от историяи загадки! Странджа е наистина близко до морето! Ще направим едно релаксиращо пътуване, в което ще се потопим в странджанското море и разбира се в черноморското!

Изкачване на връх Голямо Градище (709,6 м) – първенец на Странджа в българска територия. Разходка по река Младежка с достиганен на изворите и. Историческата Петрова нива, мегалитните археологически паметници Мишкова нива и Пропада, Природната забележителност Бегликташ, използвана като тракийско светилище и Зигра – пиратския залив, с който са свързани много легенди.

Пренощуване на палатки край морския бряг и достатъчно време за плаж на няколко места по Южното Черноморие!
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА<br>
колекция

ОСОГОВСКА ПЛАНИНА
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 55 лвЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА ПРИКЛЮЧИЛИ.

„Осогов“ значи „висок“. Това е едно от предположенията за името на петата по височина планина в България. Разделила територията си между България и Р Македония, тя е разположила най-високия си връх – Руен (2251 м) точно на самата граница и той често е място за среща на планинари от двете държави. Неслучайно я сравняват с Витоша. Не само близката им височина, но и заравнените билни части, които през зимата са брулени от сурови ветрове правят този паралел основателен. Преходът ни ще следва именно билата, за да усетим „духа“ на Осоговска планина!
САКАР – КРАЛСТВОТО НА 
МЕГАЛИТИТЕ<br>
колекция

САКАР – КРАЛСТВОТО НА МЕГАЛИТИТЕ
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 160 лв
Уникално тридневно пътешествие през България!

Сакар е най-древната суша у нас – незаливана никога от море! Древното и име Мастейра, означава „свещена“ и това не е случайно. Не са един и два митовете за тайнствени лечебни сили витаещи в тази планина! Днес учените постепенно откриват булото на загадката със специфичния фон, който излъчват пречупените през уникалните минерали в скалите слънчеви лъчи. За невярващите оставяме да мислят над фактът, че според изследвания провеждани десетки години, населението в района на Сакар би трябвало да има една най-здравите имунни системи в България.

Магията на Сакар обаче далеч не свършва до тук! Тук се намират десетки, ако не и стотици все още неизследвани мегалитни паметници на възраст между 5-6 хиляди години, чието предназначение остава загадка и до днес. Не по-малко загадъчни са култовите около 150 „слъчеви диска“, издълбани в панорамни скали! Ще видим една от най-запазените у нас средновековни крепости – Букелон. Изкопаните в скалата древни църкви край селата Маточина и Михалич също са част, от нашата програма!

Няма да забравим и първенеца на планината. Най- високия връх на най-ниската от всичките 39 български планини. Вишеград (856 м) ще ви очарова с идиличното си спокойствие и тишина сред общирни поляни и красиви гори! В допълнение – панорамите на Бакаджиците и уникалния шанс да видите все още оцеляващото най- старо дърво на България – Гранитския дъб, който е на възраст около 1670 години!
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН<br>
колекция

ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв


Мраморната пирамида на връх Вихрен привлича като с магнит хиляди планинари! Най-високият връх на Пирин планина достига 2914,3 м, което го поставя на второ място по височина в българските планини. Изкачването и слизането ни ще бъдат по двата класически маршрута – през Кабата и през Казана, където могат да се види символа на планинарството – еделвайсът!