ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА

1
ден

Връх Средоноса (1863 м) заема възлово място на Мальовишкото било. При него то достига границата на горите и идвайки от север, поема за запад към огърлицата от скалисти върхове, с които е известен този дял на планината. На самия ъгъл, където се променя посоката, стои връх Средоноса. Връхната му точка представлява скалиста панорамна площадка, от която ще видим едни от най-високите и диви върхове на Средна Рила чак сред които Свети Дух и труднодостъпния връх Пчелина и чак до Водничалското било. На изток се издигат Маркуджиците, Суарите и първенеца на Балканите - връх Мусала.

След Средоноса ще се изкачим до един безименен рилски двехилядник, който понякога е наричан Чардака, заради панорамните си гледки. Неговата точна височина е 2071 метра, а след изкачването му, ще направим спускане сред едни от най-дивите рилски гори до долината на река Леви Искър, която ще преминем по атрактивен начин!
ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 3 (около 900 м)
Коефициент на преходи: 3 (5-6 часа)
Коефициент на терен: 3 (стръмни терени, открити планински била без пътеки, част от маршрута е по горски път)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Прави се предварителна резервация през сайта.

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: Заплащане на място, в брой, след направена резервация.

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10:30 часа пред бившият пионерски лагер до село Мала Църква (в района на град Самоков). Точното място е посочено с линк за локация на „Google maps”

НАЧИН НА ПЪТУВАНЕ: по желание с личен или обществен транспорт.

Вариант за обществен превоз е пътуване с автобус до град Самоков и оттам с микробус или такси до село Мала Църква. В град София, автобусите за град Самоков тръгват от автогара „Юг“ (под моста на метрото между метростанции „Жулио Кюри“ и „Г.М.Димитров“). По-долу е даден и линк към разсписанието на автобусите до Мала Църква.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА - СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА
  • СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА - СРЕДОНОСА и ЧАРДАКА
 Линк към локация в Google maps на мястото на среща на групата: goo.gl/maps/XjGJuoisrHgcm1pm6

Линк към разписанията на автобусите от автогара Самоков (включително до село Мала Църква): avtogara-samokov.eu/filemenu_g1.html


ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до района на село Мала Църква. Пешеходен маршрут с изкачване на връх Средоноса. Връщане до изходната точка. Отпътуване.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 1000 и 1655 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.


5. Гети за евентуални останали отделни малки преспи.

6. Резервни плътни чорапи за пресичането на реката.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.