ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
17 Септември 2023
Групата на Планинария направи днес прецизно измерване на водопада Азовско падало. Измерването потвърди предварителната по-груба преценка от предишното ни посещение и фиксира височината на водопада на 16.5 м.
16 Септември 2023
За удобство на участниците в утрешният маршрут до водопад Азовско падало, срещата на пътуващите с влак от град София с планинския водач е в 7:45 часа пред гише "Информация" на Централна жп гара.


Върхове
ПО БИЛОТО НА СОФИЙСКА 
ПЛАНИНА<br>
Западна Стара планина

ПО БИЛОТО НА СОФИЙСКА ПЛАНИНА
Западна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Ако сте любители на по-непопулярните планински преходи, този маршрут е за вас. Ще тръгнем от Искърския пролом и ще минем по билото на старопланинския дял Софийска планина, за да се спуснем към Софийско поле и селцата прикътани в планинските склонове. Ще имаме кратко, но атрактивно и забавно изкачване по каменно дере. Набирайки височина сред борови и букови гори ще достигнем обзорните гледки от старопланинското било и един от непопулярните, но панорамни върхове наречен Гола глава. За финал сме оставили една малка географска загадка, която ще проверим, за да видим дали е човешко творение или приумица на природата.
БРЯЗА, ОСТРА и ВЕНЕЦА<br>
Западна Стара планина 
(Етрополска планина)

БРЯЗА, ОСТРА и ВЕНЕЦА
Западна Стара планина (Етрополска планина)

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Над старопланинския проход Гълъбец се издигат склоновете на Етрополска планина. Изкачайки над гористите дъбрави около прохода, билото поема нагоре, започвайки да се оголва и да разкрива панорамни към околните планини и котловини.

Нашата цел в този приятен еднодневен преход е да достигнем двата панорамни върха Бряза (1292.2 м) и Остра (1289.1 м). Най-атрактивното изкачване до тях е по тесния рид Венеца, чиято най-висока точка е връх Гарваница (1128.1 м). Склоновете на юг са покрити с гора, но в най-високата си част венеца е оголен и тревист и буквално на метри от нас, от север формиран отвесен, скалист венец, който е дал името.

Сложете някой сандвич и шоколад в раницата, вземете термоса с кафе и се настройте за един приятен планински преход с панорами и слънце!

ИЗ ПЛАНИНАТА ГОЛО БЪРДО<br>
Колекция

ИЗ ПЛАНИНАТА ГОЛО БЪРДО
Колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Голо бърдо е малка и ниска планина, част от Верило- Руйската планинска редица. Западният и край се издига се между градовете Перник и Радомир, а на изток опира в склоновете на Витоша и Верила. Изгреадена е от варовикови скали, които определят част от нейните "странности".

В самия център на планината се издига връх Острица, по чиито склонове се намира едноименния резерват. Тук на пролет се появяват редица редки видове тревисти растения, сред които са и красивите цветове на Урумовото лале и Сръбското звънче, оцеляло от оследния ледников период. Ако искате да им се насладите, заповядайте на майският ни маршрут "Съкровищата на Голо бърдо" на 21 май 2023 година.

В този зимен маршрут обаче, слагаме горещ чай в термусите и се насочваме към най-високия връх в планината - Ветрушка, висок точно 1157.7 м. От неговите склонове ще се насладим на гледки към издигащата се на юг Конявска планина, към склоновете на Рила и плетеницата на Краището.

Колекционерите на върхове, могат да вземат книгата "Българските планини", в която да поставят печат на връх Ветрушка и планината Голо бърдо, както разбира се да получат автограф от автора, който ще бъде планински водач на маршрута.
ВРЪХ КАРАУЛА<br>
Северозападна Рила

ВРЪХ КАРАУЛА
Северозападна Рила

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Високо над долината на Рилска река, на границата на 2000 метра се издига панорамен връх, разкриващ нестандартна гледка към главното планинско било. Увисналите под небето рилски върхари се нижат на изток към алпийския район на Мальовица, а стръмните улеи под тях, наричани условно „реки“ допълнително нагнетяват въздух в планинарската гръд!

Връх Караула (1981.2 м) е застинал над стръмните склонове под масива на Поличите и при хубаво време ще ни гарантира алпийски гледки. В допълнение ще ви заведем до настръхналите отвесни скали на връх Клепи камък (1317 м), върху които задължително ще се качим!
ШПАНЬОВИЦА<br>
Дивата Рила

ШПАНЬОВИЦА
Дивата Рила

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

МАРШРУТЪТ Е ПОТВЪРДЕН
Остават 2 свободни места
КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в четвъртък, 24.11.2022

► Изкачване на труднодостъпния връх Шпаньовица (2029 м)
► преход през един един от най-дивите райони на Рила
► бивакуване в необитаем планински заслон

Ако обичате напълно диви и труднодостъпни места, този маршрут е за вас. Рида Шпаньовица спуска изключително стръмни склонове към околните дерета и е покрит с микс от огромни смърчови гори и участъци с клек. Тези негови характеристики са го изпратили доста назад в класацията на посещаваните върхове. Но дивата красота на този район и чувството, че си напълно откъснат от света си заслужават усилията за неговото изкачване!

