ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ

1
денИма такава легендарна крепост, издигаща се на непристъпно място в скалиста долина. Историците считат, че вероятно това е мистичната крепост Мория, историята за чието драматично превземане изглежда толкова невероятна, че се е превърнала в легенда.

За да достигнем това загадъчно място ще се потопим в дивото... Отвесни скали, издигащи се над нас. Обрасли с гъста растителност брегове. Ще движим по самата река, газейки във водата и дори плувайки в два къси участъка!

ЗАБЕЛЕЖКА: От съображения за пълна безопасност, всички участници са снабдени с най-висок клас спасителни жилетки и каски!
_______________________________________________

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 2 (300 м)
Коефициент на преходи: 3 (около 5 часа)
Коефициент на терен: 4 (силно пресечен терен без пътеки и пътища с газене през река и преплуване на речни вирове)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6
_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, ползване на екипировка за преминаване на маршрута - алпийска каска, спасителна жилетка, "dry- bag" (торба за пренасяне на екипировка през водни участъци)

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов - тел. 0877 3000 16

ВАЖНО: Моля, да не безпокоите водача преди деня на тръгване. Ако имате въпроси за маршрута може да ги отправите на тел. 0877 3000 12.

_______________________________________________

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10:30 часа на отбивка на шосето София - Панагюрище, намираща се на 2.2 км преди отбивката за почивна база "Поленето" на язовир Тополница и на 6 км преди село Поибрене. По-долу има дадена локация на мястото за Google maps.

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ Пътува се с личен транспорт или с автобус.

Ако пътувате с автобус, може да ползвате редовните линии от град София за град Панагюрище. Автобусите тръгват от автогара "София-Юг", която се намира под моста на метрото между метростанции "Г.М.Димитров" и "Жулио Кюри" и преминават буквално до самата точка на среща на групата.

По-долу има линк към разписанието на автогава "София-Юг". Удобен е автобуса, тръгващ за Панагюрище в 9:00 часа, но независимо от това, проверете предварително разписанието на самата автогара и за отиване и за връщане от Панагюрище.

Предупредете предварително шофьора на автобуса, че искате да слезете на място без спирка и че там има разширение на което автобуса може да спре.

Помолете да предупредят шофьора на автобуса на връщане, че на това място ще има хора за качване. На връщане, групата ще бъде на мястото на което автобуса преминава в 16:30 часа.

_______________________________________________

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ?

Всеки маршрут има три коефициента на трудност - денивелация, преход и терен. Всеки от тези коефициенти има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват коефициента за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.

КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
  • КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ - КАНЬОНЪТ НА СЕРСЕМКАЛЕ
Локация на мястото на среща на групата: goo.gl/maps/GFw3AZJNb7ASE5XZ8 


Линк към разписанието на автогара "София-Юг": www.avtogara-sofiayug.eu/filemenu_g1.html
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пешеходен преход (1 час) до каньона. Оставяне на резервните дрехи и излишния багаж. Пресичане на реката и изкачване до митичната крепост Серсемкале, известна още и с името Мория. Сшпускане по непознат крепостен път до реката. Преход по самата река, в най-атрактивната и каньоновидна част с газене и преплуване на места в реката. Излизаме при оставения по-рано багаж. Преобличане със сухи дрехи. Пешеходен преход (до 1,30 часа) до изходната точка.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

ОБУВКИ
Носете два чифта обувки. Един чифт леки обувки за газене 
в реката (гумените ботуши не са подходящи)  и един чифт планински обувки за преходите.

ДРЕХИ
За газенето в каньона е добре да имате термо-бельо и бързо съхнещи дрехи (памучните дрехи са неподходящи). Носете пълен комплект резервни дрехи, включително бельо и чорапи, които поставевте в достатъчно голям найлонов плик. Този плик ще оставим на определено място и там ще излезем от каньона.

РАНИЦА
Минимум 35 литра. Трябва да побира всичкия ви багаж, включително и резервните дрехи и обувки.


ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ВОДА
Препоръчваме минимум 1.0 - 1.5 литра вода за маршрута. Съобразете количеството с личните ви потребности при 5-6 часа активно движение и температури, съобразени с периода на провеждане на маршрута.

ХРАНА
Препоръчваме лека и високоенергийна храна (енергийни барове, сушени плодове, ядки и др.), което може да се побере във вашата суха торба.

За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.