ПЕШЕХОДНИ
ПРЕХОДИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
И ЗАГАДКИ
КУРС ПО
ОЦЕЛЯВАНЕ
ПОДАРЪЦИ
И АКСЕСОАРИ
Новини arr
22 Април 2019
На 19 април в "Двореца на спорта и културата" във Велико Търново бяха връчени наградите "Чети и пътувай 2019" (http://www.read-travel.eu/? page=novina&lang=bg&novina=741). С удоволствие можем да споделим, че в категорията "Най-интерес...
26 Декември 2018
"Планинария" ще подари лимитирана серия настолни календари на ВИП-клиентите за 2018 година. Дванадесетте подбрани планински пейзажа са предоставени от фотографа Надежда Тонкова. Още красиви природни фотографи от Надя, може да откриете във фей...


Първенците на Сърбия:
ТРЕМ И МИДЖУР

3
дниТРЪГВАМЕ ПЕТЪК СЛЕД РАБОТА - 17:30!

От обзорните тревисти била на сръбския първенец Миджур (2168 м) до скалистия гребен на връх Трем (1810 m) в Сува планина! Комбинация от два различни като тип върхa, гарнирана с разходка в Ниш и традиционните сръбски специалитети!


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА: професионален планински водач, застраховка
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА: храна, нощувки, транспорт
ДЕТАЙЛИ ЗА ЗАПЛАЩАНЕТО: Заплащането трябва да стане предварително, в брой, като можем да дойдем на удобно за вас място и в удобно за вас време, за сключване на договор и заплащане.
СРЕЩА НА ГРУПАТА: 17,30 часа на паркинга пред магазин БИЛЛА на метростанция "Люлин".

РАЙОН: Западна Стара планина, Сува планина
ПЕШЕХОДНИ ПРЕХОДИ: около 5-7 часа на ден
ТЕРЕН: тревисти и тревисто-каменисти склонове и била, планински пътеки, коларски пътища
НАДМОРСКА ВИСОЧИНА: 1200-2186 метра.

Нощувките не са част от програмата и не са включени в цената. Заплащат се на място от самите участници, съобразно техните предпочитания за настаняване.

ПЛАНИНСКИ ВОДАЧ: Не е определен

ТРАНСПОРТ: пътува се с лични автомобили (виж детайлите)
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ: През сайта или на телефон 0877 3000 12.
ЗАПЛАЩАНЕ: предварително в брой (виж детайлите)Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР - Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР
  • Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР - Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР
  • Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР - Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР
  • Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР - Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР
  • Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР - Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР
  • Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР - Първенците на Сърбия: <br>
ТРЕМ И МИДЖУР

ДАТА ЦЕНА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ
1 ДЕН
Среща на групата 17:30 ч на паркинга на магазин БИЛЛА на метростанция „Люлин“. Възможност за закупуване на хранителни продукти от магазин Билла за прехода през следващия ден. Пътуване до ски курорт „Бабин зуб“, където ще нощуваме. По време на пътуването ще посетим красивия водопад Бигар, където ще имаме време за кратка почивка. Вечеря и нощувка в планинарски дом „Бабин зуб“.

2 ДЕН
Посрещане на изгрева от красивите скали на Бабин зуб. Закуска в планинарския дом и планински преход за изкачване на първенеца на Сърбия, връх Миджур (2169 м). Завръщане до планинарски дом „Бабин зуб“ и пътуване до град Ниш. Настаняване в хотел в града, време за разглеждане на забележителности и вечеря в сръбски ресторант.

3 ДЕН
Закуска и кратко пътуване до местността Боянина вода. Пешеходен преход за изкачване на връх Трем (1810 м), първенец на Сува планина. Време за обяд на върха , възможност за спускане по алтернативен маршрут до транспорта и прибиране до България. Прогнозно прибиране в София 20 часа.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ
 ПРЕПОРЪКИ ЗА ЕКИПИРОВКА В ПРЕХОДИТЕ С „ПЛАНИНАРИЯ“


ОБУВКИ
Обувката трябва да е предназначена специално за планински преходи. Височината трябва да покрива глезена. Трябва да има защита от вода (мембрана). Подметката трябва да има дълбоки грайфери и да има добро сцепление с терена.

ЕКИПИРОВКА ЗА ДЪЖД
Яке и панталон с водоустойчива мембрана или дъждобран от тип „перелина“. При първия вариант ще ви трябва и дъждобран за раницата. При втория вариант ще ви трябват гети, защото стичащата се по дъждобрана вода ще мокри панталона и ще влиза в обувките. Имайте предвид, че дъждобранът може да създаде проблем при силен вятър на планинско било или изкачване през скалист терен.

ДРЕХИ
За топлата част на годината препоръчваме бързосъхнещ панталон, бързосъхнеща тениска и поларено горнище. Независимо от сезона – подходящи ръкавици и шапка. През по-студените периоди и зимата добавете по-топъл панталон (има варианти за зимни преходи) и термо бельо (горнище и долнище). При наличие на повече сняг непременно носете гети. При екстремни зимни условия е препоръчително да имате „маска“ за лице и скиорски очила.