Два дни в експедиционен стил, които ще ни разкрият неподозирани места в най-високата българска планина. Ще носим всичко необходимо за маршрута на гръб, като единствения елемент на някаква цивилизация, ще е необитаем планински подслон, който ще ни приюти за през нощта.
ВРЪХ МУРГАШ

ВРЪХ МУРГАШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в петък, 18.11.2022

► изкачване на емблематичният връх Мургаш (1687 м) от Врачешкия манастир
► спусканепо южните склонове с величествен залез над планините
► финалната част на прехода е на тъмно (с челници)
► превоз с организиран транспорт


Емблематичният връх Мургаш е известен със суровото си време. Но на изкачилите го, той предлага спиращи дъха панорами. В този маршрут ще се изкачим от едната страна на планината и ще се спуснем от другата. Стартираме от закътания в северното подножие на старопланинските склонове Врачешки манастир. Ще запалим свещ в манастира и ще се поеме нагоре по покритите с огромни букови гори била и хайдушки долове. Хайдушките пътеки ще ни изведат на планинското било, където ни очакват впечатляващи панорами и финалното изкачване по оголеното планинско било до самия връх.

Поемаме на юг с гледки към далечната Рила, гънките на Ихтиманска Средна гора и купола на Витоша. Слънцето пълзи към хоризонта и при подходящи условия ще се насладим на величествения залез над планините. Финалната част на маршрута ще е романтична - на челници. Накрая достигаме планинското село Чурек, където ще ни очаква автобуса и поемаме с него към София!
ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция

ГРЕБЕН и ВИСКЯР
Колекция "Българските планини"

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

В този маршрут може да добавите към колекцията си два от "новите" първенци на български планини. Звучи странно, но е така. С излизането си преди 10 години, книгата "Българските планини" внесе няколко уточнения свързани с границите родните планини и това промени списъка с най-високите им върхове.

До преди 2012 година, за първенец на Вискяр планина бе считан връх Мечи камък (1077.0 м). С добавянето на района на запад от село Брусник, в границите и попадна връх Чеканска бука (1135.6 м). Само за няколко години никому непознатия връх доби популярност, а до връхната точка се появи маркировка. Ние ще подходим малко по- нестандартно и ще изкачим върха по различен начин, за да се насладим на красиви панорами.

Следващата планина дори не фигурираше сред българските планини. Това, което беше известно за Гребен, бе че се намира в Сърбия и най-високият и връх е Дзиглина ливада, висок 1338 м според наши и 1337 м според сръбски източници. Специфичната структура на планината обаче, навлиза за няколко километра в българска територия, завършвайки с пирамидално оформения връх Драговски камък (1118.4 м). Така на самата гранична бразда, се оказва най-високия връх на наша територия - Голеш (1156.5 м). За няколко години той също набра популярност и постепенно по склона по който за пръв път се изкачи група на "Планинария" се оформи пътека. И това не е случайно, защото при хубаво време от никому непознатия доскоро връх се разкрива панорама към цели 26 планини!

БОЗДАГ и СТЪРГАЧ<br>
поредица „Българските планини“

БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
поредица „Българските планини“

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

ЗАПИСВАНИЯТА ЗА МАРШРУТА СА ПРИКЛЮЧИЛИ

Странджа, Гребен, Огражден, Боздаг и Стъргач. Най- високите точки на тези български планини се намират зад граничната бразда. В нашата инициатива „Българските планини“ изкачваме най-високите върхове на българска територия. В този маршрут ще се насочим към Боздаг и Стъргач. И двете крайни цели се намират на самата граница с Гърция. И докато безименното гористо връхче с височина 1249 метра в Стъргач е познато на някои планинари, то Чиплакбаир (1095 м) в Боздаг доскоро беше абсолютно непознат за българския планинар.

С излизането на книгата „Българските планини“, той получи полагащото му се внимание, въпреки, че местните хора още се чудят на групите, тръгнали към „техния“ връх. Е, и ние ще поемем натам. Ще се насладим се на малко познатите български планини без никаква припряност и бързане. Ще имаме време да направим снимки и да обсъдим кои планини и върхове се виждат от обзорните места по маршрута.
БЕСАПАРСКИ РИДОВЕ

БЕСАПАРСКИ РИДОВЕ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв
► лек и непопулярен маршрут
► оголени панорамни била с гледки към Родопите, Балкана и Средна гора
► изкачване на панорамен връх

Това е маршрут за любителите на географията на България и малко популярни места. Едно от местата, на които вероятно не сте били са Бесапарските ридове. В сянката на Родопа планина, те са останали встрани от полезрението на повечето планинари, но с изненада ще установите, какви впечатляващи панорами се разкриват от оголените им карстови била!

