ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
26 Ноември 2020
Какво ще правите този уикенд? Тази седмица ви отправяме едно интересно предизвикателство за индивидуално приключение сред природата, в което да откриете и снимате специален обект, в близост до София. Този петък, в 20.00 часа на ...
15 Ноември 2020
Във връзка с разпространението на коронавирус Covid-19, изразявайки нашата загриженост за здравето на всички нас, ви уведомяваме, че отменяме всички маршрути на Планинария до 31 декември 2020 г. В настоящата ситуация решихме да под...


Върхове
ВРЪХ ГОЛЯМ ПОЛИЧ и 
ВОДЕНИЧАРСКИТЕ ЕЗЕРА

ВРЪХ ГОЛЯМ ПОЛИЧ и ВОДЕНИЧАРСКИТЕ ЕЗЕРА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лвГолям Полич (2615 м) се издига в най-високата част на едно от най-мощните била в Рила планина. Заедно с Калинините върхове оформя скалист "венец", който грабва вниманието на всеки планинар достигнал билото между Мальовица и седемте езера. В подножието на му се е разстлала обширна високопланинска заравненост, на която се намира най- високия язовир у нас - Калин. От Голям Полич, ще имаме възможността да се насладим на едни от рядко зърваните езера на планината - Воденичарските. Трите стъпаловидни езера са вкопани в малък циркус, разположен в най-горната част на висяща ледникова долина, а гледката към тях е изключително живописна!
ВРЪХ ЯВОРЕЦ и ВОДОПАДА ПОД 
КАМИКО

ВРЪХ ЯВОРЕЦ и ВОДОПАДА ПОД КАМИКО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв

„Планинария“ ЕООД отменя всички свои екскурзии и маршрути до края на извънредното положение в България. За повече информация се свържете с нас на телефон 0877 3000 12.

Да посрещнем пролетта и да изпратим зимата с един приятен планински маршрут!


Върха се намира в Голема планина - дял на Западна Стара планина, в непосредствена близост до един от също популярните и панорамни върхове в дела - Издремец.

Във втората част на маршрута ще се спуснем по долината на Старарта река, в която от близо 40 метра височина се спуска водопад "Под камико". А надолу по реката ще виим още няколко по-малки, но също много красиви водопади, които ще допълнят чудесно разходката!
КАИШОВ ВРЪХ

КАИШОВ ВРЪХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв

На цял километър височина над Искърския пролом се издига панорамният Каишов връх. Разбира се ние няма да изкачваме цялата височина от пролома. Самото изкачване отнема около 3 часа в зимни условия. По пътя към върха се минава през малка седловина, от която се виждат двата края на пролома - Софийско поле и района на Ритлите и Черепиш! За финал ще похапнем в уютен ресторант с отлична кухня!
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м). Разположен в едноименния дял на Западна Стара планина, той е една от емблемите на планинския туризъм у нас. Ще направим близо 25 километров преход, различен от стандартните маршрути. Можете да сте сигурни, че изкачването на Мургаш предлага винаги планински емоции и красиви гледки!
ВРЪХ РИШ и СКАЛИТЕ НА ШЕГАВА

ВРЪХ РИШ и СКАЛИТЕ НА ШЕГАВА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 35 лв

Атрактивно изкачване на разположеният в Конявска планина връх Риш (1443 м). Маршрутът ни минава сред настръхналите над каньона Шегава скални кули, които разкриват гледки към Осоговска планина и Лисец. Финалната част на изкачването е по оголено панорамно било с гледки към Рила и морето от планини на Краището. Този маршрут е за планинари в добра кондиция, които харесват преходи в зимната планина.
ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

ВРЪХ СИВА ГРАМАДА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 35 лв


Най-южно разположеният двехилядник на Витоша е висок 2003 метра и разкрива гледки към цяла Рила планина. Върхът се издига над началните притоци на река Палакария, към които спуса стръмни склонове. Изкачването е по безопасен в лавинно отношение маршрут, далеч от оживените туристически пътеки, който дава възможност да се запознаем с непопулярните части на планината.
ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Връх Шатър е висок 2495 метра и е разположен в Мусаленския дял на Източна Рила. Въпреки близостта му до балканския първенец, е останал встрани от туристическия поток. А изкачването му си заслужава напълно! Върха представлява почти идеален конус, откъдето идва и името му (шатра) и дори старото му име (Чадъртепе) илюстрира формата му. Склоновете на върха са покрити с големи изветрели скални късове и скални участъци. От най-високата точка се разкрива впечатляваща панорама към околните върхове, включително към някои от няй-рядко достъпните, отвъд долината на река Марица, като Мусличал. В подножието на върха блестят Саръгьолските (Жълтите) езера - малък циркус сгушен между клековете, отвъд който се издига един от гигантите на Рила - връх Дено (2790 м). Изкачването не е тежко, но осъществено в зимни условия изисква снегоходки, каквито осигуряваме!
ИБЪР И БЕЛМЕКЕН<br>
зимно изкачване

