ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
16 Януари 2023
При ранно записване и предплащане на капаро участниците могат да се възползват от специалните ни отстъпки за следните маршрути в чужбина: ☑️ За Юлийските Алпи При заплащане на капаро от 200 лв. до 31 януари 2023 г. ...
01 Януари 2023
Най-късия ден и най-дългата нощ (между 21 и 22 декември) са своеобразна граница, когато живота започва своя пореден цикъл. Умира част от миналото, за да се роди нещо ново. Ние хората, имаме възможността да сме свидетели на това прераждане...


ГОЛОГЛАВСКИ РИД
Конявска планина

1
ден

Това е маршрут за тези, които обичат да се „загубят“ в горите за да намерят спокойствието и съзерцанието в природата, с чаша ароматен планински чай или каф в ръка...

Гологлавски рид е един от рядко посещаваните дялове на Конявска планина. Представлява дълго планинско било, чиято височина се движи около 1000 метра. Покрито е с красиви широколистни гори, през които има удобни горски пътища. В този маршрут ще се потопим в горската дъбрава, за да изкачим най-високата му точка – гористия връх Развалена църква (1094.4 м). В добавка ще посетим планински параклис и малък, закътан водопад, който тече дори и през зимния сезон.


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6

Коефициент на денивелация: 2 (400-500 м)
Коефициент на преходи: 2.5 (4 часа)
Коефициент на терен: 1.5 (комбинация от пътеки, горски пътища и кратки участъци от без път - през гора)

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с ОКТ=6

_______________________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: със заявка през сайта (по-долу)

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация.

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ:
Вариант 1: личен транспорт: срещата е в 12.30 на центъра на село Чуковец. По-долу има линк за "Google maps" навигация, който може да ползвате до мястото за срещата.

Вариант 2: обществен транспорт - влак От Централна жп гара София взимате директен пътнически влак ПВ-50113, който тръгва в 10.30 часа и пътува за Благоевград. Трябва да слезете на жп спирка Чуковец и гледано в посока на движението на влака, да поемете надясно по пътя, който за около 20 минути води до селото. Срещата е на центъра, при магазина за хранителни стоки.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

_______________________________________________

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина - ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина
  • ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина - ГОЛОГЛАВСКИ РИД<br>
Конявска планина
 
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Среща на групата. Навлизаме в планината и гората ни обгръща веднага. Горските пътища ще помогнат да се насладим на прехода и ще спестят излишните усилия. Чака кафе или чай в ръка са добре дошли, но можем да ги приготвим и на място. Скрит в горите на боилото е връх Развалената църква, за който разбира се има легенда. Достигането му е лесно, а прехода по билото е приятен и спокоен. Ще посетим малък водопад, който обикновено тече и през зимата, скрит в горите параклис и при достатъчно време - една странна наблюдателна кула от по-ново време. Маршрутът завършва отново в село Чуковец.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

СТАБИЛНИ ПЛАНИНСКИ ОБУВКИ
Въпреки, че преходът и денивелацията в този маршрут са наистина малки, то отделни къси участъци са без пътища и пътеки.

РАНИЦА, ХРАНА, ВОДА
Може да тръгнете спокойно с по-малка раница. Прехода е кратък и единственото от което имате нужда е бутилка с вода и някой сандвич. Ако имате предпочитания за кафе или чай – носете. Ние също ще носим, като ще добавим всичко нужно за бързото им приготвяне. Трябва да си осигурите вода за около 3-4 часа, като имате предвид и активното движение.

ДРУГА ЕКИПИРОВКА

Топли ръкавици и шапка, гети.

 


Локация за мястото на срещата в Google Maps:
 goo.gl/maps/B9XLwT4GyTmeY8tC8


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 
Документ за самоличност.