В този маршрут ще преминем билото на Синитовско- Огняновския рид, изкачвайки най-високия на Бесапарските ридове - Еленски връх (535.4 м). Въпреки малката си височина, върхът и голяма част от билото се издигат на над 300 метра височина над околните равнини, напомняйки останки от вулкан, а стръмните им склонове гарантират истинско планинарско изкачване!
ВРЪХ КОПРАН и ПЯСЪЧНИТЕ 
ПИРАМИДИ<br>
Ерулска планина

ВРЪХ КОПРАН и ПЯСЪЧНИТЕ ПИРАМИДИ
Ерулска планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв► пешеходен преход в Ерулска планина
► панорамен връх с гледки към над 20 български планини
► обяд в планината с огън и горски чай
► красиви пясъчни пирамиди

Връх Копран (1308.2 м) се издига в северните части на Ерулска планина. Пирамидалната му форма и оголения източен ръб го правят лесен за разпознаване, а изкачването разкрива гледки от първенеца на планината Големи връх (1480.5 м), към съседните масиви на Любаш и Парамунска планина и Рудини, чак до заснежените била на Рила.

Името му, подобно на старопланинския връх Копрен идва най-вероятно от латинското "copper" - наименованието на метала мед. Рударските традиции в този район се разпростират далеч назад през времето така, че това предположение има солидна основа.

Маршрутът ще ни отведе до най-високата точка на върха, и ще даде възможност да се запознаем с други природни и исторически забележителности. Сред тях са закътани в планинските склонове пирамиди, оформени в зона на пясъчници (скали от споен пясък), подобно на тези край Мелник и Кътинските край София. Разбира се, в духа на "Планинария", очаквайте нестандартен, емоционален и забавен начин за разглеждане на самите пирамиди!
ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина

ГОЛОГЛАВСКИ РИД
Конявска планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Това е маршрут за тези, които обичат да се „загубят“ в горите за да намерят спокойствието и съзерцанието в природата, с чаша ароматен планински чай или каф в ръка...

Гологлавски рид е един от рядко посещаваните дялове на Конявска планина. Представлява дълго планинско било, чиято височина се движи около 1000 метра. Покрито е с красиви широколистни гори, през които има удобни горски пътища. В този маршрут ще се потопим в горската дъбрава, за да изкачим най-високата му точка – гористия връх Развалена църква (1094.4 м). В добавка ще посетим планински параклис и малък, закътан водопад, който тече дори и през зимния сезон.
ВРЪХ СИВА ГРАМАДА<br>
Витоша

ВРЪХ СИВА ГРАМАДА
Витоша

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв


Най-южно разположеният двехилядник на Витоша е висок 2003 метра и разкрива гледки към цяла Рила планина. Върхът се издига над началните притоци на река Палакария, към които спуса стръмни склонове. Изкачването е по безопасен в лавинно отношение маршрут, далеч от оживените туристически пътеки, който дава възможност да се запознаем с непопулярните части на планината. При подходящи снежни условия ще удължим ходенето и ще направим кръгов маршрут с изкачване на съседни върхове.
ЕРУЛСКА ПЛАНИНА<br>
Поредица „Българските планини“

ЕРУЛСКА ПЛАНИНА
Поредица „Българските планини“

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Ерулска планина се издига в периферията на планинската област Краище и се явява една от най-големите като площ сред редицата малки планини в района. Най-високата и точка е панорамния Големи връх (1480.5 м), от който има възможност да се видят граничните планини Милевска, Кървав камък и Руй, част от планините навлизащи в сръбска територия (Ведерник, Грамада, Чемерник и др.), както брънките на Верило- Руйската и Планско-Завалската планински вериги.

В този маршрут ще направим панорамен кръгов преход по най-високите върхове на планината, като ще носим специален печат на първенеца Големи връх, който можете да поставите за спомен. Ако снега е дълбок, на ваше разположение предоставяме снегоходки, с които прехода ще бъде лек и забавен. За тези, които опитват снегоходки за пръв път – не се изисква опит и умения, но препоръчваме да носите щеки.
ВРЪХ ЕЗЕРНИК<br>
Осоговска планина

ВРЪХ ЕЗЕРНИК
Осоговска планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Поемаме към най-далечните, южни части на Осоговска планина. Ще изкачим два обзорни върха - Езерник (1262 м) и Човека (1334 м). От най-високата им точка, ще можем да се насладим на гледката към двете най-високи български планини - Рила и Пирин, Влахина планина, Малешевска планина, Витоша и много други планини.

