ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
23 Юли 2021
Лятото е разгара си и в прицела на нашите маршрути са високите планини. Същевременно в Европа вече започна рязък скок на случаите на т.нар. вариант „делта“ на Covid-19. Според наличната информация, вариантът не води до сериозни последствия при ...
30 Юни 2021
Планинария следи внимателно противоепидемичната обстановка и мерки в държавите, в които предвижда задгранични пътувания. Към днешна дата в някои страни тези мерки са все още много строги и възпрепятстват пътуванията. Така например, в Гру...


ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА

2
дни

Маршрут във високата част на Рила, комбиниращ изкачването на мощния връх Дено (2790 м) с по-рядко посещаваните Саръгьолски езера. Името на върха е дадено от жителите на селата в северното подножие на планината. Това е първия връх, който огрява слънцето сутрин и селяните казват "Дено започна" (деня започна).

Саръгьолските езера са скрити в подножието на Дено и до тях рядко се отбиват туристи. Ние ще го направим и ще продължим към още по-рядко посещавани места в тази част на Рила планина!


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 9

Коефициент на денивелация: 3 (около 700 м)
Коефициент на преходи: 3 (първи ден - 6 часа; втори ден – 4-5 часа)
Коефициент на терен: 3 (комбинация от стъпаловидни почвени до стъпаловидни каменисти планински пътеки и отделни участъци без пътека)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна, нощувка и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: нужна е предварителна резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация

СРЕЩА НА ГРУПАТА: 10.00 часа в курорт „Боровец“ - пред входа на кабинкова въжена линия Ястребец (по-долу има даден линк на локацията за Google maps)

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:

Вариант 1: с личен автомобил

Вариант 2: с автобус или такси от град Самоков (препоръчваме) и от град Костенец (автобусна линия за град Самоков, преминаваща през курорта „Боровец“)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов (тел. 0877 3000 12)


ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА - ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА
  • ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА - ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА
  • ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА - ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА
  • ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА - ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА
  • ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА - ВРЪХ ДЕНО и САРЪГЬОЛСКИТЕ ЕЗЕРА
 


Линк за Google maps на локацията за среща на групата: goo.gl/maps/mrnzzyPs7BVpbUWs9
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване от курорта Боровец до връх Ястребец с кабинкова въжена линия "Ястребец". Пешеходен преход за изкачване на връх Дено и посещение на Саръгьолските езера.

2 ДЕН
Пешеходен преход в района на горното течение на река Марица, за посещение на интересни и рядко посещавани планински обекти.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 1500 и 2800 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Ппрепоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишашщи водонепропукливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.