ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
10 Август 2017
Издателство "Домино" представи на пазара книга с подбрани маршрути, подходящи за семеен туризъм. Автор на книгата е нашият планински водач и инструктор по оцеляване Момчил Цветанов. Това е втората негова книга, след изключително успешна...
12 Юли 2017
С огромно удоволствие екипът на "Планинария" честити на Александър Янакиев изкачването на всичките 39 български планини! Сашо е вторият поред наш клиент, който достига заветната цифра. Изкачването на толкова много планини е едно незабравимо пътешествие...


Българските планини
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ

2
дниСРОКЪТ ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА ТОЗИ МАРШРУТ Е ИЗТЕКЪЛ

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили
ПЛАНИНСКИ ВОДАЧИ: Диляна Христова и Атанас Стоилов
ЗАПЛАЩАНЕ: предварително заплащане (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: през сайта или на телефон 0877 3000 12

ВАЖНО: Двата върха се намират на самата граница с Р Гърция. Във връзка с граничния режим и подаване на документи към "Гранична полиция", всички участници трябва да се свържат с нас на телефон 0877 3000 12 най-късно до 12.00 часа в четвъртък, 16 март 2017 г.

Боздаг и Стъргач са поредните рядко посещавани планини, на които ще Ви заведем! Разположени на границата с Гърция, но попадащи и на българска територия, те имат своето място сред 39-те български планини и огненочервените книжки "Планински колекции"!

Планината Стъргач е разположена на изток от Славянка, на българо-гръцката граница. Името и идва от старобългарската дума „стърга“ - тесен проход, нещо, което се пази и варди. Стъргач е известен най- вече с редките растителни видове в местността Пазлъка, но нашата цел сега е друга. Първенец на планината е връх Странгац (видоизменено от „стъргач“), който е висок 1270 метра и се намира на гръцка територия. Противно на популярните информации в различни източници, нашата цел (най- високата точка на планината в българска територия), не е Асанов връх (1218 м), а разположения на границата безименен връх, висок 1249,4 м.

Същата цел имаме и в планината Боздаг. Разположена почти изцяло на територията на Гърция, там, тя носи името Фалакро. Боздаг означава „сива планина“, визирайки варовиковите скали, покриващи високите и части, а Фалакро означава „оголен“, „плешив“, отнасяйки се към откритите планински ливади и безлесните високи части. Най-високия връх на Боздаг е Профитис Илияс (2232 м), разположен над ски- центъра Фалакро. В България планината навлиза едва 3до 5 километра, като тук планината е гориста, но също има много панорамни места! Нашата цел е връх Чиплакбаир (1090,8 м), разположен също на самата гранична бразда, който ще изкачим по много интересен, панорамен и приятен маршрут!


СРЕЩА НА ГРУПАТА: 8,00 часа на паркинга пред магазин "БИЛА" над метростнция "Люлин"

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: нощувка, храна и транспорт

ДЕТАЙЛИ ЗА ПЛАЩАНЕТО:
Трябва предварително да заплатите цялата сума за екскурзията в брой или по банков път на банковата сметка на "Планинария" - IBAN - BG68 CECB 9790 10C7 2206 00; BIC - CECBBGSF; при Централна кооперативна банка, получател: ''ПЛАНИНАРИЯ'' ЕООД. Като основание за плащане запишете "Боздаг и Стъргач”

ДЕТАЙЛИ ЗА НОЩУВКА: има възможност за нощувка в хотел, като нощувката не е част от програмата и се заплаща на място от самите участници.br>
ДЕТАЙЛИ ЗА ХРАНА:
не е включена в цената (има възможност за закупуване на място)

ДЕТАЙЛИ ЗА ТРАНСПОРТ:
пътува се с лични автомобили, на принципа на споделеното пътуване - участниците делят разходите за гориво. За повече информация: тел. +359 877 3000 12

КНИЖКА "ПЛАНИНСКИ КОЛЕКЦИИ"
Всеки нов участник в екскурзиите на "Планинария" получава като подарък книжката "Планински колекции", в която се поставят печати на изкачените планини и върхове. Повече за тези колекции, може да научите в сайта - меню "Планински колекции".

Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
  • Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
  • Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
  • Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
  • Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
  • Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
  • Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ - Българските планини<br>
БОЗДАГ и СТЪРГАЧ
 
ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Пътуване до планината Стъргач и изходния пункт на маршрута. Пешеходен преход с изкачване на най- високата точка в Българска територия. Кратко пътуване и нощувка в района на град Гоце Делчев. Възможност за ползване на топъл минерален басейн. Нощувката се заплаща на място (нощувка и закуска в двойна стая с ползване на минерален басейн и атракции - около 30- 35 лв/ човек)

2 ДЕН
Време за закуска. Пътуване до изходната точка за изкачване в българската част на Боздаг. Пешеходен преход за изкачване на връх Чиплакбаир. Пътуване до град София с възможност за вечеря в уютен битов ресторант. Прогнозно пристигане в град София - около 20 часа.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
 Документ за самоличност.