ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...
26 Декември 2018
"Планинария" ще подари лимитирана серия настолни календари на ВИП-клиентите за 2018 година. Дванадесетте подбрани планински пейзажа са предоставени от фотографа Надежда Тонкова. Още красиви природни фотографи от Надя, може да откриете във фей...


Върхове
ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО 
ПРЪСКАЛО<br>
колекция

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО ПРЪСКАЛО
колекция "Българските планини"

3
дни
ДАТА: 19.06.2020, 09.10.2020

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност да се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, скалисти дерета с отвесни прагове и един от най-красивите водопади в България - Дяволското пръскало, което хвърля буйните и води сред воал от водна мъглаот 100 метра височина!...

Маршрутът ни слиза по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА 
ВОДОПАДИТЕ<br>
Колекция

ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ
Колекция "Българските планини"

3
дни
ДАТА: 23.05.2020, 20.09.2020

ЦЕНА: 80 лв

Човек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп и ние ще стигнем на най- високото възможно място – само няколко метра под котата му. Ще направим преход по гористото било Чернатица, я за финал ще се насладим на една от най- красивите природни забележителности в района - Каньона на водопадите! По време на 3-часовия преход, ще наблюдаваме истинска водна феерия, така, че гответе фотоапаратите!

ВРЪХ РИШ

ВРЪХ РИШ

1
ден
ДАТА: 23.02.2020

ЦЕНА: 35 лв

Атрактивно изкачване на разположеният в Конявска планина връх Риш (1443 м). Маршрутът ни минава сред настръхналите над каньона Шегава скални кули, които разкриват гледки към Осоговска планина и Лисец. Финалната част на изкачването е по оголено панорамно било с гледки към Рила и морето от планини на Краището. Този маршрут е за планинари в добра кондиция, които харесват преходи в зимната планина.
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
ДАТА: 15.02.2020

ЦЕНА: 30 лв

Изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м). Разположен в едноименния дял на Западна Стара планина, той е една от емблемите на планинския туризъм у нас. Ще направим близо 25 километров преход, различен от стандартните маршрути. Можете да сте сигурни, че изкачването на Мургаш предлага винаги планински емоции и красиви гледки!
КАИШОВ ВРЪХ

КАИШОВ ВРЪХ

1
ден
ДАТА: 09.02.2020

ЦЕНА: 25 лв

На цял километър височина над Искърския пролом се издига панорамният Каишов връх. Разбира се ние няма да изкачваме цялата височина от пролома. Самото изкачване отнема около 2-3 часа в зимни условия. По пътя към върха се минава през малка седловина, от която се виждат двата края на пролома - Софийско поле и района на Ритлите и Черепиш! За финал ще похапнем в уютен ресторант с отлична кухня!
МАНАСТИРИЩЕ И 
ТЕНКИО РИД<br>
колекция

МАНАСТИРИЩЕ И ТЕНКИО РИД
колекция "Българските планини"

1
ден
ДАТА: 02.02.2020

ЦЕНА: 25 лвПлана определено е планина, различаваща се от околните. Платовидните и била през зимата носят мъгли и снежни вихри, през лятото горещини, а през дъждовната есен калните пътища едва ли са радост за туриста. И все пак, в нея има много очарование.

Използвайки късия период в годината, когато преходите по билата са приятни, ще се опитаме да ви представим различните лица на Плана. Ще изкачим първенеца връх Манастирище (1337 м), ще прекосим платата и ще се гмурнем в безкрайните гори по атрактивен тесен рид, наречен подходящо от местните шопи „Тенкио рид“ (тънкия рид). Маршрутът ни завършва в емблематичния за поколения планинари ресторант „Златна рибка“ с рибена чорба и други вкусни гозби!
ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

1
ден
ДАТА: 01.02.2020

ЦЕНА: 35 лв


Най-южно разположеният двехилядник на Витоша е висок 2003 метра и разкрива гледки към цяла Рила планина. Върхът се издига над началните притоци на река Палакария, към които спуса стръмни склонове. Изкачването е по безопасен в лавинно отношение маршрут, далеч от оживените туристически пътеки, който дава възможност да се запознаем с непопулярните части на планината.
ВРЪХ ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
КЪТИНСКИТЕ ПИРАМИДИ

ВРЪХ ЗДРАВЧИ КАМЪК и КЪТИНСКИТЕ ПИРАМИДИ

1
ден
ДАТА: 26.01.2020

ЦЕНА: 25 лв

Сред старопанинските гънки на запад от Искърския пролом се издига малко популярен, скалист връх. Здравчи камък завършва с панорамна скалиста площадка, от която погледа полита над морето от ридове към дълбоко врязания Искърски пролом и по-далечните Витоша и Рила. Ако имаме достатъчно време, можем да се насладим на панорамите с чаша ароматно еспресо в ръка. Водачът ще се погрижи за това ;).