ИБЪР И БЕЛМЕКЕН
зимно изкачване

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Зимно изкачване на рилските исполини Ибър (2666 м) и Белмекен (2626 м) - първенци на едноименните планински дялове. Маршрутът дава възможност да се насадим на едни от най-красивите панорами в Източна Рила и същевременно да направим здрава зимна обиколка в този край на планината! Снегоходките са готови и ви очакват!
ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв


Връх Свищиплаз е висок 1888 метра и се издига на старопланинското било в западната част на Тетевенско- Златишкия дял. Някои го наричат "върха със стоте имена", заради вариациите на името. На картите е отбелязан като "Свищи плаз", но името на съседната хижа е слято - "Свищиплаз".

Подобни сливания на частите на някои имена са типично за топономията в България. Пример са популярните "чалове" в Рила планина. Думата "чал" е дадена от юруците и означава "пасищен връх" - достъпен за стадата и тревист. В Рила можем да срещнем "Юрушки чал", но същевременно "Мусличал", "Ортачал" и др. Местните хора, казват "свещи плаз", "свещи плас"и т.н.

Най-популярната теория за произхода на името на Свищиплаз идва от стръмните улеи от запад, по които се свличат (свищи - свисти) лавини. Частицата "плаз" е популярна в топонимията чрез думата "плазове" - подобни на ски дъски, които са подлагали под каруците през тежки зими.

Изкачването на върха и слизането ще станат поразлични маршрути, за да можем да видим различните лица на върха! При хубаво време ще се насладим на панорамите към върволицата върхове, наредени на старопланинското било, меките гънки на Средногорието и ридовете на Предбалкана! Погледът ни ще стигне чак до Рила планина и връх Ком!
КОЗНИЦА, ЩАДИМО и СКАЛИТЕ

КОЗНИЦА, ЩАДИМО и СКАЛИТЕ "ГРАДО"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

В този маршрут изкачваме най-високия връх на старопланинския дял Ржана - връх Козница (1636.3 м). Това ще стане през скалите "Градо", чиито изшилени над планинския склон силуети, напомнят мистичен скален град. Емблема на Ржана е и високопланинското плато на североизток от първенеца. Ще преминем през него, за да достигнем още един панорамен връх - Щадимо (1549 м), откъдето се разкрива една от най-красивите гледки към Козница!
ЗАЛЕЗ ОТ ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ

ЗАЛЕЗ ОТ ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв


Връх Звездец се издига на билото на Етрополския дял на Стара планина. Името му идва от намиралата се на върха звездовидна турска крепост, която е имала стратегическа охранителна функция. Великият Леонардо да Винчи в своите трудове пише, че това е една от най-оптималните за защита форми на крепост, даваща възможност за кръстосан обстрел от всяка точка.

Целта на нашата разходка, обаче, има далеч по- миролюбиви функции. Освен приятното изкачване, при подходящи условия от склоновете на този изключително панорамен връх има впечатляващ залез над околните планини! При възможност ще снимаме залеза, а маршрутът ще завърши с емоционално нощно слизане от върха! За да бъдат тези емоции приятни, трябва да имате светление за глава (челник) с напълно заредени батерии.
ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО 
ПРЪСКАЛО<br>
колекция

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО ПРЪСКАЛО
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност да се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, скалисти дерета с отвесни прагове и един от най-красивите водопади в България - Дяволското пръскало, което хвърля буйните и води сред воал от водна мъглаот 100 метра височина!...

Маршрутът ни слиза по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
ВРЪХ ТАШМАНДРА и МАЛКА 
СКАКАВИЦА

ВРЪХ ТАШМАНДРА и МАЛКА СКАКАВИЦА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Имената крият история. Можем да я пазим или да я изгубим. Каква история се крие зад името на рилския двeхилядник Ташмандра? "Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.

Върха висок 2163 метра. Полегат е, както приляга на местности, подходящи за паша на високопланински добитък. Но същевременно, това е едно доста опасно място през лятото. Защо ли? Е, нека дадем шанс и на водача да разкаже нещо за групата. Ние, можем само да ви уверим, че при ясно време, панорамите наистина си заслужават!