Района е изграден от карстови скали, което означава възможност за пещери. По нашия маршрут ще можем да надникнем в две от тях - Змийската дупка и Голямата пещера. Планинският водач е и пещерняк, така че ще научим интересни факти за подземния свят! За финал ще посетим и водопада "Света Анна" и едноименната красива черква.
ВРЪХ КОЛОШ

ВРЪХ КОЛОШ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Връх Колош се откроява със специфичния си изгърбен силует, наподобяващ огромен кит, застинал точно преди да се гмурне в морето от планини на Краището. Върхът е висок 1313.8 метра, издигайки се в един от малко познатите и рядко посещавани дялове на Конявска планина, носещ неговото име - Колошки дял. На юг и на изток, горите се отдръпват от билото и изкачилия се дотук турист има прекрасната възможност, да научи географията на околните планини.

Първото нещо, което грабва окото е издигащата се на югоизток осанка на Рила планина със заснежените през почти половината месеци върхове. При хубаво време, на заден план можем да зърнем Пирин, с едноименния си връх, издигащ се като флагман пред флотилията от каменни върхове. На юг, зад плетеница от гористи планински ридове се издига първенецът на Конявска планина - връх Виден, който ще познаете по ретранслаторна кула в най- високата му част. Вървейки на запад погледът се губи в морето от планини на Краището - Ришкия дял на Конявска планина, платовидните билни части на Земенска и многото малки планини, губещи се зад тях към границата със Сърбия...

Е, надяваме се, че това е достатъчно за да поемете с нас към връх Колош. Гърбатия кит на Конявска планина. Маршрутът е лек и приятен за изкачване, дори и през зимата, а гледките са награда за тези, които след празниците са поели Нагоре!
КОБИЛИНИ СТЕНИ

КОБИЛИНИ СТЕНИ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Гледката при залез от първенеца на Врачански Балкан връх Бегличка могила е нещо, което наистина може да спре дъха на човек! Извисен над шеметните отвеси на Кобилини стени, върха комбинира суровата красота на карстовите венци със тревистите простори на карстовото плато. Умишлено правим този маршрут през зимата, за да може да се насладим на суровата красота на планината.

Подбрали по „планинарийски“ критерии някой от най- красивите места в този планински край сред които са и огнения залез и златния изгрев над Кобилини стени с панорами към Ржана, Козница и Понор. Ще направим преход по главното било, който ще завърши с панорамите от връх Околчица.
КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ

КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

► преход по билото от Кръстрова гора до Караджов камък ► Изкачване на емблематичния за Родопите скалист връх Караджов камък (1447.9 м) ► Изкачване на панорамния и рядко посещаван Сини връх (1536.4 м) ► Преход по красивата долина на река Сушица ► Пътуване с туристически микробус

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в четвъртък, 15.12.2022

Да изпратим 2022 година с един красив и панорамен преход в Родопите! Маршрутът ни започва от Кръстова гора с преход по обзорното било към Караджов камък. Ще имаме време да се изкачим на скалите и да се насладим на гледките от най-високата им част. Ще се в гористите склонове за да достигнем долината на река Сушица и ще направим преход по нея до село Мостово.

Утрото на вторият ден ще ни посрещне по склоновете на един от рядко посещаваните родопски върхове - Сини връх. Ще го изкачим по панорамно било и отново ще имаме време за панорамни гледки и защо не - чаша кафе на върха! Спускаме се по оголено било към мястото, където ни очаква автобуса. При достатъчно време има възможност за посещение на допълнителни туристически забележителности по пътя.
ВРЪХ РИШ И КАНЬОНА НА ШЕГАВА

ВРЪХ РИШ И КАНЬОНА НА ШЕГАВА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Маршрут в една от най-интересните и красиви планини в масива на Краището – Конявска планина. Ще изкачим най-високият връх на Ришкия дял на плнината, носещ същото име – Риш. Височината му е 1442.6 метра, но не се заблуждавайте – изкачването е по-тежко от това на връх Вихрен! Височината, която трябва да преодолеем е 950 метра! Теренът през който трябва да преминем варира от скалисти участъци, през гъсти гори до откритите била във високата част, където вятъра ще ни брули. Спускането е по красивия каньон Шегава, чиято красота ще е заслужен завършек на тежкия маршрут!
ЛОПУШКИ ВРЪХ и ЛОПУШКО ЕЗЕРО

ЛОПУШКИ ВРЪХ и ЛОПУШКО ЕЗЕРО

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Този сериозен планински маршрут ни отвежда във високата част на Рила планина. На главното Мальовишко било се издига могъщата осанка на Лопушки връх. Пътят ни до върха и обратно минава край езера. Изкачването ще ни отведе до Йончево езеро, което е вдъхновявало и кръстено на самоковския художник Никола Йончев. След изкачването на върха ще се спуснем до рядко посещаваното Лопушко езеро и по забравени планински пътеки ще слезем до началната точка.
ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

ВРЪХ ИБЪР И ИБЪРСКОТО ЕЗЕРО

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лвВ тази екскурзия ще посетим два от най-панорамните върхове на Ибърския дял - първенецът, връх Ибър (2666 м) и съседния Каменити чал, както и рядко посещаваното Ибърско езеро. Ще пренощуваме в едно от най-красивите места в този дял!
ВРЪХ СВЕТИ ДУХ

