ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
03 Юни 2022
Лято 2022 г. в Планинария ще бъде изпълнено с експедиционни маршрути в различни диви кътчета на българските планини. За да направим приключението още по-достъпно до 1 ЮЛИ стартирахме специална промоционална кампания, в която можете да закупите ...
11 Май 2022
На 8 май около 16:30 часа в центъра на град Трън финишира първата група преминала маршрут от поредицата "Транс Краище". Целта на тези маршрути е да представят непознати части от планините на тази планинска област, прекосявайки ги по дължина...


ГОЛОГЛАВСКИ РИД
Конявска планина

1
ден

Това е маршрут за тези, които обичат да се „загубят“ в горите за да намерят спокойствието и съзерцанието в природата, с чаша ароматен планински чай или каф в ръка...

Гологлавски рид е един от рядко посещаваните дялове на Конявска планина. Представлява дълго планинско било, чиято височина се движи около 1000 метра. Покрито е с красиви широколистни гори, през които има удобни горски пътища. В този маршрут ще се потопим в горската дъбрава, за да изкачим най-високата му точка – гористия връх Развалена църква (1094.4 м). В добавка ще посетим планински параклис и малък, закътан водопад, който тече дори и през зимния сезон.


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6

Коефициент на денивелация: 2 (400-500 м)
Коефициент на преходи: 2.5 (4 часа)
Коефициент на терен: 1.5 (комбинация от пътеки, горски пътища и кратки участъци от без път - през гора)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

_______________________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: със заявка през сайта (по-долу)

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация.

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
Вариант 1: личен транспорт: срещата е в 12.30 на центъра на село Чуковец. По-долу има линк за "Google maps" навигация, който може да ползвате до мястото за срещата.

Вариант 2: обществен транспорт - влак От Централна жп гара София взимате директен пътнически влак ПВ-50113, който тръгва в 10.30 часа и пътува за Благоевград. Трябва да слезете на жп спирка Чуковец и гледано в посока на движението на влака, да поемете надясно по пътя, който за около 20 минути води до селото. Срещата е на центъра, при магазина за хранителни стоки.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

_______________________________________________

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина - ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина
  • ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина - ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина
 
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Среща на групата. Навлизаме в планината и гората ни обгръща веднага. Горските пътища ще помогнат да се насладим на прехода и ще спестят излишните усилия. Чака кафе или чай в ръка са добре дошли, но можем да ги приготвим и на място. Скрит в горите на боилото е връх Развалената църква, за който разбира се има легенда. Достигането му е лесно, а прехода по билото е приятен и спокоен. Ще посетим малък водопад, който обикновено тече и през зимата, скрит в горите параклис и при достатъчно време - една странна наблюдателна кула от по-ново време. Маршрутът завършва отново в село Чуковец.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

СТАБИЛНИ ПЛАНИНСКИ ОБУВКИ
Въпреки, че преходът и денивелацията в този маршрут са наистина малки, то отделни къси участъци са без пътища и пътеки.

РАНИЦА, ХРАНА, ВОДА
Може да тръгнете спокойно с по-малка раница. Прехода е кратък и единственото от което имате нужда е бутилка с вода и някой сандвич. Ако имате предпочитания за кафе или чай – носете. Ние също ще носим, като ще добавим всичко нужно за бързото им приготвяне. Трябва да си осигурите вода за около 3-4 часа, като имате предвид и активното движение.

ДРУГА ЕКИПИРОВКА

Топли ръкавици и шапка, гети.

 


Локация за мястото на срещата в Google Maps:
 goo.gl/maps/B9XLwT4GyTmeY8tC8


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 
Документ за самоличност.