ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
16 Януари 2023
При ранно записване и предплащане на капаро участниците могат да се възползват от специалните ни отстъпки за следните маршрути в чужбина: ☑️ За Юлийските Алпи При заплащане на капаро от 200 лв. до 31 януари 2023 г. ...
01 Януари 2023
Най-късия ден и най-дългата нощ (между 21 и 22 декември) са своеобразна граница, когато живота започва своя пореден цикъл. Умира част от миналото, за да се роди нещо ново. Ние хората, имаме възможността да сме свидетели на това прераждане...


ГРЕБЕН и ВИСКЯР
Колекция "Българските планини"

1
ден

В този маршрут може да добавите към колекцията си два от "новите" първенци на български планини. Звучи странно, но е така. С излизането си преди 10 години, книгата "Българските планини" внесе няколко уточнения свързани с границите родните планини и това промени списъка с най-високите им върхове.

До преди 2012 година, за първенец на Вискяр планина бе считан връх Мечи камък (1077.0 м). С добавянето на района на запад от село Брусник, в границите и попадна връх Чеканска бука (1135.6 м). Само за няколко години никому непознатия връх доби популярност, а до връхната точка се появи маркировка. Ние ще подходим малко по- нестандартно и ще изкачим върха по различен начин, за да се насладим на красиви панорами.

Следващата планина дори не фигурираше сред българските планини. Това, което беше известно за Гребен, бе че се намира в Сърбия и най-високият и връх е Дзиглина ливада, висок 1338 м според наши и 1337 м според сръбски източници. Специфичната структура на планината обаче, навлиза за няколко километра в българска територия, завършвайки с пирамидално оформения връх Драговски камък (1118.4 м). Така на самата гранична бразда, се оказва най-високия връх на наша територия - Голеш (1156.5 м). За няколко години той също набра популярност и постепенно по склона по който за пръв път се изкачи група на "Планинария" се оформи пътека. И това не е случайно, защото при хубаво време от никому непознатия доскоро връх се разкрива панорама към цели 26 планини!
ВАЖНО: Във връзка със Закона за МВР, за изкачване на връх Голеш се изисква подаване на документи към служба „Гранична полиция“. Това трябва да стане най-късно до 27 април 2022 г. (включително). След този срок не се приемат заявки за участие.

ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 6.5

Коефициент на денивелация: 2.5 (около 500 м)
Коефициент на преходи: 2 (около 4 часа)
Коефициент на терен: 2 (почвени пътеки, горски пътища и отделни участъци без пътека в гора

ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

_______________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: нужна е предварителна резервация през сайта на "Планинария"

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: заплащане на място, в брой, след направена резервация

СРЕЩА НА ГРУПАТА:
ВАЖНО: Моля в заявката за участие напишете дали предлагате, търсите споделено пътуване или ще пътувате самостоятелно.

Среща за предпочитащите споделено пътуване:
8:30 часа на паркинга на магазин БИЛЛА до метростанция „Люлин“

Среща за предпочитащите самостоятелно пътуване: 10:15 часа пред ресторант „Route 80” - до разклона за село Пролеша по пътя за ГКПП „Калотина“. По-надолу има линк за "Google maps" навигация, който може да ползвате за пътуване до мястото на срещата.

ВАРИАНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ: с личен / споделен транспорт

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини" - ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини"
  • ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини" - ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини"
  • ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини" - ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини"
  • ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини" - ГРЕБЕН и ВИСКЯР<br>
Колекция "Българските планини"
 


Локация на срещата на групата в село Банище в Google maps: goo.gl/maps/GLe3cFWAbtUqCUUR8

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Събиране на групата на началната точка на прехода. Преход (около час) за изкачване на връх Чеканска бука. Кратка почивка на върха. Връщане (около час) с възможност за минаване по алтернативен маршрут. Пътуване до началната точка за изкачване на връх Голеш. Преход (около час) до върха. Връщане (около час) с възможност за минаване по алтернативен маршрут. Посещение на Врабчански водопад. Посещение на култовото заведение „Парамунско ханче“ с възможност за закупуване на приготвени по домашни рецепти местни продукти.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 

ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА

1. Планински обувки със стабилна подметка, чиято височина покрива глезена на крака.

2. Подходящи за планински преходи дрехи, съобразени със сезона, условията и надморската височина на прехода (между 800 и 1200 метра) .

3. Екипировка за дъжд. Препоръчваме горнище и долнище с мембрани (дишащи водонепропускливи материи).

4. Осветление за глава (челник) с напълно заредени / нови батерии. Независимо, че повечето маршрутии на "Планинария" се провеждат в светлата част на деня, ако по някаква причина групата закъснее, всеки участник, който няма осветление ще забави допълнително групата, което може да се превърне в проблем. Ето защо, настояваме, да имате такъв вид осветление.


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.