ВРЪХ СВЕТИ ДУХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Изкачване на един от най-дивите върхове на Рила. Връх Свети Дух (2122 м) се намира в северния край на Скакавишкото било, на границата с "Централен рилски резерват" и изкачването му става изцяло "на диво". По склоновете на върха лежат останките от мистериозно изчезналия през 1971 година самолет АН-14, достигането до които ще са част от нашето предизвикателство. Логично е, че на такова място малцина са имали възможност да отдадат почит. Тази неделя, групата ни ще има тази задача. След изкачването на дивия и красив връх Свети дух, ще достигнем мястото на катастрофата, за да сведем глави и да отдадем своята почит към тази трагедия.
СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Връх Средоноса (1863 м) заема възлово място на Мальовишкото било. При него то достига границата на горите и идвайки от север, поема за запад към огърлицата от скалисти върхове, с които е известен този дял на планината. На самия ъгъл, където се променя посоката, стои връх Средоноса. Връхната му точка представлява скалиста панорамна площадка, от която ще видим едни от най-високите и диви върхове на Средна Рила чак сред които Свети Дух и труднодостъпния връх Пчелина и чак до Водничалското било. На изток се издигат Маркуджиците, Суарите и първенеца на Балканите - връх Мусала.

След Средоноса ще се изкачим до един безименен рилски двехилядник, който понякога е наричан Чардака, заради панорамните си гледки. Неговата точна височина е 2071 метра, а след изкачването му, ще направим спускане сред едни от най-дивите рилски гори до долината на река Леви Искър, която ще преминем по атрактивен начин!

КОЗНИЦА, ЩАДИМО и СКАЛИТЕ "ГРАДО"
Западна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

В този маршрут изкачваме най-високия връх на старопланинския дял Ржана - връх Козница (1636.3 м). Това ще стане през скалите "Градо", чиито изшилени над планинския склон силуети, напомнят мистичен скален град. Емблема на Ржана е и високопланинското плато на североизток от първенеца. Ще преминем през него, за да достигнем още един панорамен връх - Щадимо (1549 м), откъдето се разкрива една от най-красивите гледки към Козница!
ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

ВРЪХ ШАТЪР (2495 м)

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Връх Шатър е висок 2495 метра и е разположен в Мусаленския дял на Източна Рила. Въпреки близостта му до балканския първенец, е останал встрани от туристическия поток. А изкачването му си заслужава напълно! Върха представлява почти идеален конус, откъдето идва и името му (шатра) и дори старото му име (Чадъртепе) илюстрира формата му. Склоновете на върха са покрити с големи изветрели скални късове и скални участъци. От най-високата точка се разкрива впечатляваща панорама към околните върхове, включително към някои от няй-рядко достъпните, отвъд долината на река Марица, като Мусличал. В подножието на върха блестят Саръгьолските (Жълтите) езера - малък циркус сгушен между клековете, отвъд който се издига един от гигантите на Рила - връх Дено (2790 м). Изкачването не е тежко, но осъществено в зимни условия изисква снегоходки, каквито осигуряваме!
ИВАНОВ КАМЪК И СОКОЛЕЦ<br>
зимно изкачване

ИВАНОВ КАМЪК И СОКОЛЕЦ
зимно изкачване

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

Изкачвайки се към тези два рилски двехилядника ще открие един нестандартен ъгъл на панорами към най- дивата и недостъпна част на Рила - Скакавишкото било. Иванов камък и Соколец незаслужено са останали в сянката на Мусала и компания, защото имат всички нужни качества да откраднат сърцето на един планинар.

По време на прехода ще имаме от всичко - дъхави борови гори, панорамни скални площадки, клекови "джунгли" и обзорни била. Разбира се, няма да изневерим на стила на "Планинария" и ще напуснем пътеките, за да се насладим на досега с природата такава, каквато е - дива, притихнала и пречистваща!
СКАЛИТЕ НА РАДИМАР<br>
Западни Родопи

СКАЛИТЕ НА РАДИМАР
Западни Родопи

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Близо до границата на Източни и Западни Родопи се издига суровият скалист гребен на връх Радимар. Съвсем закономерна в миналото на върха е било издигнато скално тракийско светилище, а в по-късни времена и крепост. В този маршрут ще достигнем рядко посещаваната и труднодостъпна в зимни условия най-висока точка на върха по атрактивен маршрут, който на няколко пъти ще ни отведе до скалните отвеси.

На втория ден от приключението групата сама ще избере маршрута. Ще обсъдим всички идеи и ще изберем най- привлекателната, дори ако е до място, за което не знаем абсолютно нищо! Защото откривателството в "Планинария" винаги е добре дошло!
ГОЛЕМИЯ КАМЪК и СКРИТИТЕ ВОДОПАДИ 
НА РЕКА ГОРИЦА

ГОЛЕМИЯ КАМЪК и СКРИТИТЕ ВОДОПАДИ НА РЕКА ГОРИЦА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Големия камък малък скалист връх, извисен над долината на река Горица. Връхната му точка представлява оголена скала, от която се разкрива панорама към Сапаревобанската котловина и издигащата се отвъд нея планина Верила. Ще се изкачим по лек и достъпен маршрут до върха, като по пътя ще имаме няколко панорамни места, едно от които представя нестандартна и впечатляваща гледка към скалистата долина на река Горица и нейните водопади. Разбира се, пазим най-ефектната панорама за самия връх!

