ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
08 Януари 2021
Знаем, че чакате с нетърпение да тръгнем отново по планините. Кога ще се случи това? Кои ще бъдат новите маршрути и защо сме се спрели именно на тях? При какви условия ще се провеждат? На тези въпроси ще отговорят в кратко видео ...
16 Декември 2020
Радваме се да споделим, че от днес можете да се възползвате от отстъпка за ранно записване за маршрутите ни зад граница за 2021 г 👉🏼 До 31 декември – минус 30% от обявената на сайта цена 👉🏼 До 31 януа...


КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ

1
ден
OKИма такава легендарна крепост, издигаща се на непристъпно място в скалиста долина. Историците считат, че вероятно това е мистичната крепост Мория, историята за чието драматично превземане изглежда толкова невероятна, че се е превърнала в легенда.

За да достигнем това загадъчно място ще се потопим в дивото... Отвесни скали, издигащи се над нас. Обрасли с гъста растителност брегове. Ще вървим по самата река, газейки във водата, като на финалният 20-метров участък ще се намокрим здраво!

Уникален микс от легенди и екшън!
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 2 (300 м)
Коефициент на преходи: 3 (около 5 часа)
Коефициент на терен: 4 (силно пресечен терен без пътеки и пътища)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на екипировка за преминаване на маршрута - алпийска каска, спасителна жилетка, "dry- bag" (торба за пренасяне на екипировка през водни участъци)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта или директно на телефон 0877 3000 12.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8.30 часа ОМВ на Цариградско шосе, след автобусната спирка "МБАЛ Света Анна" в посока Пловдив.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ:

ДЕТАЙЛИ ЗА ТЕРЕНА И ПРИДВИЖВАНЕТО: около 4-5 часа за деня. Около 3 часа общо пешеходен преход по горски пътища , пътеки и тревисти и гористи склонове без пътеки. До 1 километър придвижване с газене на река в скалиста долина. Изискват се сухи резервни дрехи (включително бельо и чорапи) и обувки. Планинария осигурява "dry-bag" (торби за пренасяне на екипировка през водни участъци).

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ Пътува се с личен транспорт (на принципа на споделеното пътуване). Моля, при попълване на заявка пишете дали ще разполагате със собствен транспорт.

КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
15.05.2021 50.00 лв заявки
1 ДЕН
Пътуване (около 1,30 часа) до района на маршрута. Пешеходен преход (1 час) до каньона. Опаковане на резервните дрехи и ценни вещи в "dry-bags" (сухи торби). Слагане на екипировката. Преминаване на каньона с газене на места в реката. Преобличане със сухи дрехи. Изкачване до митичната крепост, известна и с името Мория. Пешеходен преход (до 1,30 часа). Отпътуване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
  ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“

ОБУВКИ
Носете два чивта обувки. Един чифт леки обувки за газене 
в реката (гумените ботуши не са подходящи)  и един чифт планински обувки за преходите.

ДРЕХИ
За газенето в каньона е добре да имате термо-бельо и бързо съхнещи дрехи (памучните дрехи са абсолютно неподходящи). Носете пълен комплект резервни дрехи, включително бельо и чорапи.

РАНИЦА
Минимум 35 литра. Трябва да побира всичкия ви багаж, включително и резервните дрехи и обувки.


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ВОДА
Препоръчваме около 1.0 - 1.5 литра вода за маршрута, съобразно личните ви потребности при 5-6 часа активно движение и температури, съобразени с периода на провеждане на маршрута.

ХРАНА
Препоръчваме лека и високоенергийна храна (енергийни барове, сушени плодове, ядки и др.), което може да се побере във вашата суха торба.

За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.