ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
09 Ноември 2023
Днес в УАСГ, като част от честването на годишнината на "Клуб Геодезия" инж. Радослав Николов направи презентация на измерването на най-високият водопад на Балканите - Дяволското пръскало в Стара планина, организирано от "Планинария" на 8 се...
30 Октомври 2023
Официалното измерване на Мечкулски водопад, организирано от "Планинария" и извършено от представители на УАСГ и клуб "Геодезия" потвърди предварителните измервания на екип на "Планинария" фиксирайки височина от 51 метра. Така Мечкулски водо...


ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ
Източна Рила

1
ден

В дебрите на Източна Рила се крие крепост, толкова недостъпна, че ще използваме въже, за да ви спуснем от нея! Какво е охранявала крепостта, оградена почти изцяло от отвесни скали? Споменава се за древен римски път, за дворец на Аарон, брат на Самуил...
Маршрутът е посилен за всеки и е приятна атракция за любителите на приключения!

След края на маршрута можем да отпуснем в комплекс "Терма", където на наше разположение ще са открити и закрити минерални басейни, кафе и страхотна малинова торта!
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 7

Коефициент на денивелация: 2 (400 м)
Коефициент на преходи: 2 (2-3 часа)
Коефициент на терен: 3 (комбинация от почвени пътеки и участъци през пресечен терен без пътеки и пътища)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, нужната алпийска екипировка за спускане от върха, ползване на чифт снегоходки при подходяща снежна покривка. ЗАБЕЛЕЖКА: Ако ползвате лични снегоходки, цената ще е с 15 лв по-ниска, като трябва да упоменете това изрично в резервацията си.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12 до деня предшестващ маршрута.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място, в брой, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА:

10.45 часа на паркинга до хижа Гургулица над курорта Костенец (по-долу има посочена локация в "Google maps" за мястото на срещата). НАЧИН НА ПЪТУВАНЕ: С личен автомобил или с обществен транспорт.

Пътуващите с обществен транспорт могат да ползват влак БВ-1611, който тръгва от Централна жп гара София в 8:20 часа и пристига на жп гара Костенец в 9:59 часа. От жп гара Костенец до хижа Гургулица може да се пътува с такси, което може да бъде наето на паркинга зад жп гара Костенец.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов (тел. 0877 3000 16)

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЕШЕХОДНИТЕ ПРЕХОДИ:
3-4 часа
Предимно планински пътеки и участъци без пътека.

ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила - ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила
  • ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила - ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила
  • ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила - ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила
  • ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила - ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила
  • ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила - ГРАДИЩЕТО НАД КОСТЕНЕЦ<br>
Източна Рила
 


Линк към локация в Google Maps  за мястото на срещата: goo.gl/maps/Ggp1BrfNiWuEYdHK8


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до района на курорта Костенец. Пешеходен преход до връх Градището и спускане по неговите скалисти склонове с алпийски осигуровки. Връщане по алтернативен маршрут до изходната точка. Отпътуване от района на курорта Костенец.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ


ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 900 и 1500 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.