Втората част на маршрута ще ни доведе по диви маршрути без пътека, до една от скритите перли на Рила планина - водопада Малка Скакавица. Всъщност той никак не е малък! Водите му се хвърлят от близо 50 метра височина, формирайки десетки уплетени със слънчева светлина струи!
ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВ тази екскурзия ще посетим два от най-панорамните върхове на Ибърския дял - първенецът, връх Ибър (2666 м) и съседния Каменити чал, както и рядко посещаваното Ибърско езеро. Ще пренощуваме в едно от най-красивите места в този дял!
ВРЪХ КОСИЦА (2001 м)

ВРЪХ КОСИЦА (2001 м)

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

След връх Ком билото на Стара планина потъва под 2000 метра височина и около 100 километра нито един връх не дръзва да се извиси над нея. Първият двехилядник, който се издига е Косица, превишаващ границата едва с 50 сантиметра! Мощната му снага е увенчана с отделни малки скали по билния ръб.

Заповядайте с нас на това поредно високопланинско приключение, където ще изкачим денивелация от близо 1200 метра, а след това разбира се, ще трябва да слезем обратно.
ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА 
ВОДОПАДИТЕ<br>
Колекция

ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ
Колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Човек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп и ние ще стигнем на най- високото възможно място – само няколко метра под котата му. Ще направим преход по гористото било Чернатица, я за финал ще се насладим на една от най- красивите природни забележителности в района - Каньона на водопадите! По време на 3-часовия преход, ще наблюдаваме истинска водна феерия, така, че гответе фотоапаратите!

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА 
ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Етрополска планина е дял на Западна Стара планина, разположен между прохода Арабаконак и седловината Кашана. Мощното и било се издига над 1700 метра, като най-високите върхове са Мара Гидия (1789.8 м), Баба (1787.2 м) и няколкото възвишения на Етрополските зъбери. последните контрастират рязко на меките форми на билото, но независимо къде се намираме по него, панорамите са гаранирани!
МАНАСТИРИЩЕ И 
ТЕНКИО РИД<br>
колекция

МАНАСТИРИЩЕ И ТЕНКИО РИД
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лвПлана определено е планина, различаваща се от околните. Платовидните и била през зимата носят мъгли и снежни вихри, през лятото горещини, а през дъждовната есен калните пътища едва ли са радост за туриста. И все пак, в нея има много очарование.

Използвайки късия период в годината, когато преходите по билата са приятни, ще се опитаме да ви представим различните лица на Плана. Ще изкачим първенеца връх Манастирище (1337 м), ще прекосим платата и ще се гмурнем в безкрайните гори по атрактивен тесен рид, наречен подходящо от местните шопи „Тенкио рид“ (тънкия рид). Маршрутът ни завършва в емблематичния за поколения планинари ресторант „Златна рибка“ с рибена чорба и други вкусни гозби!
ВРЪХ ЗДРАВЧИ КАМЪК и 
КЪТИНСКИТЕ ПИРАМИДИ

ВРЪХ ЗДРАВЧИ КАМЪК и КЪТИНСКИТЕ ПИРАМИДИ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв

Сред старопанинските гънки на запад от Искърския пролом се издига малко популярен, скалист връх. Здравчи камък завършва с панорамна скалиста площадка, от която погледа полита над морето от ридове към дълбоко врязания Искърски пролом и по-далечните Витоша и Рила. Ако имаме достатъчно време, можем да се насладим на панорамите с чаша ароматно еспресо в ръка. Водачът ще се погрижи за това ;).

Ще изкачим върха по специален обзорен маршрут, а на връщане ще имаме възможност да се насладим на причудливите форми на Кътинските пирамици, оформени в червените пясъчници. За разлика от обичайните посетители, ще имаме възможност да достигнем до самите пясъчни пирамиди, за да ги разгледаме буквално от една ръка разстояние!
ОСОГОВСКА ПЛАНИНА<br>
колекция

ОСОГОВСКА ПЛАНИНА
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 55 лвЗАПИСВАНИЯТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА ПРИКЛЮЧИЛИ.

„Осогов“ значи „висок“. Това е едно от предположенията за името на петата по височина планина в България. Разделила територията си между България и Р Македония, тя е разположила най-високия си връх – Руен (2251 м) точно на самата граница и той често е място за среща на планинари от двете държави. Неслучайно я сравняват с Витоша. Не само близката им височина, но и заравнените билни части, които през зимата са брулени от сурови ветрове правят този паралел основателен. Преходът ни ще следва именно билата, за да усетим „духа“ на Осоговска планина!
ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН<br>
колекция

ПИРИН – ВРЪХ ВИХРЕН
колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 70 лв


Мраморната пирамида на връх Вихрен привлича като с магнит хиляди планинари! Най-високият връх на Пирин планина достига 2914,3 м, което го поставя на второ място по височина в българските планини. Изкачването и слизането ни ще бъдат по двата класически маршрута – през Кабата и през Казана, където могат да се види символа на планинарството – еделвайсът!