РАНИЦА
За еднодневни екскурзии обикновено е достатъчна раница с обем 28-35 литра. За преходи от два и повече дни обичайно се ползват раници с обем от 40 до 60, а понякога и над 60 литра. Обърнете внимание, дали в този маршрут ще ползвате някаква допълнителна екипировка, която също трябва да поберете във или да закрепите на раницата. При бивакуване това са спален, чувал, шалте и ако е нужно – палатка, а при някои маршрути с ползване на алпийски осигуровки, може да се наложи да носите в раницата каска, седалка, въже или друга предоставена от „Планинария“ екипировка.

БИВАЧНА ЕКИПИРОВКА
Ако в този маршрут има бивакуване, трябва да обърнете внимание каква бивачна екипировка е нужна (спален чувал, шалте, палатка и т.н.) и дали тя ще се пренася от вас по време на маршрута . Ако екипировката е осигурена от „Планинария“, параметрите и са съобразени с условията за пренощуване в съответния сезон. Ако ползвате лична бивачна екипировка задължително се свържете предварително с нашия екип на телефон 0877 3000 12, за да уточните дали екипировката ви е подходяща за условията на маршрута. Ако екипировката ще се пренася от вас по време на маршрута, спалният чувал задължително трябва да се побира в раницата ви. Затова, ако ползвате осигурен от „Планинария“ спален чувал 
се поинтересувайте какъв е неговия обем. Шалтето и палатката обикновено се окачат отвън на раницата, но в такъв случай тя задължително трябва да е с твърда конструкция на гърба и да има подходящи за окачване на такава екипировка елементи.

ОСВЕТЛЕНИЕ
Много планинари поставят под съмнение нуждата от осветление, като част от екипировката. Винаги при преход сред природата, независимо от неговата дължина и трудност трябва да имате осветление! Без светлина човек е напълно безпомощен, а при извънредни обстоятелства денят може да свърши без да сте слезли до "цивилизацията"! Не оставяйте това на късмета! Препоръчваме да си закупите осветление за носене на главата (челник), което за разлика от обикновените фенерчета дава възможност ръцете Ви да бъдат свободни (за щеки, подпиране на някой по-труден пасаж и др.). Следвайки движението на главата, челникът следва Вашия поглед и така намалява значително времето за което придобивате информация за терена. За избора на осветление са важни силата на осветяемост (измерва се в „лумени“) и колко време се гарантира тази сила с един комплект батерии или едно зареждане (при осветления с вградени акумулаторни батерии).

ШИШЕ ЗА ВОДА
Съобразете общият обем на шишетата за вода с дължината на прехода, възможността за наливане на питейна вода по маршрута и Вашите индивидуални потребности от течности при активно движение. Обърнете внимание на материалът от който е направено шишето и повърхността контактуваща с водата. Някои туристи съхраняват водата за прехода в използвани шишета от безалкохолни напитки и др.под. Някои от материалите, откоито са направени тези шишета са за еднократна употреба и при многократно използване могат да бъдат вредни за здравето и не би трябвало да се употребяват. Различните материали се отбелязват с щампован знак - цифра в триъгълник със заоблени ъгли, поставен обикновено на дъното на шишето. Потърсете информация за това, дали този материал е подходящ за съхранение на вода при многократна употреба. „Планинария“ препоръчва като най-подходящи бутилките направени от неръждаема стомана. Те са леки, здрави и при извънредни ситуации в тях дори може да се вари вода, чай, супа и т.н.

ЗАЩИТА ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ
В планините, особено над горския пояс има по-високо от обичайното в градовете ниво на облъчване с ултравиолетова радиация. В популярните сайтове за метеорологични прогнози това ниво се отбелязва като "УВ-индекс". Непременно вземете мерки в тази насока! При по-висок такъв индекс, покрийте всички части на тялото си. Ползвайте блуза с дълъг ръкав, дълги панталони, шапка с широка периферия или такава с "перелина" (прикачащо се парче плат, покриващо врата). УВ-лъчението може да увредите очите Ви. Използвайте очила с висока степен на защита
Обичайно от вътрешната страна на рамките на очилата има означение за категорията на защита. За висока планина през лятото е препоръчителна "категория 3" ("cat.3"), а през зимата "категория 4" ("cat.4"). За останалите непокрити части от кожата препоръчваме слънцезащитен крем с висок фактор (за безлесния пояс - фактор 50). Консултирайте се в съответните специализирани магазини за подходящ крем.

ЩЕКИ
Щеките прехвърлят около 30% от натоварването на краката към ръцете. Така улесняват значително стръмни изкачвания и слизания, особено с тежка раница, пазят ставите от претоварване, което е от голямо значение, ако искаме да ходим дълги години активно по планините! Препоръчваме модели с "шок-абсорбери" – пружини (амортисьори), които предпазват китките от многобройните леки, но твърди удари на щеките със земята.


За всякакви въпроси, свързани с екипировката не се колебайте да ни потърсите на телефон 0877 3000 12.
Подходящата екипировка е здраве, а здравето е най-важно!
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ
Документ за самоличност - лична карта или паспорт.