След маршрута желаещите могат да се насладят на комплекса от открити горещи минерални басейни в Сапарева Баня.
ВРЪХ КОСИЦА<br>
Средна Стара планина

ВРЪХ КОСИЦА
Средна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 50 лв

След връх Ком билото на Стара планина потъва под 2000 метра височина и около 100 километра нито един връх не дръзва да се извиси над нея. Първият двехилядник, който се издига е Косица, превишаващ границата едва с 50 сантиметра! Мощната му снага е увенчана с отделни малки скали по билния ръб.

В този маршрут правим зимно изкачване на върха, преодолявайки изкачване и слизане от по близо 1100 метра.
ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ<br>
Средна Стара планина

ВРЪХ СВИЩИПЛАЗ
Средна Стара планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Краен срок за записване: 20:00 часа на 19 януари 2023 г. (четвъртък)
Връх Свищиплаз е висок 1888 метра и се издига на старопланинското било в западната част на Тетевенско- Златишкия дял. Някои го наричат "върха със стоте имена", заради вариациите на името. На картите е отбелязан като "Свищи плаз", но името на съседната хижа е слято - "Свищиплаз".

Подобни сливания на частите на някои имена са типично за топономията в България. Пример са популярните "чалове" в Рила планина. Думата "чал" е дадена от юруците и означава "пасищен връх" - достъпен за стадата и тревист. В Рила можем да срещнем "Юрушки чал", но същевременно "Мусличал", "Ортачал" и др. Местните хора, казват "свещи плаз", "свещи плас"и т.н.

Най-популярната теория за произхода на името на Свищиплаз идва от стръмните улеи от запад, по които се свличат (свищи - свисти) лавини. Частицата "плаз" е популярна в топонимията чрез думата "плазове" - подобни на ски дъски, които са подлагали под каруците през тежки зими.

Изкачването на върха и слизането ще станат поразлични маршрути, за да можем да видим различните лица на върха! При хубаво време ще се насладим на панорамите към върволицата върхове, наредени на старопланинското било, меките гънки на Средногорието и ридовете на Предбалкана! Погледът ни ще стигне чак до Рила планина и връх Ком!
ИЗГРЕВ ОТ ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ

ИЗГРЕВ ОТ ВРЪХ ЗВЕЗДЕЦ

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Зимен нощен преход със снегоходки. Пренощуване на палатки на билото на Стара планина. Посрещане на изгрева от оголения и панорамен връх Звездец!

Това са само част от емоциите, с които ще открием Планинарийската 2022 година! Пригответе челниците, пригответе термусите, вземете газ за примуса и топли дрехи! Цялата бивачна екипировка е от нас. Ако нямате опит се свържете с нас, за да ви посъветваме и да ви помогнем!

Приключението продължава!

МЕСТАТА ЗА ТОЗИ МАРШРУТ СА СИЛНО ОГРАНИЧЕНИ!
ВРЪХ СИВРИЧАЛ

ВРЪХ СИВРИЧАЛ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

Изкачване на един от най-атрактивните върхове в Източна Рила! Сивричал (2641 м) има скалист северен ръб, по който е прекаран парапет от метално въже. Именно по него ще се изкачим. В южното подножие на върха има малък, пресъхващ циркус с няколко запазили се езерца. След изкачването ще направим траверс по билото до съседния връх Каменити чал (2591 м) и ще продължим обиколката на циркуса по билната линия. Поради спецификата на терена, през различните сезони маршрута може да бъде променян, съобразно условията.
ВЪРХОВЕТЕ МУСЛИЧАЛ И 
МУСТАЧАЛ<br>
Източна Рила

ВЪРХОВЕТЕ МУСЛИЧАЛ И МУСТАЧАЛ
Източна Рила

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в четвъртък, 10.11.2022

► Изкачване на върховете Мустачал (2633 м) и Мусличал (2554 м)
► преход през рядко посещаван район на планината, като най-високата част от маршрута се преминава без пътека

В Източна Рила, между долините на Марица и Ибър, се издига мощен рид, изпъкващ с панорамните и рядко посещавани върхове Мустачал (2633 м) и Мусличал (2554 м). Именно към този див рилски кът се отправяме на двудневен преход, за да се насладим на различната гледна точка към Мусала и върховете от централното рилско било, да обходим местата, откъдето води началото си една от най-големите реки на Балканския полуостров, както и да научим любопитни факти за етимологията на рилските топоними.
СЛАВОВ ВРЪХ

СЛАВОВ ВРЪХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 40 лв

В самия край на Рила планина, там където откритите билни части потъват в боровите гори, се издига Славов връх. Той е последният страж на Рила, гледащ към зелените простори на Родопите. Върхът е висок 2306 метра и има стеснена билна линия, точно толкова, че да разкрие планинските гледки.

