ДАЛЕЧНИ
ВЪРХОВЕ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ

БЪЛГАРСКИТЕ
ПЛАНИНИ
ТОП-10 НА
БАЛКАНИТЕ
Новини arr
14 Март 2020
Скъпи приятели, Във връзка с извънредното положение въведено в България и нашата дейност, екипът на „Панинария“ ЕООД взе следните решения: 1. Предвидените до 13 април 2020 г. мероприятия се отменят. 2. Поради динамичността на ситуацията ...
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...


Водопади
ВОДОПАД БИГОРА

ВОДОПАД БИГОРА

1
ден
ДАТА: 31.05.2020

ЦЕНА: 30 лв

Бигорът е вид карстова скала, която е много шуплеста, лека и същевременно здрава. Именно затова в древността е била безценен материал за изграждане стени, правейки отлична термоизолация. Скалата се получава от отлагането на разтворен в течаща вода калциев карбонат. Природата обаче изгражда от тази скала не постройки, а изумително красиви места, като водопада, който ще посетим. Под водните струи се издигат покрити със зелени мъхове бигорни образувания, които формират своеобразен "водопаден" замък с кули!

Както добре знаете, в екскурзиите на "Планинария" винаги има елемент на познание. Защото най-добре разбираме природата и я ценим, когато я опознаем. В тази екскурзия ще се запознаете подробно с целия процес, защото в района на водопада има още много интересни неща, свързани с неговото образуване. Всички наши водачи задължително трябва да са завършили курс по спелеология (наука за изучаване на пещерите), така, че участниците ще имат възможност да се запознаят с още много интересни факти, свързани с този водопад, неговото образуване и пещерите в района.

В допълнение ще може да се насладите на грабващите панорами от склоновете на малко популярния връх Попа.
ВОДОПАДИТЕ НА ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

ВОДОПАДИТЕ НА ВРАЧАНСКИ БАЛКАН

1
ден
За тази екскурзия няма обявени дати.

ЦЕНА: 30 лв

Време е за водопади! А едни от най-красивите водопади у нас се намират във Врачаския Балкан! Ще ви отведем до един от най-високите водопади у нас – Врачанска Скакля. Често той е пренебрегван заради периодичното си протичане, но то се дължи на карстовия характер на планината, а не на маловодие. Маршрутът ни е съобразен с това и ще можем да се насладим на красотата му. Преходът по билото на планината ще ни отведе до връх Марков камък от който се разкрива една от най-невероятните гледки към скалния масив Вратцата и до един срамежливо скрит в нейните гънки водопад. И нека така, годината нататък ни върви на гледки и по вода... :)