ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
17 Септември 2023
Групата на Планинария направи днес прецизно измерване на водопада Азовско падало. Измерването потвърди предварителната по-груба преценка от предишното ни посещение и фиксира височината на водопада на 16.5 м.
16 Септември 2023
За удобство на участниците в утрешният маршрут до водопад Азовско падало, срещата на пътуващите с влак от град София с планинския водач е в 7:45 часа пред гише "Информация" на Централна жп гара.


СЛАВОВ ВРЪХ

1
ден

В самия край на Рила планина, там където откритите билни части потъват в боровите гори, се издига Славов връх. Той е последният страж на Рила, гледащ към зелените простори на Родопите. Върхът е висок 2306 метра и има стеснена билна линия, точно толкова, че да разкрие планинските гледки.

Един от най-приятните акценти на изкачването е възможността, то да бъде направено по няколко различни маршрута, в зависимост от това дали върха е покрит със сняг или над зелените планински склонове грее лятно слънце. Можем да следваме пътека сред клековете и да се изкачваме по тревисти била, да следваме планински потоци... Оставете изненадата за избрания маршрут на нас!


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6.5

Коефициент на денивелация: 2 (около 400 м)
Коефициент на преходи: 2.5 (4-5 часа)
Коефициент на терен: 2.5 (стъпаловидни, предимно почвени пътеки, отделни къси участъци без пътека)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна, нощувка и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: нужна е предварителна резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ: само с личен автомобил

СРЕЩА НА ГРУПАТА:
вариант първи: 12:00 часа на стената на язовир Белмекен (краят на стената откъм Юндола). По-долу е посочена локация за мястото на срещата към „Google maps”

ВАЖНО: Моля, в заявката за участие да посочите на кое от двете места за среща ще дойдете!

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Атанас Стоилов – тел. 0877 3000 16


ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.СЛАВОВ ВРЪХ - СЛАВОВ ВРЪХ
  • СЛАВОВ ВРЪХ - СЛАВОВ ВРЪХ
  • СЛАВОВ ВРЪХ - СЛАВОВ ВРЪХ
  • СЛАВОВ ВРЪХ - СЛАВОВ ВРЪХ
 

Място за среща на групата: goo.gl/maps/k7LYUVfFk9DPaAi8A

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Преходът ни започва по скрита сред клековете планинска пътека. Тя преминава малки и големи поляни и излиза на открита и обзорна седловина. Оттук се насочваме към билото, водещо към връхната точка. По него има няколко скалисто- тревисти връхчета, всяко от които предоставя панорама към околните върхове. С почти незабележим наклон достигаме най-високата точка, където ще седнем за почивка и гледки.

Слизането ще стане по алтернативен маршрут, за да опознаем максимално района на върха и в края на който отново достигаме началната точка.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 1000 и 2000 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Препоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишащи водонепропускливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такв вид осветление.НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.