Един от най-приятните акценти на изкачването е възможността, то да бъде направено по няколко различни маршрута, в зависимост от това дали върха е покрит със сняг или над зелените планински склонове грее лятно слънце. Можем да следваме пътека сред клековете и да се изкачваме по тревисти била, да следваме планински потоци... Оставете изненадата за избрания маршрут на нас!
ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА

ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Маршрут във високата част на Рила, комбиниращ изкачването на мощния връх Дено (2790 м) с по-рядко посещаваните Саръгьолски езера. Името на върха е дадено от жителите на селата в северното подножие на планината. Това е първия връх, който огрява слънцето сутрин и селяните казват "Дено започна" (деня започна).

Саръгьолските езера са скрити в подножието на Дено и до тях рядко се отбиват туристи. Ние ще го направим и ще продължим към още по-рядко посещавани места в тази част на Рила планина!
ВРЪХ ЧОВЕКА И КУЛИН КАМЪК<br>
Осоговска планина

ВРЪХ ЧОВЕКА И КУЛИН КАМЪК
Осоговска планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Поемаме на преход във високата част на Осоговска планина. Ще изкачим връх Човека (2046.8 м) и неговия съсед връх Кюнек (1922.8 м) са разположени на едно от двете главни, пресичащи се била, оформящи структурата на планината. Това разположение гарантира панорамните гледки както към Осогово, така и към околните планини.

На юг са Влахина планина, Голак и Плачковица на изток са Рила и Пирин, а на север са планините на Краището, от които на предна линия е куполовидния Лисец, нагънатата по западната ни граница Чудинска планина и впечатляващия от Кюстендилското поле силует на Конявска планина с връх Виден.

По пътя към върховете ще изкачим по каменните блокове на Кулин камък - скално образувание, което характеризира добре геологията на планината.

Нека се разходим на високо и да погледем надалеко!
ВЪРХОВЕТЕ НА ЮЖЕН ПИРИН<br>
Южен Пирин

ВЪРХОВЕТЕ НА ЮЖЕН ПИРИН
Южен Пирин

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв► преход по билото на Южен Пирин
► изкачване на най-високият връх на Южен Пирин
► изкачване на панорамният връх Свещник (1975.4 м)
► изкачване на непопулярният скалист родопски връх Свети Нюстур и финал на панаромна отвесна скала

Връх Свещник (1975.4 м) се издига като самотен страж над долината на Крива река в южната част на Пирин. Върхът е пирамидален, открит и панорамен в горната си част. От най-високата му точка на север се открива завладяваща панорама към връх Ореляк, а зад него е формирана красива огърлица от най-високите върхове на Пирин. На юг погледът достига снагата на Славянка с най-високите ѝ върхове - Гоцев връх, Царев връх и Шабран.

В този маршрут ще изкачим Свещник по нестандартен начин – следвайки добре оформеният му северен рид и ще достигнем най-високия връх на Южен Пирин - Ушите (1977.6 м).

На вторият ден ще имаме нещо специално - един непопулярен родопски връх. Свети Нюстур (1112.9 м) издига ефектната си пирамидална форма над околните върхове. Запазвайки духа на нашите преходи, изкачването ще стане покрай стръмните му скалисти склонове и ще завърши на върха на панорамни отвесни скали.
КАИШОВ ВРЪХ

КАИШОВ ВРЪХ

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 25 лв

На цял километър височина над Искърския пролом се издига панорамният Каишов връх. Разбира се ние няма да изкачваме цялата височина от пролома. Самото изкачване отнема около 3 часа в зимни условия. По пътя към върха се минава през малка седловина, от която се виждат двата края на пролома - Софийско поле и района на Ритлите и Черепиш! За финал ще похапнем в уютен ресторант с отлична кухня!
ВРЪХ РИШ и СКАЛИТЕ НА ШЕГАВА

ВРЪХ РИШ и СКАЛИТЕ НА ШЕГАВА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 35 лв

Атрактивно изкачване на разположеният в Конявска планина връх Риш (1443 м). Маршрутът ни минава сред настръхналите над каньона Шегава скални кули, които разкриват гледки към Осоговска планина и Лисец. Финалната част на изкачването е по оголено панорамно било с гледки към Рила и морето от планини на Краището. Този маршрут е за планинари в добра кондиция, които харесват преходи в зимната планина.
ВРЪХ ТАШМАНДРА<br>
Рила планина

ВРЪХ ТАШМАНДРА
Рила планина

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лв

Краен срок за записване: 20:00 часа на 26 януари 2023 г. (четвъртък)

Зимно изкачване на панорамният рилски двехилядник Ташмандра. Полегатите му склонове и мощните му била гарантират безопасно и спокойно изкачване. Няма да бързаме, за да можем наистина да се насладим на зимната планина. А при хубаво време си заслужава да останем на връхната точка повече и да овкусим обяда с рилски панорами!