Ще изкачим върха по специален обзорен маршрут, а на връщане ще имаме възможност да се насладим на причудливите форми на Кътинските пирамици, оформени в червените пясъчници. За разлика от обичайните посетители, ще имаме възможност да достигнем до самите пясъчни пирамиди, за да ги разгледаме буквално от една ръка разстояние!
ВРЪХ ШАТЪР

ВРЪХ ШАТЪР

1
ден
OK
ДАТА: 25.01.2020

ЦЕНА: 40 лв

Връх Шатър е висок 2495 метра и е разположен в Мусаленския дял на Източна Рила. Въпреки близостта му до балканския първенец, е останал встрани от туристическия поток. А изкачването му си заслужава напълно! Върха представлява почти идеален конус, откъдето идва и името му (шатра) и дори старото му име (Чадъртепе) илюстрира формата му. Склоновете на върха са покрити с големи изветрели скални късове и скални участъци. От най-високата точка се разкрива впечатляваща панорама към околните върхове, включително към някои от няй-рядко достъпните, отвъд долината на река Марица, като Мусличал. В подножието на върха блестят Саръгьолските (Жълтите) езера - малък циркус сгушен между клековете, отвъд който се издига един от гигантите на Рила - връх Дено (2790 м). Изкачването не е тежко, но осъществено в зимни условия изисква снегоходки, каквито осигуряваме!
ИБЪР И БЕЛМЕКЕН<br>
зимно изкачване

ИБЪР И БЕЛМЕКЕН
зимно изкачване

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Зимно изкачване на рилските исполини Ибър (2666 м) и Белмекен (2626 м) - първенци на едноименните планински дялове. Маршрутът дава възможност да се насадим на едни от най-красивите панорами в Източна Рила и същевременно да направим здрава зимна обиколка в този край на планината! Снегоходките са готови и ви очакват!
ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв


Връх Свищиплаз е висок 1888 метра и се издига на старопланинското било в западната част на Тетевенско- Златишкия дял. Някои го наричат "върха със стоте имена", заради вариациите на името. На картите е отбелязан като "Свищи плаз", но името на съседната хижа е слято - "Свищиплаз".

Подобни сливания на частите на някои имена са типично за топономията в България. Пример са популярните "чалове" в Рила планина. Думата "чал" е дадена от юруците и означава "пасищен връх" - достъпен за стадата и тревист. В Рила можем да срещнем "Юрушки чал", но същевременно "Мусличал", "Ортачал" и др. Местните хора, казват "свещи плаз", "свещи плас"и т.н.

Най-популярната теория за произхода на името на Свищиплаз идва от стръмните улеи от запад, по които се свличат (свищи - свисти) лавини. Частицата "плаз" е популярна в топонимията чрез думата "плазове" - подобни на ски дъски, които са подлагали под каруците през тежки зими.

Изкачването на върха и слизането ще станат поразлични маршрути, за да можем да видим различните лица на върха! При хубаво време ще се насладим на панорамите към върволицата върхове, наредени на старопланинското било, меките гънки на Средногорието и ридовете на Предбалкана! Погледът ни ще стигне чак до Рила планина и връх Ком!
ВЪРХОВЕТЕ НА 
ИБЪРСКИЯ ДЯЛ

ВЪРХОВЕТЕ НА ИБЪРСКИЯ ДЯЛ

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвИзкачване на най-високите върхове в Ибърския дял на Рила, направено по уникален начин! Една екскурзия с изкачване на първенецът на този дял връх Ибър (2666 м), емблематичния връх Белмекен (2626 м) и съседните – Сиври чал, Каменити чал и Равни чал. Пренощуване на едно от най-красивите места в този дял! Изкачване на рядко посещавания връх Соколовец и страхотната му панорамна площадка. За финал, минерален басейн и вкусни гозби в курорта Костенец.
ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА 
ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Етрополска планина е дял на Западна Стара планина, разположен между прохода Арабаконак и седловината Кашана. Мощното и било се издига над 1700 метра, като най-високите върхове са Мара Гидия (1789.8 м), Баба (1787.2 м) и няколкото възвишения на Етрополските зъбери. последните контрастират рязко на меките форми на билото, но независимо къде се намираме по него, панорамите са гаранирани!
ВРЪХ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК<br>
зимно изкачване

ВРЪХ ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК
зимно изкачване

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвЧовек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп, но ние ще стигнем на най- високото възможно място – само на няколко метра под котата му. Ще изкачим и още от най-високите върхове в района и ще направим едно зимен преход през Каньона на водопадите!
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА<br>
колекция

ОСОГОВСКА ПЛАНИНА
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 55 лвЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА ПРИКЛЮЧИЛИ.

„Осогов“ значи „висок“. Това е едно от предположенията за името на петата по височина планина в България. Разделила територията си между България и Р Македония, тя е разположила най-високия си връх – Руен (2251 м) точно на самата граница и той често е място за среща на планинари от двете държави. Неслучайно я сравняват с Витоша. Не само близката им височина, но и заравнените билни части, които през зимата са брулени от сурови ветрове правят този паралел основателен. Преходът ни ще следва именно билата, за да усетим „духа“ на Осоговска планина!
ИЗДРЕМЕЦ - ЧУКАВА - КОЗНИЦА

ИЗДРЕМЕЦ - ЧУКАВА - КОЗНИЦА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Маршрут, посветен на два от дяловете на Западна Стара планина - Голема планина и Ржана, тръгващ от Искърския пролом и достигащ Ботевградската котловина. През първия ден ще поемем по мощното и обзорно било на Голема планина, с изкачване на популярния връх Издремец (1492.6 м) и първенеца на дела Чукава (1587.6 м). На следващия ден ще навлезем в Ржана планина, за да изкачим първенеца на дела - връх Козница (1636.3 м) по атрактивния маршрут през скалите "Градо" и връх Щадимо, откъдето се разкрива една от най-красивите гледки към Козница. Емблема на Ржана е високото плато на североизток от първенеца. Естествено ще преминем по него, за да се спуснем към подножието на планината и Ботевградската котловина.
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН<br>
колекция

ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв


Мраморната пирамида на връх Вихрен привлича като с магнит хиляди планинари! Най-високият връх на Пирин планина достига 2914,3 м, което го поставя на второ място по височина в българските планини. Изкачването и слизането ни ще бъдат по двата класически маршрута – през Кабата и през Казана, където могат да се види символа на планинарството – еделвайсът!