ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
16 Януари 2023
При ранно записване и предплащане на капаро участниците могат да се възползват от специалните ни отстъпки за следните маршрути в чужбина: ☑️ За Юлийските Алпи При заплащане на капаро от 200 лв. до 31 януари 2023 г. ...
01 Януари 2023
Най-късия ден и най-дългата нощ (между 21 и 22 декември) са своеобразна граница, когато живота започва своя пореден цикъл. Умира част от миналото, за да се роди нещо ново. Ние хората, имаме възможността да сме свидетели на това прераждане...


КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ

2
дни

► преход по билото от Кръстрова гора до Караджов камък ► Изкачване на емблематичния за Родопите скалист връх Караджов камък (1447.9 м) ► Изкачване на панорамния и рядко посещаван Сини връх (1536.4 м) ► Преход по красивата долина на река Сушица ► Пътуване с туристически микробус

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 19:00 часа в четвъртък, 15.12.2022

Да изпратим 2022 година с един красив и панорамен преход в Родопите! Маршрутът ни започва от Кръстова гора с преход по обзорното било към Караджов камък. Ще имаме време да се изкачим на скалите и да се насладим на гледките от най-високата им част. Ще се в гористите склонове за да достигнем долината на река Сушица и ще направим преход по нея до село Мостово.

Утрото на вторият ден ще ни посрещне по склоновете на един от рядко посещаваните родопски върхове - Сини връх. Ще го изкачим по панорамно било и отново ще имаме време за панорамни гледки и защо не - чаша кафе на върха! Спускаме се по оголено било към мястото, където ни очаква автобуса. При достатъчно време има възможност за посещение на допълнителни туристически забележителности по пътя.


ОБЩ КОЕФИЦИЕНТ НА ТРУДНОСТ НА МАРШРУТА: 7

Коефициент на денивелация: 2.5 (около 500-600 м)
Коефициент на преходи: 2 (3-4 часа)
Коефициент на терен: 2.5 (планински пътеки и отделни участъци без пътека)


ВАЖНО: Ако идвате за пръв път с нас и сте с малък опит в пешеходните преходи, препоръчваме да се насочите към маршрут с максимален ОКТ=6

______________________________________________________

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувка,транспорт, храна и всички други, невключени в цената услуги

НАЧИН ЗА РЕЗЕРВАЦИЯ: Задължителна резервация резервация през сайта на "Планинария".

НАЧИН ЗА ПЛАЩАНЕ: След направена резервация, може да заплатите на място, в брой или на банковата сметка на "Планинария" ЕООД:
IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00; BIC - CECBBGSF
Като основание за плащане посочете името и датата на маршрута. Моля, не заплащайте преди маршрута да е потвърден на сайта!

СРЕЩА НА ГРУПАТА

Запредлагащите и търсещите споделено пътуване: 8:00 часа на паркинга на бензиностанция "ОМВ" на булевард "Цариградско шосе", намираща се след спирката "МБЛА Св.Анна" (Окръжна болница)

За желаещите самостоятелно пътуване: 11:30 часа - моста преди село Мостово (по-долу има даден линк на локацията за Google maps)

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Момчил Цветанов

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ: Пътува се с личен трнспорт - самостоятелно или на принципа на споделеното пътуване. Моля, при подаване на заявка пишете дали предлагате, тъ рсите споделено пътуване или пътувате самостоятелно.

ДЕТАЙЛИ ЗА КОЕФИЦИЕНТИТЕ НА ТРУДНОСТ

Всеки маршрут има три параметъра - денивелация, преход и терен. Всеки от тези параметри има 4- степенна скала на трудност. Сборът от трите коефициента дава ОКТ (общ коефициент на трудност) на маршрута с максимална стойност 12.

1. При маршрути с продължителност повече от един ден, се посочват параметрите за най-тежкия ден от маршрута.
2. Денивелацията се получава, като се съберат положителната и отрицателната денивелация за деня и се разделят на 2.
3. Преходът включва само времето за придвижване на ден - без почивките.


КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ - КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ
  • КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ - КАРАДЖОВ КАМЪК И СИНИ ВРЪХ
 


Локация в Google maps на мястото за среща на групата: goo.gl/maps/SX5xZaqBaDNvxMAr5
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване с автобуса до с. Мостово, съобрзно избрания начин за пътуване. Пешеходен преход до Караджов камък. Изкачване на Караджов камък (1447.9 м). Спускане по планинските склонове към долината на река Сушица. Преход по долината до сео Мостово. Пътуване до района на Врата, където има множество хотели за пренощуване.

2 ДЕН
Пътуване до началната точка на прехода към Сини връх. Преход по билото на планината до Сини връх (1536.4 м). Връщане до колите. Отпътуване с възможност за посещение на ресторант за обяд.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА

1. Високи туристически обувки, които покриват глезена на крака.
2. Екипировка за дъжд, вятър и студ, съобразена с метеорологичните условия в планината за периода
3, Осветление за глава (ченик) с батерии за добро осветяване в рамките на 10-12 часа
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.