"Таш" означава камък, а в миналото във високопланинските мандри млякото се превръщало в сирене, кашкавал с високо качество. Името на върха е дадено от "юруците" - номадски народ, който в началото на османската инвазия е заселен на Балканите. Били са опитни пастири с многохилядни стада и прекарвайки голяма част от живота си във високата планина, логично дават имена на много върхове и местности. Неслучайно, седловината западно от върха се нарича Юрушки гробища.
ИБЪР И БЕЛМЕКЕН<br>
зимно изкачване

ИБЪР И БЕЛМЕКЕН
зимно изкачване

2
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Зимно изкачване на рилските исполини Ибър (2666 м) и Белмекен (2626 м) - първенци на едноименните планински дялове. Маршрутът дава възможност да се насадим на едни от най-красивите панорами в Източна Рила и същевременно да направим здрава зимна обиколка в този край на планината! Снегоходките са готови и ви очакват!
ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО 
ПРЪСКАЛО<br>
колекция

ВРЪХ БОТЕВ и ДЯВОЛСКОТО ПРЪСКАЛО
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 60 лвБалкана крие своите тайни - така си е! И ако искате да ги научите, може да започнете с изкачването на неговия най-висок връх, явяващ се един от символите на българското планинарство! Връх Ботев (2376 м) е известен със суровото си време. Ще го изкачим по маршрут, който ще ни даде възможност да се насладим на дивната красота на Северния Джендем! Страховити урви, скалисти дерета с отвесни прагове и един от най-красивите водопади в България - Дяволското пръскало, което хвърля буйните и води сред воал от водна мъглаот 100 метра височина!...

Маршрутът ни слиза по една от най- красивите долини в Средна Стара планина - тази на Стара река. Разположените по пътя ни хижи ще дадат възможност да пийваме по чай или кафе и да похапнем на обяд.
ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА 
ВОДОПАДИТЕ<br>
Колекция

ГОЛЯМ ПЕРЕЛИК и КАНЬОНА НА ВОДОПАДИТЕ
Колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 80 лв

Човек може да скита безкрайно из обширната Родопа планина, но нейния най-висок връх е само един! Най- високата точка на Голям Перелик (2190.2 м) попада в зона със забранен достъп и ние ще стигнем на най- високото възможно място – само няколко метра под котата му. Ще направим преход по гористото било Чернатица, я за финал ще се насладим на една от най- красивите природни забележителности в района - Каньона на водопадите! По време на 3-часовия преход, ще наблюдаваме истинска водна феерия, така, че гответе фотоапаратите!

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА 
ПЛАНИНА

ПО БИЛОТО НА ЕТРОПОЛСКА ПЛАНИНА

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Етрополска планина е дял на Западна Стара планина, разположен между прохода Арабаконак и седловината Кашана. Мощното и било се издига над 1700 метра, като най-високите върхове са Мара Гидия (1789.8 м), Баба (1787.2 м) и няколкото възвишения на Етрополските зъбери. последните контрастират рязко на меките форми на билото, но независимо къде се намираме по него, панорамите в този маршрут са гарантирани!
САКАР – КРАЛСТВОТО НА 
МЕГАЛИТИТЕ<br>
колекция

САКАР – КРАЛСТВОТО НА МЕГАЛИТИТЕ
колекция "Българските планини"

3
дни
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 160 лв
Уникално тридневно пътешествие през България!

Сакар е най-древната суша у нас – незаливана никога от море! Древното и име Мастейра, означава „свещена“ и това не е случайно. Не са един и два митовете за тайнствени лечебни сили витаещи в тази планина! Днес учените постепенно откриват булото на загадката със специфичния фон, който излъчват пречупените през уникалните минерали в скалите слънчеви лъчи. За невярващите оставяме да мислят над фактът, че според изследвания провеждани десетки години, населението в района на Сакар би трябвало да има една най-здравите имунни системи в България.

Магията на Сакар обаче далеч не свършва до тук! Тук се намират десетки, ако не и стотици все още неизследвани мегалитни паметници на възраст между 5-6 хиляди години, чието предназначение остава загадка и до днес. Не по-малко загадъчни са култовите около 150 „слъчеви диска“, издълбани в панорамни скали! Ще видим една от най-запазените у нас средновековни крепости – Букелон. Изкопаните в скалата древни църкви край селата Маточина и Михалич също са част, от нашата програма!

Няма да забравим и първенеца на планината. Най- високия връх на най-ниската от всичките 39 български планини. Вишеград (856 м) ще ви очарова с идиличното си спокойствие и тишина сред общирни поляни и красиви гори! В допълнение – панорамите на Бакаджиците и уникалния шанс да видите все още оцеляващото най- старо дърво на България – Гранитския дъб, който е на възраст около 1670 години!