ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...
26 Декември 2018
"Планинария" ще подари лимитирана серия настолни календари на ВИП-клиентите за 2018 година. Дванадесетте подбрани планински пейзажа са предоставени от фотографа Надежда Тонкова. Още красиви природни фотографи от Надя, може да откриете във фей...


ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА

6
дни
OKСред повечето гръцки планинари, Тимфи е считана за най-красивата планина на Гърция. Въпреки, че всяка планина има своята специфична красота, веднъж видял нейните върхове, езера и каньони, човек е трудно да не се съгласи с това твърдение!

В този маршрут ще изкачим най-високите върхове на планината, сред които и първенеца Гамила (2497 м). Ще посетим красивото Драконово езеро и огромните пресъхнали ледникови езера, ще се спуснем във впечатляващият каньон Викос, считан за най-дълбок в Европа. Тимфи е била дъно на море, на чието дъно са се случвали интересни неща! По време на маршрута водачът ще ни покаже интересни геоложки особености на планината, свързани с подземен вулканизъм, формиране на слоевете скали и оформянето на самата планина.

Следпланинската част на маршрута ще ни отведе до една от перлите на Гърция - Метеора! Формиран в тесен провлак, на границата на два морски басейна, този изключителен природен феномен се е образувал по интересен начин, който ще ни бъде представен от планинския водач. Всеки е чувал за прословутите метеорски манастири, надвиснали над отвесните скали, но малко от посещаващите ги са имали възможност да направят истински преход из лабиринта от скални кули.

И какво е едно пътуване в Гърция, ако не можем да посетим морето. Маршрута дава възможност да направим нощувка в морския курорт Лептокаря! Извън летния сезон ще можем да се насладим на морето на спокойствие, каквото рядко може да се види тук!


СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.00 часа на паркинга на магазин "БИЛА" над метростанция "Люлин"

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
- професионален планински водач
- застраховка „Асистанс“ за застрахователна сума от 5 000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувки, храна, такси за посещение на забележителности, транспорт

ВАЖНО: Всеки участник трябва да има подходяща екипировка за планина.

ПРИБЛИЗИТЕЛНА СУМА ЗА ТРАНСПОРТ И НОЩУВКИ: 250 лв.

ТРАНСПОРТ: Пътува се с лични автомобили. Моля, при подаване на заявка за участие, напишете в полето "допълнителна информация" дали желаете да дойдете със собствен автомобил или не. Ще се свържем с Вас за детайли.

ПРЕХОДИ: 3-6 часа на ден
ТЕРЕН: предимно каменисти и почвени планински пътеки и тревисто-каменисти планински била
НАДМОРСКА ВИСОЧИНА: до 2497 метра.
Храна може да се закупува и в района на нощуване (ресторанти, магазини за хранителни стоки) или в хижата, където се предлага готвена храна, десерти, напитки и др. под.

ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: в сайта на „Планинария“ или на телефон 0877 3000 12


ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА
  • ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА - ТИМФИ, ВИКОС и МЕТЕОРА


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
01.10.2019 190.00 лв заявки
1 ДЕН
Пътуване до живописното село Мецово в планината Тимфи. Името му идва от " меЧово", а емблемата на селото е мечка. Всичко в този китен планински кът е свързано с тази емблема. Може да я видите по хранителни продукти, сувенири и дори като метална склуптора на селския площад!


2 ДЕН
Пътуваме към планинския район на Гамила. Предстои ни 3 часов преход до хижа Астрака (1900 м), където ще пренощуваме. Ще имаме време да се насладим на спокойствие на планинския залез от изключително панорамната площадка на хижата с чаша пароматен планински чай!


3 ДЕН
Денят на изкачването! Тръгваме рано, но не много :) Първите слънчеви лъчи ще ни огреят на нестандартен планински маршрут, който дава възможност да изкачим най- високите върхове на планината и да направим панорамен преход по ръба на планинското било. Финалното изкачване ни отвежда на връх Гамила (2497 м), първенец на планината. Спускаме се от върха през интересно карстова заравненост, в която ще видим какво е останало във вкаменената тиня на дъното на древното море, от което се е издигнала Тимфи! Спускането ни продължава до пресъхнали ледникови езера, край които ще попълним водните запаси и можем да отпочинем. Желаещите да видят още от планината, трябва да последват водача по стръмния склон до красивото драконово езеро, застинало на ръба на няколкостотин метровите отвеси. Името му идва от симпатичните алпийските тритони, живеещи в него, които наподобяват малки дракончета :) Очаква ни спокойна вечер в хижа Астрака и защо не още един красив планински залез?


4 ДЕН
Пътуваме към каньона Викос. След съвсем кратък преход ще надникнем в самия каньон от изключително панорамна скална площадка! След спирка за сувенири от планината, продължаваме към Метеора! Пренощуваме в курортното селце Кастраки, в самото подножие на скалите! При ранно пристигане можем да изпратим залеза от панорамна площадка. А след това е време за гръцки кулинарни специалитети!


5 ДЕН
Ден за преход из скалните кули и посещение на манастирите! Имаме достатъчно време, за да се насладим на красотата на това загадъчно място. Планинския водач ще ни поведе по рядко посещавани пътеки, за да направим уникални снимки на скалния феномен! Около обяд отпътуваме за морето! Настаняваме се в курорта Лептокаря и се отдаваме на гироси, фрапе и спокойствие! Време е за море и плаж!...


6 ДЕН
Казват, че при сутрешния плаж морето било най-топло. Е, ще проверим дали е така :) Отпътуваме спокойно за България. Извън сезона на жегите и претъпканите гранични пунтове, пътуването през Гърция е истинско удоволствие. По време на пътуването, водачът ще ни запознае с основните гръцки планини в тази част на страната, сред които е и уникалната планина Меникио, която ще посетим през пролетта на 2020 година!

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ


ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал 
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.